Aurinkopaneelista tuottoa myös syksyllä
Aurinkopaneelin tuotto yllätti forssalaisyrityksen. Kuva: Getty Images
8.11.2022 klo 14:01
Uutinen

Yrittäjä yllättyi aurinkopaneelien tuotosta harmaana marraskuisena päivänä – Toimi näin, jos haluat tukea aurinkosähköhankkeeseen

Forssalaisen kiinteistön omistaja on tyytyväinen viime keväänä tehtyyn hankintaan. Hän uskoo, että kesällä tuotto nousee yli 20 megawattiin kuukaudessa.

Teräsrakenteita valmistavan Forssan Asentajien omistajayrittäjä Janne Vihreäsaari on ollut enemmän kuin tyytyväinen kiinteistön hankkimiin 266 aurinkopaneeliin. Vihreäsaaren toinen yritys, Kiinteistö Oy Teräsmies teki hankinnan viime keväänä, kun huoli tulevasta sähkön hinnan kehityksestä alkoi kasvaa.

Tehtaan koko on 6000 neliötä. Aurinkopaneelien määrä perustuu hallin 350 000 kilowattitunnin vuosittaiseen sähkönkulutukseen.

“Juuri nyt näyttää siltä, että paneelit tuottavat neljä kilowattituntia, vaikka taivas on harmaa ja täysin pilvessä.”

Janne Vihreäsaari, yrittäjä

Vihreäsaari on seurannut paneelien energiantuottoa lähes päivittäin.

– Juuri nyt näyttää siltä, että paneelit tuottavat neljä kilowattituntia, vaikka taivas on harmaa ja täysin pilvessä. Suurimmillaan tuotto on ollut tänään seitsemän kilowattituntia, Vihreäsaari kertoi tiistaina.

”Kesällä yli 20 megawattia kuukaudessa”

Forssalaisyritys otti paneelit käyttöön elokuun 19. päivänä. Sen jälkeen niiden tuotto on ollut yhteensä 14,4 megawattituntia.

Marraskuukaan ei ole ollut aivan surkea tuottokuukausi, sillä esimerkiksi viime lauantaina piikki kävi 20 kilowattitunnissa. Harmaanakin päivänä vuorokauden kokonaistuotto on saattanut olla 58 kilowattituntia. Marraskuun alun aikana kokonaistuotto on ollut 127 kilowattia. Piikillä tarkoitetaan hetkellistä tuottoa. Jos “piikkituotto” kestää tunnin, tuotto konkretisoituu kilowattituntina.

– On ollut positiivista nähdä, miten paneelit tuottavat, Vihreäsaari sanoo.

Hän odottaa mielenkiinnolla kevättä, jonka pitäisi myyjän mukaan olla parasta aikaa paneelien energiantuoton kannalta.

– Myyjältä kuulin, että kirkas suora auringonpaiste ei ole otollisin sää. Paras mahdollinen on se, että aurinko paistaa hieman pilvien tai usvan takaa.

Viime elokuussa Vihreäsaaren yritys sai aurinkopaneeleista energiaa 4,2 megawattia kymmenen päivän aikana. Kuukausitasolla laskettuna tuotto nousee noin 12 megawattituntiin.

– Uskon, että kesällä tulemme pääsemään yli 20 megawattiin kuukaudessa.

Vaikka pörssisähkön hinta on hieman tasoittunut viime viikkoina, Vihreäsaari ei pidä pörssisähkösrtä luopumista järkevänä vaihtoehtona.

– Arvioisin, että sen voi vaihtaa vuoden päästä, kun sähkön hinta on oikeasti laskenut.

Tiesitkö tämän energiatuesta?

Business Finlandilta voi hakea energiatukea, jota voidaan käyttää erilaisiin investointihankkeisiin sekä selvityshankkeisiin, kuten energiakatselmuksiin.

Rahoituksen myöntämisessä etusijalla ovat uuden teknologian hankkeet, jollaisia Suomessa ei ole aikaisemmin käytetty ja jotka ovat keskeisiä ilmastotavoitteiden kannalta. Uudelle teknologialle voidaan myöntää tapauskohtaisesti viidellä prosentilla korotettua tukea.

Business Finlandilta voi hakea energiatukea, jota voidaan käyttää erilaisiin investointihankkeisiin sekä selvityshankkeisiin, kuten energiakatselmuksiin.

Business Finland maksaa tuen raportoitujen toteutuneiden kustannusten perusteella. Hankkeen investointikustannusten on oltava vähintään 10 000 euroa. Rahoitus on avustusta, jota ei tarvitse maksaa takaisin.

Aurinkosähköhankkeissa Business Finlandin ohjeellinen tukiprosentti hyväksyttävistä kustannuksista on 15 prosenttia. Muita investointikohteita voivat olla esimerkiksi pienet sähkö- ja lämmöntuotantohankkeet sekä liikenteen biopolttoaineiden tuotantohankkeet.

Pauli Reinikainen