Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen (vasemmalla) vieraili Pyhäjoen Hanhikivellä lauantaina 21.5.2022. Vieressä Pyhäjoen yrittäjien puheenjohtaja Toni Kippola ja kunnanjohtaja Matti Soronen. Kuva: Inkeri Kerola
21.5.2022 klo 15:00
Uutinen

Yrittäjät ja Pyhäjoen kunta: Valtio etsimään ydinvoimalalle uusi kumppani lännestä

Suomen Yrittäjät ja Pyhäjoen kunta esittävät, että valtio lähtisi edistämään kaatunutta ydinvoimalahanketta ja etsimään uutta kumppania lännestä.

Fennovoiman ydinvoimahanke Pyhäjoella kaatui, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

– Olkiluodon uuden voimalan jälkeenkin tarvitaan perusvoimaa runsaiden tuulivoimainvestointien rinnalle. Huoltovarmuus on keskeinen asia isojen sähköntuotantolaitosten sijoituspaikkaa suunniteltaessa, Suomen Yrittäjien ja Pyhäjoen kunnan yhteiskannanotossa todetaan.

– Menneessä kieriskelyn sijaan katseet pitää välittömästi suunnata tulevaisuuteen. Nyt on lähdettävä uutta hanketta kohti. Toivomme, että valtio antaa voimakkaan tuen ja suuntaviivat uuden hankkeen edistämiselle, Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen sanoo kunnan ja Suomen Yrittäjien yhteisessä kannanotossa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tutustui lauantaina Pyhäjoella hankkeen ja paikallisten yrittäjien tilanteeseen.

– Hanke on merkittävä paikallisesti ja kansallisesti niin huoltovarmuuden kuin elinvoimavaikutusten johdosta. Yrittäjät tukee hankkeen uutta alkua. Tarvitaan tietenkin uusi läntinen kumppani, Pentikäinen sanoi.

– Monet yrittäjät ovat vaikeassa tilanteessa, kun suurilla odotuksilla ladattu hanke on pysähtynyt. Halusin kuulla paikan päällä kunnan ja yrittäjien näkemyksiä tilanteesta ja ajatuksia tulevasta, Pentikäinen jatkaa.

Pyhäjoelle on syntynyt vuodesta 2013 alkaen 60 uutta yritystä tai yrityksen toimipaikkaa. Työpaikkaomavaraisuus on noussut 20 prosenttiyksiköllä.

Yrittäjät ja Pyhäjoen kunta muistuttavat kannanotossaan, että Pyhäjoella sijaitsee kansainvälinen harvinaisuus: valmis ydinvoimalalle kaavoitettu ja luvitettu tontti sekä arvokas infrastruktuuri. Se olisi tukirakennuksia ja satamaa myöten valmis uuden hankkeen kotipaikaksi.

Toimitus
Toimitus