18.2.2022 klo 12:15
Uutinen

Yrittäjät: Ammattidieselin valmistelun edettävä nopeasti – ”Moni kuljetusalan yrittäjä on ahtaalla”

Suomen Yrittäjät on tyytyväinen ammattidieselin käyttöönottoon. Hallitus kertoi perjantaina ammattidieselistä osana energiapakettiaan.

–  Moni kuljetusalan yrittäjä on ahtaalla. Kuljetusalan kannattavuus on jyrkässä laskussa polttoainehintojen hurjan nousun takia. Ammattidieselin käyttöönotto on kovasti kaivattu helpotus, sanoo liikennepoliittinen asiantuntija Emma-Stina Vehmanen Suomen Yrittäjistä.

Suomen Yrittäjät on vaatinut ammattidieselin valmistelun aloittamista viipymättä. Käytännössä ammattidiesel tarkoittaa sitä, että raskaisiin ajoneuvoihin tankattaisiin samaa dieseliä kuin aiemminkin. Yrittäjä voisi hakea palautusta maksamistaan polttoaineveroista.

–  Ammattidiesel on olennainen ratkaisu raskaan liikenteen kilpailukyvyn vahvistamiseksi ja kaikkien suomalaisyritysten kustannustehokkaan logistiikan turvaamiseksi, Vehmanen toteaa.

–  Nyt on varmistettava, että hallituksen valmistelu etenee nopeasti, Vehmanen jatkaa.

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n mukaan kuljetuskustannusten nousu heikentää Suomen logistista kilpailukykyä.

– Hallituksen linjaus ammattidieselistä osoittaa, että vallitseva kustannuskriisi ja sen vaikutukset elinkeinoelämään ja koko yhteiskuntaan tunnustetaan, sanoo SKAL ry:n puheenjohtaja Jani Ylälehto.

Samalla järjestö kuitenkin toteaa, että tämä toimenpide vaikuttaa vasta pitkän ajan kuluttua eikä helpota kuljetusyritysten taloudellista ahdinkoa juuri nyt.

SKALin toimitusjohtaja Anssi Kujalan mukaan kysymys ei ole pelkästään kuljetus- ja logistiikkatoimialasta vaan myös koko Suomen kilpailukyvystä. Kujalan mukaan valmistelu tulee tehdä nyt nopeasti.

– Nyt valmistelulla on äärimmäisen kiire. Apu ei tule heti, mutta toimiala tarvitsee erittäin vaikeassa tilanteessa uskoa tulevaisuuteen. Edellytämme, että valmistelu etenee ripeästi, koska ammattidieseljärjestelmä toimii jo EU-tasolla ja Suomen verohallinnon korkealaatuiset järjestelmät taipuvat varmasti. Hallitus osoitti nyt poliittisen tahtotilan ja ammattidieselillä on myös oppositiopuolueiden tuki, Kujala sanoo. 

Kiitosta työmatkavähennykselle

Suomen Yrittäjät kiittää myös hallituksen linjausta työmatkavähennyksen väliaikaisesta nostamisesta.

Vähennyksen enimmäismäärää nostetaan 7 000 eurosta 8 400 euroon. Lisäksi kilometrikohtaista matkakuluvähennystä omalla autolla kuljettaessa korotetaan määräaikaisesti viidellä sentillä 30 senttiin kilometriltä. 

Hallitus esitteli ammattidieselin ja matkakuluvähennyksen perjantaina määräaikaisina toimina.

–  Työmatkavähennyksen nostaminen on järkevä päätös. Tällä varmistetaan, että työnteon kannattavuus ei vaarannu korkeiden polttoainekustannusten takia, Vehmanen sanoo.

Kasvaneet työmatkakustannukset ovat saaneet jo joitain yrityksiä tekemään omia ratkaisujaan. Yrittäjämediat kertoi aiemmin tällä viikolla kahdesta jyväskyläläisestä konepajasta, jotka alkavat maksaa työntekijöilleen bensabonusta kohonneiden työmatkakustannusten takia.

Toimitus
Toimitus