17.9.2019 klo 08:18
Uutinen

Yrittäjätarina: Eläinten parhaaksi

Hukanhaudalla Joensuussa on koiriin erikoistunut yritysklusteri. Ihmisen paras ystävä saa palveluja yhdestä paikasta lähes joka tilanteeseen.

Kaksi ja puoli vuotta sitten eläinrakas Päivi Eskman-Toropainen osti koiratuotteisiin erikoistuneen Sohvin Valinnan. Silloin liiketiloissa ei ollut muuta toimintaa, mutta heti alkumetreiltä asti Eskman-Toropaisen mielessä siinsi jotain suurempaa: rakentaa koiria ja koiranomistajia mahdollisimman monipuolisesti palveleva eläinkeskus.

Viiden yrityksen klusteri

Haave vaati remonttia, jonka vuokraisäntä mahdollisti yli 200 neliön halliin. Kun remontoidut tilat olivat valmiit, muutti tiloihin eläinlääkäri Mika Asikainen. Nyt samasta rakennuksesta löytyy Sohvin Valinnan ja eläinlääkäri Jokivetin lisäksi eläinhieroja, trimmausliike ja koirien koulutuksiin erikoistunut yritys.

Yritysryppäässä on yhteiset taukotilat, missä yrittäjät käyvät syömässä ja toisinaan vaihtamassa kuulumisiakin. Yhteishenki on hyvä.

– Ilmapiiriltään tämä on hyvin vapautunut ja vietetään aikaa vapaallakin yhdessä, välipalaa haukkaamaan tullut trimmaaja Satu Laatikainen mainitsee.

– Tämä on kuin kimppakämppä, Asikainen lohkaisee.

Yhteistiloissa on myös liiketoiminnallisia etuja.

­Kun ihminen tulee yhteen näistä liikkeistä, hän kysyy, että mitä nämä muut yritykset ovat, Asikainen toteaa ja kehuu yrityksiä toisiaan hyvin tukevaksi.

Sileäkarvainen collie Darwin on nivelsidevamman vuoksi jalka lastoitettuna. Eläinlääkäri Mika Asikainen hoitaa ja tutkii klinikallaan enimmäkseen lemmikkejä.

Lemmikeihin keskittynyt

Eläinlääkäri Mika Asikaisen Jokivet-eläinlääkäriasemalla hoidetaan kuntoon koirien lisäksi kissoja, jyrsijöitä ja matelijoita. Muutama tuotantoeläinasiakaskin on, vaikka eniten Asikaisen hoidettavana on koiria ja kissoja.

Pieneläinvastaanoton lisäksi Asikainen tekee kotikäyntejä ja koulutus- ja koiranäyttelykeikkoja. Klinikalla käyvien asiakkaiden määrä vaihtelee viikoittain ja se riippuu myös kotikäyntien ja tuotantoeläinkäyntien määrästä.

Eläinlääkärin työ on kesällä kiireistä, kun kollegat ovat lomalla mutta samaan aikaan alueella on kesämökkiläisiä lemmikkeineen.

– Kyllä kesäaikaan on myös vaivoja, mitä talvisin ei ole. Esimerkiksi lämmöstä, uimisesta ja punkeista aiheutuvat vaivat.

Asikaisen palvelutarjonta lemmikeille on laaja: perusterveydenhuolto (ml rokotukset ja terveystarkastukset), hammashoidot, sisätaudit, pehmytosakirurgia, laboratoriopalvelut ja kotikäynnit..

– En tee ihan kaikkea, mitä isommat klinikat tekevät, jo ihan tilojen, laitteiden ja henkilökunnan rajallisuuden vuoksi. Jos sellainen tarve ilmenee, johon itse en pysty, ohjaan asiakkaan eteenpäin.

Vaativammat laboratorionäytteet analysoidaan Kuopiossa. Näytteitä lähtee tutkittavaksi lähes päivittäin. Asikaisen mukaan moni pieni klinikka ulkoistaa ainakin osan laboratoriotutkimuksista.

Oikeanlainen opastus merkitsee

Koiran raksut eivät ole enää vain raksuja.

– On ruokaa ikäkausittain, kokojen mukaan eri roduille, aktiivisille liikkujille ja niin edelleen, Päivi Eskman-Toropainen esittelee Sohvin Valinnan ruokavalikoimaa.

– Ennen metsästyskautta koiria aletaan valmistamaan hyvissä ajoin tulevaan kauteen ruokavaliolla. Pelkkä liikunnan lisääminen ei riitä, vaan valmennus huomioidaan myös ruokinnassa, Päivi Ekman-Toropainen kertoo.

Koirien ruokavalikoima on laajentunut hurjasti parin kymmenen vuoden takaisesta. Sohvin Valinnallakin on satoja tuoteartikkeleja, ja paljon on karsittukin. Tarvittaessa erikoistuotteita tilataan asiakkaan pyynnöstä maahantuojilta. Laajaan valikoimaan vaikuttavat myös viime vuosina lisääntyneet koirien allergiat.

– Vehnättömyys, lihapitoisuudet ja viljattomuus merkitsevät paljon. Koira voi olla eri proteiineille allerginen. Voi olla nauta-allergiaa tai siipikarja-allergiaa.

Eri kuivamuonat saattavat sisältää varastopunkkia, ja sille allergisoituneen koiran ruoka löytyy usein raakaruuan puolelta.

Eskman-Toropainen kertoo, että yritys panostaa opastukseen ja monipuoliseen palveluun. Yhteistyössä muiden yritysten kanssa asiakasta voi palvella laajastikin, ja vinkkejä esimerkiksi koiran erikoisruokavalioon voi saada vaikkapa eläinlääkäriltä.

Sohvin Valinta
  • Sohvin valinnasta syntyi yritysklusteri
  • Sohvin Valinta on perustettu vuonna 2013
  • Päivi Eskman-Toropainen osti liikkeen 2,5 vuotta sitten
  • Yli 200 neliön liiketiloissa toimii nyt 5 yritystä
  • Eläinlääkäriyrittäjä Mika Asikainen aloitti praktiikan 2010, valmistui opinnoista 2012.
  • Jokivet-yritys on perustettu 2010.
  • Eskman-Toropainen on vuodesta 1985 harrastanut noutajatoimintaa, ja on pitkän linjan noutajaharrastaja. Tällä hetkellä perheessä on kuusi labradorinoutajaa.
  • Eskman-Toropaisen miehellä Kai Toropaisella on toinenkin yritys, joka on keskittynyt kuljetusalalle.
  • Nettisivut: www.sohvinvalinta.fi, www.jokivet.fi

Teksti ja kuvat: Suvi Palosaari