Leppävirran keskustan tulipalon oikeusprosessi jatkuu
Palaneessa kiinteistössä toimii Sirpa Kinnusen yhdistetyn hautauspalvelun ja kukkakaupan lisäksi hänen siskonsa Hanna Kinnusen (vas) huonekaluliike. Kuva: Pauli Reinikainen
14.11.2023 klo 18:27
Uutinen

Yrittäjät pettyivät tuhopolton korvauksiin – ”Maksamme kalliin hinnan siitä, että pojat leikkivät sytkäreillä”

Leppävirralla toimivat yrittäjäsiskokset aikovat valittaa vakuutusyhtiön päätöksestä, jonka mukaan tulipalovahingoista korvataan 75 prosenttia.

Vuoden 2022 keväällä kolme teinipoikaa leikki leppävirtalaisen yrittäjän Sirpa Kinnusen kukkakaupan lastauslaiturilla. Myöhemmin selvisi, että kyseessä oli ”sytkärileikki”, joka kuvattiin sosiaaliseen mediaan.

Leikistä tuli totista totta, kun lieskat löivät pian lastauslaiturin katon välistä. Kinnunen oli ehtinyt lähteä töistä alle kymmenen minuuttia aikaisemmin.

Tulipalo levisi kiinteistössä nopeasti. Kuva: Sirpa Kinnusen kotialbumi

Viereisen kerrostalon asukkaat hälyttivät palokunnan paikalle.

– Palo levisi nopeasti. Palolaitokselle oli annettu hälytys roskakatoksen palosta, joten paikalle tuli ensin vain yksi yksikkö, yrittäjä muistelee.

Kiinteistössä toimii Sirpa Kinnusen yhdistetyn hautauspalvelun ja kukkakaupan lisäksi hänen siskonsa Hanna Kinnusen huonekaluliike. Molemmat asuvat samassa kiinteistössä. Palo aiheutti mittavat vahingot liiketiloihin. Myytävät tuotteet sekä kalusto vietiin kaatopaikalle.

Yrittäjille 25 prosenttia vahingoista

Viime kuukausina Kinnunen on ihmetellyt tulipalon viranomaisselvitysten ja vakuutusyhtiön toiminnan hitautta.

– Poliisiraportin odottaminen kesti puoli vuotta. Vakuutusyhtiön päätös saatiin kuukauden päästä poliisiraportin valmistumisesta, hän kummastelee.

Tulipalotutkinnan valmistuttua vakuutusyhtiö päätti korvata vahingoista 75 prosenttia. Vakuutusyhtiön päätös tarkoittaa, että yrittäjille jäisi 25 prosenttia liiketilojen ja asuintilojen remontista.

Tuhopoltosta asetettiin syytteeseen yksi nuori päätekijä ja kaksi mukana ollutta nuorta. Syytteen sai yllättäen myös kiinteistöyhtiön toimitusjohtaja Hanna Kinnunen. Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi asiassa tuomion elokuussa. 

Oikeus hylkäsi Kinnusen saaman syytteen pelastusrikkomuksesta muun muassa siksi, että kiinteistöön oli tehty palotarkastus puolisen vuotta ennen tulipaloa.

– Yllätyimme, kun syytteen raukeamisen jälkeenkin vakuutusyhtiö kertoi korvaavansa vain 75 prosenttia vahingoista. On käsittämätöntä, että joudumme maksamaan kalliin hinnan siitä, että pojat leikkivät sytkäreillä, Sirpa Kinnunen sanoo.

Kinnusen mukaan 25 prosentin korvausvastuu tarkoittaa yrittäjille satojen tuhansien eurojen laskua.

Hanna ja Sirpa Kinnunen eivät aio luovuttaa. Kuva: PAULI REINIKAINEN

Prosessi jatkuu

Kinnuset ovat päättäneet valittaa vakuutusyhtiön päätöksestä.

– Se on ainoa vaihtoehto, koska tässä on kyse niin isoista rahoista.

Vakuutusyhtiö ei ole halunnut perustella toimintaansa. Yrittäjät saivat viime viikolla lyhyen puhelinsoiton, jossa vakuutusyhtiön edustaja ilmoitti, että yhtiö pysyy edelleen kannassaan korvauksen määrästä.

– Nyt odotamme, mihin pykälään yhtiö vetoaa tässä tilanteessa.

Liiketoiminta palautunut normaaliksi

Kinnuset pääsivät takaisin toimitiloihin viime toukokuun alussa. Kukkakauppa oli kiinni kolme viikkoa, kalustetalo vuoden.

Onni onnettomuudessa oli Kinnusen mukaan se, että hänen tietokoneeseensa tallennetut tiedot onnistuttiin pelastamaan. Varmuuskopio oli kovalevyllä, joka tuhoutui tulipalossa.

– Kivijalkamyymälän tulevaisuus näyttää hyvältä. Huonekaluliike on saanut uusia asiakkaita, kun isot ketjut ovat sulkeneet myymälöitään lähikaupungeissa. Nyt asiakkaita tulee meille Kuopiosta ja Varkaudesta saakka. Moni kyläläinen lykkäsi ostoksiaan ja odotti, että huonekaluliike avaa uudelleen.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen