Työvoimapula tuntuu esimerkiksi Mäntän klubin toiminnassa. Historiallinen klubi sulkee keittiönsä jo elokuun ensimmäisellä viikolla. (Kuva: Hanna Palosaari)
23.6.2022 klo 14:00
Uutinen

Yrittäjägallup: Osaavaa työvoimaa hieman helpompi saada, tilanne on silti vaikea – ”Täytyy jotenkin vain selviytyä”, sanoo tunnetun taidepaikkakunnan matkailuyrittäjä

Työvoimapulasta ilmoittaa 35 prosenttia yrityksistä. Mäntän klubin yrittäjä Iris Mäkinen on joutunut muuttamaan liiketoimintaansa perustavanlaatuisesti.

Yrittäjillä on edelleen vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa, vaikka tilanne onkin helpottanut viime syksystä. Yrittäjägallupissa työvoimapulasta ilmoittaa 35 prosenttia yrityksistä. Kokonaisuutena osuus on kuitenkin nyt pienempi kuin marraskuussa 2021, jolloin se oli 44 prosenttia.

Lisäksi yrityksistä neljännes ilmoittaa, että osaavan työvoiman puute on ollut kasvun este yritykselle. Viime syksynä näin ilmoitti hieman enemmän, 29 prosenttia yrityksistä.

Kymmenestä pariin työntekijään

Työvoimapula tuntuu esimerkiksi Mäntän klubin toiminnassa. Mäntän kulttuurielämän keskiössä toimiva historiallinen klubi sulkee keittiönsä jo elokuun ensimmäisellä viikolla, musiikkijuhlien jälkeen.

– Sesonkiaikana olisimme mielellämme pitäneet palveluja enemmänkin auki, mutta henkilökuntaa ei ole. Kyllä me pärjäämme, mutta onhan tämä harmillista, sillä niitä palveluja olisi suotavaa tarjota, klubin yrittäjä Iris Mäkinen sanoo.

Mäkinen kertoo, että liiketoiminta on muuttunut perustavanlaatuisesti. Klubin aukioloaikoja on supistettu ja ruokaa tehty vain tilauksesta. Ennen koronaa klubilla työskenteli kymmenkunta työntekijää ympärivuotisesti. Nyt työntekijöitä on pari.

– Vähennys on ollut todella radikaalia.

Vaatii sopeutumista

Mäkisellä on toinenkin yritys, hotelli Keurusselkä Keuruun puolella. Tarvittaessa työntekijöitä voidaan saada Mäntän klubille hotellilta. Myös kesätyöntekijät auttavat pahimpaan työntekijäpulaan. Mäkinen rekrytoi nuoria esimerkiksi Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelun kautta. Lisäksi monet opiskelijat työskentelevät hänen yrityksissään.

Tilanteeseen on jouduttu sopeutumaan ja organisoimaan tehtäviä sekä työntekijöitä uudelleen.

– Esimerkiksi kesätyöntekijöitä käytetään apuvoimana, jolloin ammattilaiset saavat keskittyä ydintehtäviin.

Mäntän klubin yrittäjä Iris Mäkinen kiittää henkilökuntaansa, joka on joustanut tiukassa tilanteessa.

Toimialan tilanne huolestuttaa

Mäkinen sanoo, että ammattitaitoisen väen puute on huolestuttavaa koko toimialan kannalta.

– Yrittäjänä sitä täytyy jotenkin vain selviytyä. On ihanaa, kun on joustavaa henkilökuntaa, ja pystymme löytämään ratkaisut yhdessä. Eihän tämä kivaa ole, muttei ole muuta vaihtoehtoa.

Tämän kesäkauden majoitusvaraustilanne on kohtuullisen hyvä. Mäntän klubi sijaitsee Serlachius-museoiden läheisyydessä, ja klubillakin järjestetään taidetapahtumia.

– Näyttää siltä, että kesälomalaiset liikkuvat, Mäkinen sanoo.

Kaisu Puranen