25.4.2019 klo 09:02
Uutinen

Yrittäjätarina: Ainoa laatuaan

M/S Serena on ainoa Joensuun seudulla Pyhäselällä ja Pielisjoella luksustilausristeilyjä tarjoava sisävesialus.

Merikapteenit Timo Väänänen ja Jukka Riikonen sekä Jokiaseman yrittäjä Arto Romppanen päättivät laittaa hynttyyt yhteen perustamalla oman laivayhtiön Serena Cruises oy. Joulukuussa perustettu yritys oli luontaista jatkumoa aiemmille kesille, jolloin M/S Serena seilasi Pyhäselällä ja Pielisjoella Jokiaseman hallinnoimana.

Tänä keväänä sisävesiristeilijällä aloitellaan valmistelutyöt kesää varten lumien sulaessa huhtikuussa, ja toukokuussa päästään vesille.

Asiakas ja säät määrittelevät suunnan

M/S Serenalla tehdään nimenomaan tilausristeilyjä, eikä sillä kuljeta aikataulutettuja vuoroja. Iso osa tilattavista risteilyistä on eri pituisia päiväristeilyjä parista tunnista koko päivän risteilyihin, mutta myös yöpymisristeilyihin on mahdollisuus.

– M/S Serenaan mahtuu yöpymään kymmenen hengen porukka. Jos on isompi ryhmä, majoituksen voi järjestää maissa, Jukka Riikonen kertoo.

Risteilyjen keston ja suunnan päättää asiakas. Matkan voi suunnata esimerkiksi Kolille, Nurmekseen, Rantasalmelle tai Kuopioon. Liperistä löytyy tilausravintola Rouhi saunamaailmoineen.

Myös olosuhteet voivat määritellä suunnan.

– Pyhäselkä on iso vesistö, ja jos on huonompi keli, lähdetään joelle, jossa tuuli ei haittaa niin paljon matkan tekoa, Riikonen sanoo.

Tulevalla kaudella kipparina toimii pääsääntöisesti toimitusjohtaja Timo Väänänen ja tarvittaessa Aapo Väänänen tai Riikonen.

– Kipparin lisäksi risteilyllä työskentelee ravintolavastaava ja tarvittaessa tarjoilija.

Räätälöityä vesilläkulkua

Serena Cruises on profiloitunut tyylikkäisiin ja korkeatasoisiin risteyksiin. Sen tärkein asiakasryhmä on ollut yritykset, mutta toive olisi saada myös perhejuhlia alukselle, kuten pieniä häitä, syntymäpäiviä tai sukujuhlia.

– Asiakkaat ovat tykänneet aluksesta. Se on siisti ja tyylikäs, Jukka Riikonen toteaa.

Ruokapalvelut risteilylle tulevat pääsääntöisesti Jokiaseman kautta, jonka uusittu keittiö antaa hyvät mahdollisuudet monipuolisiin eväisiin.

– Jos asiakas haluaa kuitenkin jotain erikoisempia makuja, kuten sushia tai kreikkalaista, voimme käyttää muita catering-palveluja.

– Pyrkimys tarjoiluissa ja matkoissa on toimia asiakkaan mukaan, ja voimme hyvin paljon räätälöidä risteilypakettia.


M/S Serena lähtee liikkeelle heti jäiden lähdettyä. Se tarjoaa laadukkaita risteilyjä kotivesillään Joensuun seudulla.

Uutta ja outoa

Serena Cruises on Jukka Riikoselle ensimmäinen yritys, jossa on mukana.

– Olen toiminut merenkulkualalla lähes 40 vuotta, ja toimin rahtialuksen päällikkönä. En ole ennen ollut yrittäjä, tämä on uutta ja outoa, mutta Riikosen Artoon on hyvä tukeutua, hän kertoo.

– Artohan tässä on ollut priimusmoottorina. Hänellä oli näkemys, että haluaa merenkulkualan ammattilaisia mukaan yritykseen.

Kenellekään M/S Serenan risteilyt eivät ole päätoiminen työ.

– Iso tavoite on, että näillä vesillä saataisiin pysymään matkustajaliikenne. Tämä on ainoa risteilijä täälläpäin. Vinkeri ja Satumaa ovat olleet jo pari vuotta poissa käytöstä. Saimatar keskittynee ravintolapalveluihin Joensuun matkustajasatamassa. Tarjontaa ei nyt ole hirveästi.

Faktaa M/S Serenasta:

  • Kotisatamana Jokiasema, mutta matkalle voi lähteä myös Joensuun matkustajasatamasta.
  • Vuonna 2003 Naantalissa rakennettu Serena.
  • Rekisteröity 45 matkustajalle, ruokailemaan mahtuu yhtä aikaa 30 ja yöpymään 10 henkilöä.
  • Aluksen pituus 22,5 metriä, leveys 6 metriä
  • Matkavauhti 7–8 solmua, eli n. 15 km/h
  • Tutustu yritykseen: serenacruises.fi

Teksti: Suvi Palosaari
Kuvat: Aapo Väänänen