19.11.2020 klo 14:25
Uutinen

Yrittäjän väliaikainen työttömyysturva jatkuu maaliskuun loppuun – Fysioterapeutille tuki ollut korvaamaton, konkurssi olisi ollut vaihtoehtoinen tie

Koronakriisin takia yrittäjille mahdollistettiin keväällä työttömyysturvan hakeminen tilanteessa, jossa yritystulo on pudonnut merkittävästi. Hallitus esittää työttömyysturvaetuuden jatkoa yrittäjille maaliskuun loppuun asti. Fysioterapiayrittäjälle tuki on ollut korvaamaton, vaihtoehtona olisi ollut laittaa lappu luukulle.

Muutoin työttömyysturvan väliaikaiset muutokset olisivat loppuneet 31. joulukuuta. Mikkeliläinen yrittäjä Jarmo Forselius sai yritystoiminnan jatkamisen kannalta välttämättömän turvan työttömyysetuudesta heti huhtikuussa koronapandemian hiljennettyä kysynnän lähes täysin.

Työmarkkinatuen maksaminen edellyttää, että henkilö ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja TE-toimisto antaa hänen oikeudestaan työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle. Kela on maksanut työmarkkinatukea yhteensä noin 42 500 yrittäjälle huhti-syyskuussa 2020.

Kela voi väliaikaisesti maksaa yrittäjälle työmarkkinatukea, jos yrittäjän päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai yrittäjän tulo yrityksestä on koronaepidemian vuoksi vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa. Tuen saamiseksi yrittäjän ei tarvitse lopettaa yritystoimintaa.

Fysioterapiayrittäjä Jarmo Forseliuksen työn luonteeseen kuuluu lähikontakti.

– Alallani, vaihtoehto yrittäjän työttömyysturvalle, olisi ollut laittaa lappu luukulle. En ole kokonaan sulkenut ovia missään vaiheessa. Asiakaskuntani pääpaino on ollut iäkkäämmissä ihmisissä, ja sillä puolella on ollut normaaliaikaa hiljaisempaa, kertoo Fyspisteen Jarmo Forselius.

Fyspisteen liikevaihdon pudotus oli keväällä 80-90 prosenttia edellisvuodesta. Maaliskuun puolivälissä hallitus antoi suosituksia muun muassa turvaväleistä ja etätyöstä, nämä rajoitukset vaikuttivat fysioterapiapalvelun kysyntään välittömästi.

Jarmo Forselius kertoo itse toimineensa maan terveysviranomaisten ohjeiden mukaan, ja vältelleensä paikkoja, joissa on väkijoukkoja.

– Rohkeimmat kanta-asiakkaat ovat käyneet normaalisti.

23 prosenttia enintään 4 henkilöä työllistävistä yrityksistä on hakenut tai hakee työttömyysturvaa

Suomen Yrittäjien asiantuntija Albert Mäkelän mukaan yrittäjän väliaikaisen työttömyysturvan jatko on erittäin tervetullut.

– Kymmenet tuhannet yrittäjät ovat joutuneet turvautumaan etuuteen ja tuleva talvi on monelle yritykselle vaikea. Työttömyysturva auttaa toivottavasti yrittäjiä selviämään pahimman yli. Kolmen kuukauden jatko jää kuitenkin lyhyeksi ja voimassaoloa olisi ollut syytä jatkaa kesäkuun loppuun.

Viime viikolla julkistetun Suomen Yrittäjien toimeksiannosta tehdyn Yrittäjägallupin mukaan yrittäjän työttömyysturvan tarve on hieman lisääntynyt: nyt sitä kertoo hakeneensa 18 prosenttia yrityksistä, kun elokuussa osuus oli 15 prosenttia. Niiden yrittäjien osuus, jotka ovat hakeneet tai hakemassa työttömyysturvaa on suurin (23 prosenttia) 1-4 henkilön yrityksissä ja kaupan alalla.

Tarve työttömyysturvalle jatkuu vuodenvaihteen jälkeen, kysyntä ei ole riittävästi piristynyt

12 vuotta yrittäjänä toiminut Forselius ei usko, että kysyntä tämän vuoden puolella virkoaa. Hän aikoo hakea työttömyysturvaa vuodenvaihteen jälkeenkin, kun se on nyt mahdollista.

– Syksy on ollut yhtä varovaista, eikä kysyntä ole paljon piristynyt. Elän toivossa, että tulisi rokote, joka toimii, ja homma alkaa piristyä.

Forselius hakisi kehittämisavustusta, jos se olisi mahdollista. Hän on vienyt korona-aikana eteenpäin opiskeluajalta jäänyttä liiketoimintaideaa. Haussa on tekoälyyn erikoistunut yhteistyötaho.

– Kehittämisavustusten ehtona on se, että toiminimelläkin pitäisi olla työntekijöitä. Tavallaan tällaiset kriteerit blokkaavat pienten yritysten kasvun ylöspäin.

Ely-keskusten koronarahoitus yrityksille poikkeustilanteessa oli suunnattu yrityksille, joissa työskentelee enintään viisi henkilöä, pois lukien yksinyrittäjät.

Työttömyysturvaa voi saada yritystoiminnan kehittämistukien rinnalla

Yrittäjille mahdollistettu väliaikainen työttömyysturva herätti keväällä runsaasti kysymyksiä yrittäjien keskuudessa siitä, kuka ja millä edellytyksillä tukea voi saada.

Yrittäjä voi saada työttömyysturvaa sellaisten tukien rinnalla, jotka on tarkoitettu yritystoiminnan kehittämiseen tai yritystoiminnasta aiheutuviin kustannuksiin.

Kantar TNS:n toteuttamaan tutkimukseen vastasi yhteensä 1097 pk-yrityksen edustajaa.

Lue lisää: Yrittäjille 724 €/kk työttömyysturva – yritystä ei tarvitse lopettaa

Yksinyrittäjä kiittelee yrittäjän työmarkkinatuen notkeaa prosessia – Runsaat 400 euroa auttoi koronakevään kurimuksessa

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi