24.9.2018 klo 16:49
Uutinen

Yrittäjän kannattaa tarkistaa kouluttajan pätevyys ja ammattitaito korttikoulutusta hankkiessaan

Lakisääteinen kortti ja passi vaaditaan monella alalla lähes jokaiseen tehtävään. Yritysten ei ole aina helppo tietää, mitä passeja ja sertifikaatteja ne tarvitsevat. Koulutuksen järjestäjiäkin on roppakaupalla eikä aina voi olla varma, tuoko koulutus tarvittavan taidon.

TTS Työtehoseura järjestää koulutuksia muun muassa rakennusalan tehtäviin. Talonrakennus- ja kiinteistöpalvelujen koulutuspäällikkö Timo Pitkänen sanoo, että rakennusalalla ei työmaalle ole asiaa ilman työturvallisuuskorttia.

– Myös tulityökortti ja märkätilasertifikaatti ovat hyvin yleisiä. Muiden korttien tarve riippuu työtehtävästä.

Pelkästään rakennusalalla erilaisia kortteja ja sertifikaatteja on parisenkymmentä.

Mistä yrittäjä tietää, onko koulutus asianmukainen ja laadukas?

– Itselläni kellot soivat, jos koulutuksessa on iso ryhmäkoko ja halpa hinta. Pahimpia ylilyöntejä on ollut, kun tulityö- ja työturvallisuuskorttien koulutukset järjestettiin saman päivän aikana, ja kouluttaja ohjeisti testissä, mihin ruksit pitää laittaa. Koulutuksessa pitäisi saada tarvittava taito kyseiseen tehtävään, Pitkänen muistuttaa.

Kouluttajalla pitää olla kyseisen alan kouluttajan pätevyys hankittuna. Pitkäsen mukaan oppilaitokset, joilla on koulutuksen järjestämisluvat, vaativat pätevyyden kaikilta kouluttajilta.

– Muuten vaarana on lupien menetys eikä sitä riskiä kukaan ota.

Työturvallisuuskorttia hallinnoi ja sen laatua valvoo Työturvallisuuskeskus. Se on julkaissut sivuillaan Työturvallisuuskorttikoulutuksen ostajan oppaan. Siinä korostetaan, että kouluttajan valintaan kannattaa panostaa.

– Osaava ja oman alan hyvin tunteva ammattitaitoinen kouluttaja pystyy tuomaan koulutukseen mukaan juuri ne asiat, joita kurssilaiset tarvitsevat oman ammattitaitonsa ja osaamisensa tueksi. Alakohtaista lisämateriaalia voidaan käyttää tukena, oppaassa todetaan.

Kouluttajat ovat yksittäisiä koulutusorganisaatioita ja yrittäjiä, jotka hinnoittelevat koulutuspäivänsä itse. Hinnat vaihtelevat alueellisesti. Käsityksen hintatasosta saa tyoturvallisuuskortti.fi-sivun koulutushaun kautta alueellisesti hakien. Tilauskoulutuksen osalta kannattaa pyytää tarjous kouluttajalta.

Hygieniapassi helposti pilaantuvien käsittelyyn

Elintarvikealan työpaikoissa vaaditaan yleisesti hygieniapassi. Työntekijä tarvitsee hygieniapassin, jos hän työskentelee elintarvikehuoneistossa ja käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Elintarvikehuoneistoja ovat esimerkiksi kahvilat, ravintolat, pikaruokaravintolat, suurkeittiöt, elintarvikemyymälät, leipomot ja tehtaat.

Helposti pilaantuvia elintarvikkeita ovat esimerkiksi maito, liha ja kala. Evira on laatinut taulukon siitä, mikä katsotaan pakkaamattoman helposti pilaantuvan elintarvikkeen käsittelyksi ja mikä ei. Taulukko löytyy Eviran sivuilta: Pakkaamattoman helposti pilaantuvan elintarvikkeen käsittely.

Evira on listannut myös hygieniapassin osaamistestaajat luetteloon. Yhteystiedot on järjestetty postinumeron mukaan.

Koulutustahojen toiminta on herättänyt keskustelua Yrittäjäsanomien uutisoitua vastikään tulityökursseja tarjoavasta yrityksestä. Tämä vaati yrittäjää maksamaan kurssista, johon tämä ei ollut ilmoittautunut.

Kuva: Getty Images

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi