12.8.2022 klo 09:58
Uutinen

Yrittäjän eläkelakia täsmennetään, yksisilmäinen soveltaminen vältettävä

Eduskunta käsittelee esitystä yrittäjän eläkelaista (YEL). Uudistuksen tavoite on täsmentää yrittäjän eläkemaksun perusteena olevan työtulon määrittelyä. Työtulon määritys ratkaisee yrittäjän eläkemaksun ja muun sosiaaliturvan suuruuden.

Alueemme yrittäjät ovat huolissaan, että YEL-maksua ohjaava työtulo määrätään laskurilla ja palkansaajan mediaanipalkalla ilman yhteyttä yrittäjän arkeen. Yrittäjäjärjestö on vaikuttanut sisältöön, mutta siinä on edelleen kohtia, jotka voivat väärin sovellettuna vaarantaa etenkin pienyrittäjän toimeentulon.

Nousevat kustannukset ja keskustelu yrittäjän sosiaaliturvasta nostavat esiin monen yrittäjän toimeentulon niukkuuden. Tuoreen valtakunnallisen yksinyrittäjäkyselyn mukaan päätoimisista yksinyrittäjistä 36 prosenttia tienaa alle kaksituhatta euroa kuukaudessa bruttona.

Pienyrittäjyys mahdollistaa palvelut siellä missä isommat eivät toimi. Monelle yrittäjyys mahdollistaa asumisen pienellä paikkakunnalla ja tämän vastapainoksi yrittäjä tinkii toimeentulostaan, jonka voisi osaamisellaan saada palkkatyössä isossa kaupungissa. Tämä yrittäjyys tukee koko ympäristön elinvoimaa ja mahdollistaa paikalliset palvelut.

On arvovalinta, haluammeko mahdollistaa itsensä työllistämisen yrittäjänä ja turvata toimeliaisuuden ja verojen kertymisen yrittämisen kautta tuoden samalla edes kohtuullisen sosiaaliturvan yrittäjällekin. Siksi on tärkeää, että tulevaisuudessakin yrittäjän sosiaaliturvan ja eläkemaksun määrittävänä YEL-työtulona käytetään kokonaisharkintaa, jossa yrittäjän todelliset mahdollisuudet otetaan joustavasti huomioon ilman kaavamaista käytäntöä.

Lisätietoja ja lähteet:
Marko Hanhisuanto, 050 440 8868
marko.hanhisuanto@yrittajat.fi
https://www.yrittajat.fi/tutkimukset/yksinyrittajakysely-2022/