8.9.2018 klo 17:10
Uutinen

Yrittäjät vaatii tiukkaa omistajaohjausta aiotulle kuntien talous-, henkilöstöhallinto- ja ICT-mammutille

Yrittäjät vaatii, että kunnat, kuntayhtymät ja maakunnat voivat jatkossakin ostaa palveluita myös yrityksiltä. Uudesta kolmen maakunnan yhtiöstä ei saa tulla markkinahäirikköä, eikä palloa julkissektorin jalkaan.

Etelä-Savo, Etelä-Karjala ja Pohjois-Karjala käsittelevät parhaillaan ehdotusta, että julkisen sektorin talous-, henkilöstöhallinto- ja ICT-palvelut tuotettaisiin yhteisellä yhtiöllä, johon nykyisten palveluntuottajien toiminnot siirrettäisiin. Yrittäjäjärjestö muistuttaa, että omistajaohjauksen aika on nyt.

Meidän omistajien tulee ohjata, että uusi yhtiö keskittyy yksin julkisiin asiakkaisiin ja vain rajattuihin palveluihin, vaatii Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Nina Rasola.

Ilman selkeää omistajaohjausta näin laajapohjaisesti omistettu yhtiö uhkaa helposti rönsytä markkinoille, jossa on olemassa jo kilpaillut ja toimivat markkinat. Toinen uhkakuva on, että kuntien ja muiden omistajien kädet sidotaan vain tämän yhtiön käyttövelvoitteeseen, vaikka markkinat tarjoaisivat parempia vaihtoehtoja.

Mitä laajempi on omistuspohja, sitä vähäisempi on yksittäisen osakkaan vaikutusvalta. Liittolaisuutta harvoin enää myöhemmin syntyy, sillä pienellä osakkuudella myös kiinnostus vaikuttaa yhtiöön on pientä, muistuttaa Rasola.

Uuden yhtiön pitää hyödyntää yrittäjyyttä

Ehdotettu iso in house -yhtiö voi olla hyväkin Etelä-Savolle/Etelä-Karjalalle/Pohjois-Karjalalle, mutta se edellyttää selkeää omistajaohjaamista nyt. Yhtiötä pitää ohjata, ensinnäkin, että sen tuotantotapa on ostaa markkinoilta, eikä tuottaa itse. Esimerkiksi ostolaskun käsittely- ja sähköisissä kilpailutus-järjestelmissä on olemassa toimivat markkinat. On linjattava, ettei uusi yhtiö ryhdy kilpailijaksi niille.

Yhtiön asiakaskunta ja palveluntarjonta pitää rajata, ja sallia osakkaiden ostaa muualtakin. Siten toteutuu kuntien ja kuntalaisten etu, eikä verovaroilla oteta yrittäjäriskiä, Rasola linjaa.

Lisätietoja:

Nina Rasola, varapuheenjohtaja, Suomen Yrittäjät, p. 050 517 0472
Jami Holtari, toimitusjohtaja, Etelä-Karjalan Yrittäjät, p. 0400 551435

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä puolet on yksinyrittäjiä ja puolet työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät noin 650 000 henkilöä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi