22.5.2018 klo 14:49
Uutinen

Yrittäjät vaatii selvyyttä työttömyyskassojen jäsenmaksuihin

Suomen Yrittäjät peräänkuuluttaa pontevampaa finanssivalvontaa, jotta kassojen jäsenmaksut kerrottaisiin selkeästi.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen toivoo selvyyttä siihen, miten jäsenmaksuista kerrotaan. Suomen yrittäjien hallituksen työvaliokunta keskusteli asiasta kokouksessaan Tampereella tiistaina.

– Työttömyyskassoja valvovan Finanssivalvonnan pitäisi pontevammin edellyttää, että kassojen jäsenmaksut kerrotaan selkeästi. Ammattiliittojen jäsenyyttä ei myöskään pidä myydä väärin perustein työttömyysturvalla, jota liitto ei anna saati rahoita, Mäkynen sanoo.

Hänen mukaansa monet ammattiliitot ”koplaavat” harhaanjohtavalla tavalla kassan ja liiton jäsenyydet, vaikka kyseessä on eri asia.

– Haluamme kitkeä harhauttavaa markkinointia, joka on osaltaan johtanut siihen, että Suomessa työmarkkinajärjestöillä on liikaa valtaa. Tarvitsemme uudistuksia ja niistä keskustelua, jotta kasvu jatkuu, työllisyys vahvistuu, työmarkkinat uudistuvat ja julkinen talous saadaan kuntoon. Ei pidä kuvitella, että Suomen talousongelmat on ratkaistu.

Lähes viidennes työntekijöistä on ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulkopuolella, vaikka kaikki rahoittavat järjestelmää.

– On vastuullista huolehtia henkilökunnan muutosturvasta, koska yksikään yritys ei ole turvassa muuttuvien markkinoiden paineelta, Mäkynen jatkaa.

Vauhtia työmarkkinareformeihin

Toissa viikolla Suomen Yrittäjät esitti jäsenilleen, että nämä maksaisivat työsuhde-etuna henkilökunnalleen työttömyyskassan jäsenmaksun riippumattomaan Yleiseen työttömyyskassaan YTK:hon. Etu olisi tarjolla syrjimättä kaikille työntekijöille riippumatta heidän järjestäytymisestään.

Aloite pyrkii vauhdittamaan työmarkkinareformeja. Suomen Yrittäjät teki suosituksen, kun työmarkkinajärjestöt olivat torjuneet työaikalain uudistamisen siten, että työajoista olisi ollut samanlainen sopimisen vapaus kaikissa yrityksissä.

Mäkynen korostaa, että aloite ei ole suunnattu ay-liikettä tai järjestäytymistä vastaan.

– Aloite ei ole myöskään ole työehtosopimuksia vastaan eikä Suomen Yrittäjät halua niitä tekemään, Mäkynen sanoo.

– Työehtosopimuksia tarvitaan. Niiden tekeminen on työnantaja- ja työntekijäliittojen tehtävä. Niiden rinnalla pitää olla kuitenkin oikeus sopia toisin kuin työehtosopimuksessa lukee, jos sitä työpaikalla halutaan. Monella alalla työehtosopimus ei anna riittäviä mahdollisuuksia palvella asiakkaita ja vahvistaa yrityksen kilpailukykyä työpaikkojen turvaamiseksi.

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi