7.4.2017 klo 11:25
Uutinen

Yrittäjät kertovat: Tällaisia huijauspuheluita olen saanut

Yrittäjät.fi:ssä kerrottiin keskiviikkona, että nämä ”can you hear me” –puheluita on alkanut tulla suomalaisista 09-alkuisista numeroista – tai ainakin näyttävät tulevan Helsingin suunnasta.

Näin yrittäjät kertovat saamistaan oudoista puheluista:

Tuli puhelu +4420305…-numerosta, joten ehkä tuo olisi sattumoisin odottamani puhelu.

Vastasin haloolla ja kun minua tiedusteltiin etunimellä, en vastannut varmuuden vuoksi yes vaan vastasin englanniksi ”puhelimessa”. Oikealla asialla ollut olisi kyllä esittänyt asiansa. Puhelimessa yritettiin pari kerran kalastella yes-vastausta olenko etunimeni henkilö, mutta edelleen vastasin ”puhelimessa” tai ”puhuu”. Mitään sanomatta puhelu päätettiin.

Tiina Marja

Viimeisin, uskoakseni samaan aihepiiriin liittyvä kysely alkoi ”are you [henkilön nimi]” tuli numerosta +65000000. Sama toistui kaikkien omistamiemme liittymien kohdalta. Tuo on hivenen ongelmallinen tilanne, kun teemme ulkomaankauppaa ja pitää keksiä kiertoilmaisuja varsin yleiselle ”yes” ilmaisulle. Sen verran sitkeästi kaveri jankkasi kysymystä useammassa puhelussa, että ei uskonut väitteeseeni, ”it is me”..
Mikko

+442 alkuisia puheluita on tullut kiusaksi asti!! Soittoja on tullut kymmenistä eri numeroista, jotkut ovat peräkkäisiä numeroita esim. +442038687868 ja +442038687867.

Soittoja alkoi tulla vuoden vaihteessa. Niitä aikoja taisin hommata oman y-tunnuksen. Pari kertaa vastasin epähuomiossa, enkä todellakaan ymmärtänyt mistä on kyse, kun huonolla englannilla intialaisittain korostaen mies solkkaa jotakin puhelimeen!

Sanoin englanniksi, että on varmaan soittanut väärään numeroon :). Toisella kerralla brittiaksentilla huudeltiin ”helouta”, enkä ymmärtänyt taaskaan mihin pyrittiin, sanoin etten tilaa mitään.

Puheluita tuli parhaimmillaan (=pahimmillaan) useita päivässä! Ja jopa illalla yhdeksän aikaan. En vastannut. Alkuun ”luuritin” sitten vaiensin. Nyt ei ole hetkeen puheluita tullut. Viimeisimmät ovat näköjään 23.3. numerosta +442038075662 ja 24.3. +442080683458.

Nina

Yhdysvaltalaisyritys (https://www.spoofcard.com) tarjoaa palvelua jonka kautta voi luoda periaatteessa minkälaisen puhelinnumeron tahansa. Samassa palvelussa on myös puheluiden tallentaminen mahdollista ja tallennuksen saa käyttöön heti puhelun päätyttyä. Palvelun hinta on todella edullinen ja tuo kyllä maksut moninkertaisesti takaisin, jos saavat yhdenkin huijatun maksamaan jotain.

Teemu

Pari viikkoa sitten tuli työpuhelimeeni puhelu tuntemattomasta numerosta (ei numeroa näkyvissä).

Luonnollisesti vastasin siihen ja siellä oli intialaisittain englantia puhuva mies. Hän kertoi kuka on ja mistä (muttei jäänyt mieleeni).

Sitten seuraava kysymys sai kellot soimaan kun olin kuullut vastaavista.

Hän kysyi ”Have your day been fine?” No vastasin siihen että ”No. I dont have time to talk to you, bye.”

Suljin puhelimen ja se soi lähes heti uudestaan. Kuulin saman taustahälinän kuin aiemmassakin ja suljin puhelimen antamatta hänen aloittaa puheenvuoroaan. Vielä kolmannen kerran puhelin soi ja avasin linjan ja suljin sen heti kun kuulin äänet taustalla. Sen jälkeen ei ole soittanut.

Tiedä sitä oliko huijaus vai oikeaa asiaa, mutta sitkeä oli 😀

Juha

Tällainen kannattaa itselleen asentaa ja laittaa asetukset kuntoon. Muitakin puheluita kuin tätä ”Can you hear me?” -huijausta varten.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.smartcoach.callrecorde…

Jari

Sain juuri eilen puhelun 045-alkuisesta numerosta, josta Fonecta kertoi, että numerosta soitetaan poikkeuksellisen paljon. Kun vastasin yrityksemme nimellä, soittaja kysyi (suomeksi) henkilöä, jollaista ei ole meillä töissä.

Kun sanoin ettei henkilöä löydy, hän kysyi ”soitinko siis väärään numeroon” johon luonnollisesti tulee vastattua että ”kyllä”. Soittaja sulki puhelimen heti, ja jäi sellainen olo, ettei tuossa ollut kaikki kunnossa ja tuli myös nämä huijauspuhelu uutiset mieleen.

Vielä ei ole kuulunut mitään tuohon liittyvää, mutta ollaan asiassa kuulolla, v…..aa tuollaiset veivaukset.

Kimmo

Esimerkki vastaavasta yrityksestä tuli Afrikasta. Olivat kollanneet websivujamme ja pyysivät tarjouksia useasta eri koneesta. Silloin hälytysvaloni syttyivät. Tekivät hienot diplomit konekaupan hyväksymisestä.

Kun lopulta tuli viesti, että pitäisi soittaa tiettyyn numeroon, olin varma, että tämä olisi tullut kalliiksi puheluksi. En sitä tehnyt vaan pyysin ystävällisesti soittamaan minulle. Sitä puhelua ei koskaan tullut.

Juha

Minulla on hyviä kokemuksia omien puheluiden tallentamisesta. Ainakin Android-kännyköihin on saatavana appeja, jotka tallentavat automaattisesti jokaisen puhutun puhelun. En nyt erityisesti halua mainostaa mitään mutta itselläni on Total Recall -niminen tuote ( www.killermobile.com ). Olen käyttänyt sitä asiakassoitoissa muistin tukena. Tallenteelta voi tarvittaessa jälkeenpäin poimia nimiä, kellonaikoja ym. täsmällisiä tietoja, eikä tule epävarmuutta, kuka lupasi mitä ja milloin. Sama appi suojaa huijareita vastaan, kun itselle jää näyttöä, miten keskustelu tarkalleen meni.

Mika

Samanlainen puhelu tuli. Sanoin, että nauhoitan tätä puhelua, jolloin kaveri pisti poikki.

Ari

Vastaavanlainen puhelu tuli myös 05-alkuisesta numerosta, mutta kysyjä kysyi ensin jotain ja sitten sanoi muistuttaakseen ” Can it ring the bells” saadakseen myöntävän vastauksen.

Kun yrittää soittaa siihen niin ilmoitus tulee että ei ole käytössä.

Kimmo