14.12.2017 klo 16:32
Uutinen

Yrittäjät ministerin yrittäjyysstrategiasta: Painotettava konkretiaa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä haluaa luoda erityisen yrittäjyysstrategian. Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen toivoo, ettei hanke jää ylätason pyörittelyksi vaan yksinkertaistaa järjestelmää ja lisää kannustavuutta.

Torstain Kauppalehden mukaan elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) aikoo laatia yrittäjyysstrategian vielä tämän vaalikauden aikana.

Hankkeen on määrä käynnistyä vuodenvaihteen jälkeen, jolloin strategian hahmotteluun on nimetty myös selvityshenkilö.

Kauppalehden mukaan kyse olisi verotuksen tiekarttaan verrattavasta hankkeesta. Strategia toisi yritysten toimintaympäristöön ennustettavuutta.

Lintilä kuvailee nykyistä yrittäjyyspolitiikkaa sirpaleiseksi. Kauppalehden mukaan ministerin toiveissa onkin strategia, joka ottaisi huomioon niin verotuksen, sosiaaliturvan, eläkeasiat, paikallisen sopimisen, rahoituksen, koulutuksen kuin tekoälynkin.

Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen pitää yrittäjyysstrategiaa kannatettavana ideana, kunhan siitä ei muodostu ylätason pyörittelyä.

– Lintilän kaavailema asiakokonaisuus on erittäin iso ja epäilen, että kaikkea näitä kannattaa tai edes voi yksi selvityshenkilö käydä läpi. Esimerkiksi verotus ja sosiaaliturva jo itsessään ovat erittäin moniulotteisia ja vaikeita kokonaisuuksia. Ennustettavuuden lisääminen on kuitenkin erittäin kannatettavaa ja toivottavasti siinä onnistuttaisiin tavalla tai toisella, Kuismanen sanoo.

”Strategiat usein kaukana arjesta”

Kuismanen toivoo, ettei yrittäjyyspolitiikka ministerin tarkoittamassa yhteydessä tarkoita julkisen vallan lisääntyvää ohjausta.

– Pikemminkin olisi pyrittävä järjestelmän yksinkertaistamiseen ja kannustavuuden lisäämiseen. Tämä soisi olevan yrittäjyysstrategian lähtökohtana, Kuismanen toteaa.

Hän muistuttaa, että hyvin usein strategiat jäävät kauaksi yrittäjän arjesta.

– Strategiassa olisikin painotettava konkreettisia asioita, kuten esimerkiksi sääntelyn purkamista ja järkeistämistä ja verotuksen kannustavuutta, konkreettisia digiasioita (5G-verkko) ja paikallista sopimista. Talouspolitiikan puolelta yrittäjän arjessa näkyvät parhaiten ne asiat, jotka mahdollistavat riskinoton ja työllistämisen sekä luotettavan ja sujuvan kumppanuuden hallinnon kanssa, Kuismanen sanoo.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuvat: Pixhill ja Markus Sommers