28.1.2021 klo 13:18
Uutinen

Yrittäjän työttömyysturvalle jatkoa kesäkuun loppuun – Pentikäinen: ”Yrittäjän työmarkkinatuki ollut merkittävä apu monelle”

Hallitus päätti jatkaa yrittäjän oikeutta väliaikaiseen työttömyysturvaan. Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan tämä on tärkeä ratkaisu, kun koronakriisi näyttää pitkittyvän. ”Se keventää monen yrittäjän mieltä ja tuo perusturvaa”. Nyt tarvitaan pikaisesti linjaus myös yksinyrittäjätuesta.

– Yrittäjän työmarkkinatuki on ollut merkittävä apu monelle. Sitä on saanut noin 44 000 yrittäjää, sanoo Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Koronakriisin takia yrittäjille mahdollistettu työttömyysturvan hakeminen tilanteessa, jossa yritystulo on pudonnut merkittävästi, oli vaarassa päättyä maaliskuun lopussa. Suomen Yrittäjät ajoi väliaikaista työttömyysturvamuutosta heti koronakriisiin alussa. Yrittäjät esitti jo loppusyksystä, että työttömyysturvan voimassaoloa olisi syytä jatkaa kesäkuun loppuun asti.

– Yrittäjän työmarkkinatuki on mahdollistanut sen, että yritystä ei tarvitse ajaa alas saadakseen työttömyysturvaa. Tämä auttaa talouden toipumista, kun kriisin jälkeen yritykset ovat olemassa valmiina kasvuun, Pentikäinen jatkaa.

Oikeus yrittäjien työmarkkinatukeen ei ole riippuvainen yritystoiminnan muodosta. Lähtökohtaisesti kaikki yrittäjät ovat siihen oikeutettuja, mikäli tuen saamisen edellytykset täyttyvät.

Hallitus linjasi jatkosta neuvottelussaan 27. tammikuussa.

– Työmarkkinatuelle on edelleen selvä tarve, joten käynnistämme kiireellisen lainvalmistelun sen jatkamisesta, työministeri Tuula Haatainen sanoo TEMin tiedotteessa.

Yrittäjien mukaan nyt tarvitaan pikaisesti linjaus myös yksinyrittäjätuesta.

– Moni yksinyrittäjä on nyt ahtaalla eikä saa myöskään kustannustukea. He tarvitsevat nopeasti oman tukensa selvitäkseen, Mikael Pentikäinen painottaa.

23 prosenttia enintään 4 henkilöä työllistävistä yrityksistä on hakenut tai hakee työttömyysturvaa

Marraskuussa julkistetun Suomen Yrittäjien toimeksiannosta tehdyn Yrittäjägallupin mukaan yrittäjän työttömyysturvan tarve oli loppuvuonna hieman lisääntynyt: sitä kertoi hakeneensa 18 prosenttia yrityksistä, kun elokuussa osuus oli 15 prosenttia.

Niiden yrittäjien osuus, jotka olivat tuolloin hakeneet tai hakemassa työttömyysturvaa on suurin (23 prosenttia) 1–4 henkilön yrityksissä ja kaupan alalla.

Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että yrittäjän päätoiminen työskentely on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti.

Aiemmin aiheesta: Yrittäjän väliaikainen työttömyysturva jatkuu maaliskuun loppuun – Fysioterapeutille tuki ollut korvaamaton, konkurssi olisi ollut vaihtoehtoinen tie

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi