19.12.2019 klo 10:54
Uutinen

Yrittäjätarina: Joensuuhun avattiin uusi, persoonallinen hotelli

Maria Saastamoinen ja Helena Puhakka-Tarvainen perustivat Joensuuhun tunnelmallisen ja karjalaista henkeä huokuvan huoneistohotelli Lietsun. Jokainen huone on sisustettu ja nimetty yksilöllisesti sekä paikallisten yritysten osaamista ja tuotteita on hyödynnetty runsaasti.

Maria on aiemmin tarjonnut majoitusta kotonaan Airbnb:n kautta. Turistit nauttivat suomalaisesta arjesta ja kodikkuudesta. Maria huomasi täältä puuttuvan mahdollisuuden kokea sitä aitoa suomalaisuutta. Helenalla taas on aina ollut ajatus yrittäjyydestä, mutta liikeidea on puuttunut. Naiset tunsivat entuudestaan saman työpaikan kautta ja sieltä oli helppo löytää sopiva liikekumppani.

– Tavoitteemme on tuoda maakuntaan uutta matkailijavirtaa. Kun homma alkaa toimia kotimaassa, suuntaamme markkinointia myös vahvasti ulkomaille. Matkailutilastoissa näkyy jo Pohjois-Karjalassa olevan Suomen parhaita kasvulukuja, Helena kertoo.

Nimi Lietsu pohjautuu vanhaan karjalankieliseen sanaan, joka tarkoittaa keinua.

– Kun on lietsussa, niin voi ottaa rennosti!

Ekologisuus ja paikallisuus sydämen asia

Lietsussa on neljä sisustuksellista teemaa ja jokainen 31 huoneistoa ovat uniikkeja. Huoneilla on tarina ja karjalankielinen nimi, jonka mukaan sisustus on toteutettu. Varustelutaso on todella kattava ja kaikkiin huoneistoihin sisältyy keittiö ja kylpyhuone pesukoneineen.

– Haluamme olla näyteikkuna paikallisten yritysten tuotteille ja olemmekin käyttäneet niitä täällä mahdollisimman paljon kalusteista ja tekstiileistä lähtien.

Yrittäjät ovat keränneet myös paljon käytettyä tavaraa, joka on tullut mahdollisen puhdistuksen ja entisöinnin kautta.

– Esimerkiksi kaikki tuolit ovat second handia ja astioissa on paljon vanhaa Kermansavea. Olemme hyödyntäneet facebookin ja netin kirpputoreja.

Aamupalapöydässä tarjoillaan karjalainen aamiainen, joka on koottu lähituottajien tuotteista.

Yhtenä ekologisena pointtina hotellissa ei automaattisesti siivota joka päivä, jos asiakas viipyy pitempään.

– Asiakkaan vaihtuessa ja aina asiakkaan pyytäessä totta kai siivotaan ja vaihdetaan pyyhkeet. Pitkällä viipymällä siivotaan noin 3-4 päivän välein.

Lietsun nettisivuilta varausta tehdessä voit maksaa huoneen suoraan ja tulevaisuudessa sekä sisäänkirjautumisen että ovikoodin saannin voi hoitaa sähköisesti.

Apua kysyvä ei yrittäjyydessä eksy

– Tiedostamme niin sanotut yrittäjyyden reunaehdot ja otamme vastaan kaiken tuen, mitä on saatavilla. Olemme pyytäneet rohkeasti neuvoa ja saaneet sitä.

Maria ja Helena liittyivät yrittäjäjärjestön jäseneksi pian yrityksen perustettuaan ja tarvitsivatkin jäsenten neuvontapalvelua yllättävän pian.

– Yrittäjyydessä tulee positiivisia yllätyksiä ja ratkaistavia haasteita. Ihmisten auttamisen halu on ollut ihana huomata!

Hotelli avattiin asiakkaille itsenäisyyspäivänä ja varauksia on tullut jo runsaasti.

Tutustu hotelliin ja sen upeisiin puitteisiin: www.lietsu.fi

Teksti ja kuva: Mona Teräs