Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrittäjän mitta täyttyi: Nyt jätehuoltopalvelut hoitaa yksityinen yritys

Joensuulaisen Kodin Keittiöpiste Oy:n yrittäjän Pasi Pippurin mitta tuli täyteen perintäfirman Ropo Capitalin takia.

– Maksoin noin 23 euron Puhas Oy:n laskun muutaman päivän myöhässä, johtuen tekemästäni tyhjennyksiä koskevasta reklamaatiosta. Laskun maksettuani sain Ropo Capitalin perintäkirjeen. Perintäkirjeet tulevat postin kautta ja yleensä eräpäivä on jo mennyt, kun posti on saapunut, kertoo Pippuri.

Puhaksen mukaan lasku ja myös perintäkulut olivat oikeutettuja.

– Maksoin 15 euron perintäkulut ja kohta tuli uusi perintälasku, kun edellinen oli maksettu myöhässä ja summa oli taas 15 euroa.

Perintäyritykset kuriin

Pippuri pohtii, miten perintäyritykset saataisiin kuriin. Yrittäjä kokee menetelmän laillistetuksi koronkiskonnaksi.

– Ropo Capital ei vastaa asiakaspalvelun numeroon ja Ropo Online -palvelussa ei voi ilmoittaa maksetusta laskusta. Parin kympin lasku on muutamassa viikossa moninkertainen, koska laskua ei voi maksaa ajoissa, kun saapuessa eräpäivä on mennyt. Varmastikaan moni ei jaksa selvittää laskujen oikeellisuutta, kun yhteydensaanti on tehty erittäin vaikeaksi. Eniten kypsyttää perintälaki, joka sanoo, että perintä on toteutettava hyvän perintätavan mukaisesti ja hyvää perintätapaa ei ole laissa määritelty vaan se jää perijän päätettäväksi. Varmasti minullakaan ei olisi yhtään asiakasta, jos käyttäisin Ropo Capitalia. Kertaakaan ei ole tarvinnut asiakkailtamme lähteä perimään euroakaan.

Uusi yhteistyökumppani

Yrittäjä irtisanoi Puhas Oy:n sopimuksen ja nyt Joensuun Kierrätys-Kuljetus Oy tyhjentää astiat.

– Irtisanoin Ropo Capitalin takia, kuten muutkin yhteistyöt jo vuosia sitten, joissa Ropo Capital on laskun välittäjänä tai perijänä.

Yritykset ovat kuluttajiin nähden erilaisessa asemassa, sillä yritykset voivat jatkossakin ostaa jätehuoltopalveluita vapailta markkinoilta. Näin ollen yritys voi valita esimerkiksi jätekuljettajan sekä erilliskerätyille pakkausjätteille että sekajätteelle. 

– Asiakkailta tulevat vanhat keittiöt ja meillä syntyvä puujäte menee nykyisin Itä-Suomen Murskauskeskukselle. Tässä teemme säästöä 100 euroa kerta, Pippuri vinkkaa.

Teksti: Merja Blomberg ja Iitu Sihvonen

Kuva: Iitu Sihvonen