25.2.2019 klo 09:00
Uutinen

Yrittäjät: Julkista sektoria pienemmäksi

– Julkinen sektori on salakavalasti levittäytynyt niin laajalle, että se vie jo pohjaa kansantalouden vaurastumiselta. Sitä pitää keventää, sillä etenkin pieniä yrityksiä pelataan sivuun. Tähän poliitikkojen pitää puuttua, pääekonomisti Mika Kuismanen Suomen Yrittäjistä sanoi Pohjois-Karjalassa maanantaina.

Kuismanen saapui Pohjois-Karjalaan Suomen Yrittäjien Kasva Suomi -vaalibussikiertueella. Bussi pysähtyy Joensuussa ja Kiteellä.

– Pohjois-Karjalassakin kunnallisten toimintojen yhtiöittäminen tai niiden laajentuminen ylikunnalliseksi on luonut monin paikoin kummallisen asetelman. Julkiselle toimijalle on syntynyt suhteettoman suuri markkinavoima, Kuismanen sanoi.

– Syntynyt epäterve kilpailutilanne luo jännitteitä ja syö luottamusta. Pienet yritykset lopettavat tai joutuvat yhdistymään suurempaan.

Julkisen sektorin pienentämisen lisäksi pitää kiristää kilpailulainsäädäntöä: Jos julkista sektoria epäillään kilpailun rajoittamisesta, ongelma on, että tutkiminen kestää nyt vuosia. Kilpailuviranomaisen tutkinta-aikaa pitää lyhentää, velvoittaa kunnat yhteiseen kustannuslaskennan malliin, ja vahingonkorvausvelvoite pitää ulottaa myös julkiseen kilpailua rajoittaneeseen toimijaan.

Lisää palveluseteleitä julkisen hankinnan sijaan

Kuismanen pahoittelee, että julkisten hankintojen kilpailutus on johtanut ainakin pohjoiskarjalaisille yrityksille mahdottomaan tilanteeseen. Esimerkkinä epäselvistä tarjouspyynnöistä Kuismanen nostaa esiin Markkinaoikeuden tuoreen päätöksen Siun soten ikäihmisten asumispalveluiden kilpailutuksista.

– Raskaat kilpailutukset eivät ole paras tapa järjestää palveluita. Palveluseteli toimisi paremmin. Setelin tulisikin olla ensisijainen sotepalveluiden järjestämistapa. Setelin käyttöönotto alkaa siitä, että kunta laskee oman tuotantonsa kustannukset. Tämä tuo avoimuutta ja kustannustietoisuutta, Kuismanen arvioi.

Palveluseteli monipuolistaa markkinoita, ja pitää kysynnän avoimena uusille investoinneille. Soten lisäksi setelimallit sopisivat muihinkin palveluihin, kuten henkilökuljetukseen tai yrityspalveluihin.

– Yksi omistajaohjauksen tehtävä on linjata, miltä osin kuntatoimija tuottaa asioita itse, ja miltä osin järjestää palvelut seteleillä tai muutoin ulkoistettuna. Kuntayhtymien ja -yhtiöiden hallitusten pitää ymmärtää tämä tehtävänsä, ja ottaa se vakavasti. Pelkkä lisäbudjettien hyväksyminen ei ole kestävää omistajanäänen käyttöä, Kuismanen vaatii.

Vaalit niin tärkeä, että Yrittäjät kiertää koko maan

Eduskuntavaalit on yrittäjäjärjestölle niin tärkeä asia, että se paitsi julkaisi oman Kasva Suomi –vaaliohjelmansa, myös järjestää koko maan kattavan Kasva Suomi -kiertueen. Kiertue alkoi viikko sitten Rovaniemeltä ja päättyy maaliskuun lopussa Helsinkiin.

– Parasta kiertueella on se, että ehdokkaat ja yrittäjät pääsevät keskustelemaan, Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Merja Blomberg sanoo.

Lisätietoja:

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen, p. 050 356 0705

Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Merja Blomberg, p. 050 367 5194