Tuulosrievän päivän toimitukset on juuri hoidettu ja Sari Myllykangas toteaa iloisena, että ahkeralla kontaktoinnilla jakelusopimukset on saatu hyvin pyörimään.

Yrittäjät leipätöissä – Tuulosrievän onnellinen jatko

Vuodesta 1984 toiminut maineikas Tuulosrievän leipomo sai uudet omistajat kuluvan vuoden maaliskuussa.

Hämeenlinnalaiset Sari ja Juha Myllykangas ostivat leipomon liiketoiminnan ja tulivat aluksi vuokralaiseksi leipomokiinteistöön sekä tilalla sijaitsevaan asuintaloon.
– Oma asuintalomme Hämeenlinnassa menikin yllättävän nopeasti kaupaksi, joten olemme juuri sopineet kaupat myös Tuulosrievän kiinteistöistä ja tulemme asettautumaan tänne myös asumaan, kertoo Sari Myllykangas.

Sari ja Juha löysivät Tuulosrievän myynti-ilmoituksen Yrityspörssistä. Sari kertoo, että ensireaktio oli enemmänkin harmi hyvän brändin tulevaisuudesta kuin oma innostus. Kipinä omasta paikasta kuitenkin syttyi nopeasti. Joulukuussa 2022 käytiin tarkastelemassa paikkoja ja päätös leipomoyrittäjiksi lähtemisestä kypsyi jo tammikuussa.
– Olimme viritelleet omia yritysideoita jonkin aikaa, esimerkiksi saunayritystä tai majataloksi sopivaa paikkaa. Halusimme Juhan kanssa aitoa tekemistä.

Sarin 30 vuotta mielenterveystyössä ja useita vuosia kunnallispolitiikassa työskennelleenä oli kypsyttänyt ajatuksen elämäntapamuutokseen. Hiljattain eläköitynyt Juha on tehnyt pitkän uran lääkärinä ja terveysalan johtotehtävissä.
– Olemme jo kypsässä iässä ja mietimme vakavasti tämän työn fyysisyyttä verraten aikaisempiin töihimme. Täällä leivinuuni lämpiää puilla, jotka Juha itse sahaa ja pilkkoo haloiksi. Remonttia tarvitaan eri puolilla ja sekin tekeminen kiehtoo meitä.

Liiketoiminnan tunnuslukuihin paneuduttiin vakavasti ja ajateltiin terveen kriittisesti uutta suuntaa. Myyntiprosessia oli hoitamassa aikaisempien yrittäjien tilitoimisto. Sari ja Juha käyttivät omia neuvonantajiaan talousasioita arvioitaessa.

Nopea startti ja uusia ideoita harkiten

Toimintaa jatkaa uusi yhtiö, Tuulosrievä Oy, ja nimi säilyy luonnollisesti markkinointibrändinä. Yrityskaupan myötä yrityksessä työskennellyt kokenut leipuri Vesa Vuorinen sai jatkoa työlleen.
– Halusimme tehdä myös elinvoimatyötä, mitä poliitikkona olen joutunut seuraamaan. Kävimme laskelmiemme kanssa Uusyrityskeskuksessa ja olen iloinen, minkälaisia apuja voimme saada ympäriltämme. Ihan vakavissamme olemme bisnestä tekemässä ja palkkaa ansaitsemassa.

Vasta muutama viikko on vierähtänyt uusissa käsissä ja asiat alkavat asettumaan uomiinsa. Vanhat asiakkaat ja jakelusopimukset on saatu ahkeralla kontaktoinnilla herätettyä. Uutena suuntana tähyillään esimerkiksi Lahden seudulle, mistä onkin ollut kysyntää.
– Otamme leipurimme rinnalle nuoremman henkilön kasvamaan ammattiin ja valmistelemme myös kesäkahvilan avaamista eli tulemme kannattavuuden rajoissa myös työllistämään.

Haastattelupäivänä oli seudun kauppoihin toimitettu 500 leipää ja kesäksi kapasiteetti saattaa kolminkertaistua. Se on käsityönä tehdyille leipomotuotteille kova urakka. Jopa yllättävääkin on, että menekiltään suurin yksittäinen myyntipiste on tilalla toimiva oma 24/7-itsepalvelumyymälä.
– Kun perusasiat on saatu hyvin pyörimään, saattaa tulla uusiakin palveluja. Olen ajatellut psykoterapeutin ammattini kautta esimerkiksi taikinaterapiaa, missä ihmiset keskustelevat yhteisen tekemisen äärellä. Meillä on täällä hyvin tilaa järjestää erilaisia mahdollisuuksia pienille ryhmille, visioi Sari Myllykangas.