22.5.2018 klo 15:06
Uutinen

Yrittäjät: Finanssivalvonnan pitäisi olla pontevampi

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen vaatii, että työttömyyskassoja valvovan Finanssivalvonnan pitäisi pontevammin edellyttää, että kassojen jäsenmaksut kerrotaan selkeästi.

– Ammattiliittojen jäsenyyttä ei myöskään pidä myydä väärin perustein työttömyysturvalla, jota liitto ei anna saati rahoita, Mäkynen sanoo.

Monet ammattiliitot koplaavat harhaanjohtavalla tavalla kassan ja liiton jäsenyydet, vaikka kyseessä on eri asiat.

– Haluamme kitkeä harhauttavaa markkinointia, joka on osaltaan johtanut siihen, että Suomessa työmarkkinajärjestöillä on liikaa valtaa, hän jatkaa.

Finanssivalvonta on Mäkysen mukaan tässä avainasemassa.

– Tarvitsemme uudistuksia ja niistä keskustelua, jotta kasvu jatkuu, työllisyys vahvistuu, työmarkkinat uudistuvat ja julkinen talous saadaan kuntoon. Ei pidä kuvitella, että Suomen talousongelmat on ratkaistu.

Suomen Yrittäjien hallituksen työvaliokunta keskusteli asiasta kokouksessaan Tampereella tiistaina.

Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta huolehdittava

Suomen Yrittäjät esitti toissa viikolla jäsenilleen, että nämä maksaisivat työsuhde-etuna henkilökunnalleen työttömyyskassan jäsenmaksun riippumattomaan Yleiseen työttömyyskassaan YTK:hon. Etu olisi tarjolla syrjimättä kaikille työntekijöille riippumatta heidän järjestäytymisestään.

Lähes viidennes työntekijöistä on ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulkopuolella, vaikka kaikki rahoittavat järjestelmää.

– On vastuullista huolehtia henkilökunnan muutosturvasta, koska yksikään yritys ei ole turvassa muuttuvien markkinoiden paineelta, Mäkynen sanoo.

Vauhtia työmarkkinareformeihin

Aloite pyrkii vauhdittamaan työmarkkinareformeja. Suomen Yrittäjät teki suosituksen, kun työmarkkinajärjestöt olivat torjuneet työaikalain uudistamisen siten, että työajoista olisi ollut samanlainen sopimisen vapaus kaikissa yrityksissä.

Mäkynen korostaa, että aloite ei ole suunnattu ay-liikettä tai järjestäytymistä vastaan. Ne kuuluvat vapaaseen yhteiskuntaan, jota Yrittäjät puolustaa.

Aloite ei ole myöskään ole työehtosopimuksia vastaan eikä Suomen Yrittäjät halua niitä tekemään, Mäkynen sanoo.

– Työehtosopimuksia tarvitaan. Niiden tekeminen on työnantaja- ja työntekijäliittojen tehtävä. Niiden rinnalla pitää olla kuitenkin oikeus sopia toisin kuin työehtosopimuksessa lukee, jos sitä työpaikalla halutaan. Monella alalla työehtosopimus ei anna riittäviä mahdollisuuksia palvella asiakkaita ja vahvistaa yrityksen kilpailukykyä työpaikkojen turvaamiseksi.

Muita kiinnostavia aiheita