3.5.2017 klo 08:20
Uutinen

Yrittäjät: Kasvupalvelu-uudistus parantaa yrittäjien ja työnhakijoiden palveluita

Valmisteilla oleva uudistus yritysten ja työnhakijoiden palveluihin tarvitaan. Se lisää markkinaehtoisuutta. Siirtymäaikaa on kuitenkin lyhennettävä. Näin kommentoi Suomen Yrittäjät.

Suomen Yrittäjien mukaan maakuntauudistukseen liittyvä kasvupalvelu-uudistus tarvitaan. Uudistuksella yrityksille ja työnhakijoille tarottavat palvelut siirretään julkiselta sektorilta yritysten tuottamaksi. Maakunnat vastaavat vain palveluiden järjestämisestä.

– Uudistus on rohkea ja tervetullut, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala kiittää.

Suomen Yrittäjät antoi loppuviikosta työ- ja elinkeinoministeriölle lausunnon kasvupalvelulakiluonnoksesta.

Maakunnat voisivat tuottaa palveluita vain, jos yksityistä palvelua ei markkinoilla tarjota. Kunnatkin saavat tuottaa palveluita maakunnille vain, jos ne toteutetaan täysin markkinaehtoisesti.

– Koko palveluketjun on toimittava saumattomasti, mikä edellyttää kuntien, maakuntien ja valtion palveluiden yhteensovittamista. Jos uudistus onnistuu, se lisää palveluiden asiakaslähtöisyyttä ja synnyttää konsulttipalveluille uusia markkinoita, Neimala sanoo.

Markkinoiden toimivuudesta huolehdittava

Maakunnilla olisi uudistuksen toteutuessa laaja harkintavalta sen suhteen, kuinka palvelut järjestetään. Ne voisivat esimerkiksi valita, toteutetaanko palvelut kilpailuttamalla vai palvelusetelillä.

– Lähtökohtana pitää olla palveluiden järjestäminen palvelusetelillä. Nimenomaan kasvupalveluissa se on sopiva menettely, sillä asiakkaat osaavat kyllä valita sopivan palvelutuottajan, Neimala sanoo.

Viiden vuoden siirtymäaika on liikaa

Lakiluonnoksessa ehdotetaan, että maakunnille tarjottaisiin viiden vuoden siirtymäaika ennen kuin täysin markkinaehtoiseen malliin on siirryttävä.

– Viiden vuoden siirtymäaika on kohtuuttoman pitkä. Riski on, että maakunnat käyttävät siirtymäajan julkisen tuotannon suosimiseen. Siitä voi seurata, että toimivia markkinoita ei synny, Neimala varoittaa.

Lisätietoja:
varatoimitusjohtaja Antti Neimala, Suomen Yrittäjät, p. 040 173 7007, antti.neimala@yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, yli 105 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä puolet on yksinyrittäjiä ja puolet työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät noin 650 000 henkilöä. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu lähes 400 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 64 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.