Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

24.5.2023 klo 16:30
Uutinen

Yrittäjät vastasivat: Varsinais-Suomi menestyi hyvin maakuntien välisessä elinvoimakisassa – ”tavoitteemme on olla paras”

Varsinaissuomalaiset yrittäjät arvioivat kotimaakuntansa Suomen neljänneksi elinvoimaisimmaksi. Uusimaa vei voiton kokonaistuloksessa. Varsinais-Suomi menestyy keskiarvoa paremmin lähes kaikissa Suomen Yrittäjien Elinvoimabarometrin osa-alueissa. Suomen Yrittäjien ensimmäistä kertaa toteuttamaan Elinvoimabarometriin vastasi 4830 yrittäjää, Varsinais-Suomessa 442.

Taloustutkimus kysyi yrittäjiltä Yrittäjien Elinvoimabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotimaakunnan elinvoimasta. Kysely tehtiin 1.3.–17.4. Kysely on vastaisuudessa määrä tehdä vuorovuosin Yrittäjien Kuntabarometrin kanssa. Mitattavia kategorioita oli kolme: maakunnan elinvoima, verkostoituminen sekä johtaminen ja päätöksenteko. 

– Vaikka yrittäjät antavat Varsinais-Suomelle hyvän kokonaisarvosanan, meillä on kaikki edellytykset nousta kärkisijalle. Tavoitteemme on olla Suomen yritysmyönteisin maakunta ja tämän eteen teemme töitä, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter sanoo.

– Voimme maakunnassa vaikuttaa monin toimin elinvoiman eri osatekijöihin. Elinvoiman kasvattaminen on tärkeää koko maakunnalle, koska yritysten menestyminen mahdollistaa asukkaille terveen julkisen talouden, kohtuullisen verotuksen ja laadukkaat palvelut, Munter korostaa.

Yrittäjistä vajaa viidennes kokee, että Varsinais-Suomen toimijoiden kesken käydään riittävästi keskustelua maakunnan elinvoimasta.

– Maakunnan poliittisten päättäjien ja virkamiesten tulisi käydä keskustelua avoimemmin ja aloitteellisemmin. Yrittäjäjärjestö haluaa tarjota mahdollisuuksia tähän keskusteluun ja vahvasti panostaa kuntien, maakunnan, yritysten, oppilaitosten ja muiden toimijoiden yhteistyöhön, Munter sanoo.

Varsinais-Suomen Yrittäjät järjestääkin yhdessä Varsinais-Suomen liiton kanssa ensimmäisen alueellisen Kunnallisjohdon seminaarin Turussa 5.6. Tilaisuuteen on kutsuttu alueen kunta- ja maakuntajohto, Yrittäjien paikallisyhdistykset ja korkeakoulujen edustajia.

– Toivon, että Elinvoimabarometrin tulokset ja tuleva maakunnan kesäkuun tilaisuus toimivat uutena starttina elinvoiman ja yritysmyönteisyyden strategiselle kehittämiselle. Näiden teemojen painoarvoa kunnissa ja maakunnassa on syytä kasvattaa, kommentoi Varsinais-Suomen liiton edunvalvontajohtaja Janne Virtanen.

Elinvoiman rakentamisen lähtökohta on se, että maakunnan poliittinen päätöksentekoilmapiiri on yritysten kannalta positiivinen. Valtakunnallisesti 42 prosenttia yrittäjistä kokee näin olevan, Varsinais-Suomessa 45 prosenttia.

– Meidän on edelleen paitsi vaikutettava aktiivisesti päättäjiin, myös tehtävä yhteistyössä näkyvämmäksi sitä työtä, jota kunnat ja maakunta yritysten toimintaedellytysten ja -ympäristön eteen tekevät. Viestintään on panostettava, Hanna Munter sanoo.

Varsinais-Suomi on alueen yrittäjien mielestä muuta Suomea reilusti vetovoimaisempi erityisesti osaavan työvoiman, koulutuspalveluiden, kulttuurin, liikunnan ja matkailun näkökulmasta.

Yrittäjien vinkit maakuntien ja yrittäjien yhteistyön ja elinvoiman vahvistamiseksi: 

  1. Maakuntien on syydä luoda yhteinen strategia, tiekartta tulevaan, yhdessä yritysten ja sidosryhmien kanssa.
  2. Pitää luoda johtamisrakenteet tukemaan hyvää yhteistyötä ja sopia, kuka ottaa siitä johtajuutta ja valmisteluvastuuta.
  3. Yrityspalvelut ovat yrittäjän lähipalvelu. Palvelut on turvattava läpi maakunnan, myös yksin- ja pienyrittäjien verkostoille.
  4. Verkostot yhdistävät yrittäjiä. Varmistetaan, että tilaisuuksia verkostoitua on tarjolla maakunnassa erilaisille yrityksille ja yrittäjille.
  5. Maakuntien kannattaa koota kuntiaan ja yrityksiään elinvoimahankkeisiin ja auttaa niitä EU-rahoituksen saamiseksi.
  6. Viennin ja tutkimustoiminnan vauhdittamiseksi maakuntien kannattaa tehdä yhteistyötä Business Finlandin kanssa.
  7. Yritysvaikutusten arviointi pitää ottaa järjestelmällisesti mukaan kaikkeen julkiseen päätöksentekoon.
  8. Pitää rakentaa yhdessä positiivista maakuntakuvaa, joka houkuttelee yrityksiä sijoittumaan alueelle.

Tutustu maakuntakohtaisiin tuloksiin

Yhteensä 4830 yrittäjän vastausten maakuntakohtaiset tulokset julkistettiin ke 24.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Lahdessa. Voit tutustua maakuntakohtaisiin tuloksiin osoitteessa:
yrittajat.fi/elinvoimabarometri2023

Suvi Uusitalo-Sirén