20.5.2017 klo 08:52
Uutinen

Yrittäjän synkkä kokoelma kasvaa vauhdilla – ”Ruumisautot ovat mukava harrastus”

Vanhemmat eivät näitä lapsilleen osta, tuumii Jari Saarinen, joka kerää ruumisautojen pienoismalleja.

Lasin takana lepää 250 ruumisautoa.

Vainajan viimeistä matkaa taittavat kiesit kuuluvat turkulaiselle Jari Saariselle, joka on viime vuosina kerännyt mustia autoja keskimäärin 20 kappaleen vuosivauhtia.

Kyse on tietysti pienoismalleista, mutta yli kaksisataa autoa on vaikuttava kokoelma, eikä se kaikki mahdu vitriiniin.

”Vanhemmat eivät osta näitä lapsilleen”

Ensimmäisen ruumisauton pienoismallinsa Saarinen osti 16-vuotiaana. Se oli koottava malli, nuoren ja tulevan hautaustoimistoammattilaisen mieltä kiehtova kapine.

Varsinainen autojen keräily starttasi kuitenkin hitaasti.

– Jälkeenpäin niitä ei tahtonut löytyä mistään. Joskus kävin Saksassa, jossa niitä oli yhdessä lelukaupassa, mutta varsinaisesti ne eivät ole mitään lasten leluja. Eivät vanhemmat osta niitä lapsilleen.

Kuolema on ihan luonnollinen asia, Saarinen kuitenkin painottaa.

– Olen syntynyt tänne joukkoon ja kasvanut täällä koko ikäni, hän viittaa toimitiloihin Hautaustoimisto Saarisella, joka on hänen isoisänsä perustama ja jossa hän itse toimii nyt yrittäjänä.

Myös yrityksen käytössä olleiden autojen miniatyyriversioita löytyy Saarisen kokoelmasta.

Harrastajana oman tiensä kulkija

Millä mielellä ruumisautoja kerätään?

Jos joku kerää perhosia, niin voi kuvitella sen tunnetilan, kun ihminen lähtee ulos aurinkoon, kirmaa haavin kanssa niityllä ja tavoittelee värikästä siivekästä. Millaista on kerätä kuolleiden kuljetuspelejä?

Saarinen nauraa.

– Se on ihan kiva keräilykohde. Se on sopivasti rajallinen. Jos kerää henkilöautoja tai kuorma-autoja, niin niitä on niin rajaton määrä, että homma luisuu käsistä.

– Kun aikaa on, surffailen netissä, ja katselen autoja. Jos löytyy kiinnostava malli, niin se tulee hankittua. Ei hankintapäätöstä joka kerta tehdä. Jotkut pyytävät niin älyttömiä hintoja.

Saarinen on asialle omistautumisessaan aika lailla oman tiensä kulkija.

– En tiedä, että olisi olemassa ruumisautojen keräilijöiden yhteisöä. Tiedän kaksi hautaustoimiston pitäjää, jotka ovat näitä keräilleet. Heillä on autoja muutamia kymmeniä.

Kaikki ruumisautot eivät ole mustia

Liittyykö mustien autojen harrastamiseen jonkinlaista kauhuromantiikkaa?

– Ei millään tavalla. Eihän kaikki autot ole mustia. Amerikasta ja Etelä-Euroopasta löytyy punaisia, Japanista kullanvärisiä, on valkoisia ja harmaita. Joitakin värikkäitäkin.

Turkulainen Jari Saarinen on kolmannen polven hautaustoimistoyrittäjä. Hänen isoisänsä perusti Hautaustoimisto Saarisen vuonna 1902.

Juttu on julkaistu aiemmin Yrittäjäsanomien numerossa 4/2017

Juhani Ojalehto

juhani.ojalehto@yrittajat.fi