19.4.2019 klo 08:36
Uutinen

Yrittäjätarina: Feniks tuhkaa lemmikin

Pieneläintuhkaamo Feniks on kesälahtelaisen S & J Tompuri Oy:n aputoiminimi ja merkittävä osa alunperin metallin työstöön perustetun yrityksen liiketoimintaa.

– Vuonna 2015 ostettiin joensuulainen perheyritys Pohjois-Karjalan pieneläintuhkaamon varastot ja ensimmäisenä kesänä kävin heidän opissaan Liperissä, kertaa Sirpa Tompuri toiminnan alkuvaiheita.

Feniks sai omat tilat vuonna 1999 rakennetun ja 2007 laajennetun hallin päädystä Kesälahden Metsolantiellä. Ratkaisu poikkeaa muista vastaavista, tuhkaamot on yleensä rakennettu erillisiin kontteihin.

– Nyt poltosta syntyvä lämpö voidaan hyödyntää hallin puolella, esittelee Sirpa puolisonsa Jari Tompurin kehittelemää kiertovesijärjestelmää, joka jäähdyttää savupiippua ja lämmittää hallia.

Krematoriossa on kaksi öljypoltinta, jotka nostavat lämpötilan yli 850 asteeseen. Jokainen eläin saa arvoisensa kohtelun, poltetaan erikseen käärittynä valkoiseen lakanaan. Mukaan voi mennä esimerkiksi lempilelu tai kukkia.


Pieneläintuhkaamo Feniks palvelee Kesälahdelta käsin laajasti maakuntaa. Sirpa Tompuri korostaa, että lemmikki saatellaan lepoon asianmukaisella kunnioituksella.

Valtaosa käsiteltävistä eläimistä tulee eläinlääkäreiden kautta. Sirpa Tompuri ajaa maanantaisin hakureissun, kun eläinlääkärit ovat ilmoittaneet noutotarpeesta. Kauimmaiset haetaan Ilomantsista, Kontiolahdelta, Polvijärveltä ja Outokummusta, Joensuun seudulla on useita yhteistyökumppaneita.

– Suoraan tuhkaamollekin tuodaan muutama eläin silloin tällöin, ehkä pari viikossa, Tompuri kertoo. Hän muistuttaa kuitenkin, että asiasta pitää sopia etukäteen.

Eläinlääkäreiden kautta eläimet tulevat eutanasian jälkeen pakastettuina, ja ne sulatetaan ennen polttoa. Polton kesto riippuu eläimen koosta ja rasvapitoisuudesta, tunnista ylöspäin. Polton jälkeen jäännökset vielä hienonnetaan tasaiseksi tuhkamyllyssä.

Tuhka voidaan laittaa asiakkaan omaan astiaan, tai uurna voidaan valita hyllystä. Tarjolla on puisia ja keraamisia rasioita, suurin osa valitsee pahvisen.

– Asiakas voi olla mukana saattamassa uunille saakka, mutta varsinaisen polton aikana ihan jo turvallisuussyistä uunihuoneessa on vain omaa henkilökuntaa.

Uutena palveluna Feniks tarjoaa poltolle vaihtoehtona hautauksen samalle tontille perustettuun pieneläinten hautausmaahan, joka on vielä maisemointivaiheessa. Haudalle voi tuoda pienen muistomerkin ja istuttaa kukkiakin.

Sirpan kaverina hääräilee osa-aikaisena tytär Anni, joka on perinyt vanhempiensa yrittäjägeenit ja omaakin yritystoimintaa on jo kehittelyasteella.

S & J Tompurin metallintyöstöhallista valtaosa on nyt vuokrattu Keslalle, jonka kanssa aiemmin on tehty alihankintayhteistyötä. Lisäksi Sirpa ja Jari Tompurilla on laajenevaa marjanviljelytoimintaa kotinsa yhteydessä Totkunniemessä.

Teksti ja kuva: Riitta Mikkonen