18.10.2019 klo 07:26
Uutinen

Yrittäjätarina: Megrin Matkailu hyötyy historiastaan

Yrittäjäjärjestön paikallisyhdistyksen hallituksessa työskentelystä koituu monenlaista yhteistyötä, mikä kehittää seudun elinkeinoelämää monella tavoin. Konkreettisimmillaan se voi tarkoittaa yhteisyrityksen perustamista.

Näin kävi ilomantsilaisille Erkki Hukalle, Anita Timoselle ja Hannu Urjanheimolle reilut kaksi vuotta sitten. Kokousasioiden ohella syntyi idea ostaa yksi paikkakunnan maankuuluista kohteista, Mekrijärven tutkimusasema, kun vuosikausia huhuttu myynti kävi toteen.

Liki vuosisataista sivistyksen perintöä ei vaan voinut heittää hukkaan. Arkkitehtitoimisto Åberg-Sirén-Borgin piirtämä päärakennus on valmistunut vuonna 1924 Mekrijärven kylän kouluksi. Sittemmin rakennuskompleksi siirtyi korkeakoululle ja tutkimukselle, jolloin myös rakennettiin paljon uusia tutkimus- ja majoitustiloja.

Viimeisin omistaja Itä-Suomen yliopisto pisti vähätuottoisen tutkimusaseman myyntiin. Se on kuitenkin edelleen yksi tärkeimmistä yhteistyökumppaneista. Tutkimusta mahtuisi toki enemmänkin, esimerkiksi korkean teknologian kasvihuoneista ei oikein muuhun käyttöön ole.

Mutta sivistyksellinen tehtävä jatkuu. Eri seurakunnat järjestävät tiloissa rippikoulujaan, ja kyllähän ne yhdistysten ja yritysten koulutuspäivätkin sivistävät. Sitten tavalliseen tai savusaunaan. Mekrijärven maisemassa riittää aina ihailtavaa, vaikkei aaltojen syleilyyn tohtisikaan.

– Pääpaino on suurissa ryhmissä, mutta yksittäiset asiakkaatkin ovat tärkeitä, sanoo majoitus- ja ruokapalveluista vastaava Anita Timonen.

Aitoa ilomantsilaista

Tuon tuosta joku asiakas muistelee koulunkäyntiään tai opiskeluaikojen kenttätöitä. Paluu nuorena koettuun on yksi syy tulla Megrille. Joku muistaa pihlajakujan, toinen järvenselän auringonlaskussa.

Asiakas saa tulla kuin kotiinsa, oman aikataulun mukaan. Pieni porukka saa aamiaistarpeet jääkaappiinsa, ja kulkee ovitunnisteilla. Lintubongarin tai metsästäjän päivärytmit poikkeavat monen muun matkalaisen aikatauluista.

Pikkujoulupakettejakin kannattaa vielä kysellä. Ensi vuoden alusta aloitetaan iloisen 20-luvun juhlinta. Uutta suunnitellaan erityisesti muulle ajalle kuin kesäsesongille, sillä heinäkuun viikonloput on jo myyty.

– Toki yksittäisiä majoittujia mahtuu silloinkin, häiden ja sukuseurojen oheen.

Anita Timonen ja Hannu Urjanheimo vastaavat nyt kahdestaan yrityksen toiminnasta. Kolmantena osakkaana on Erkki Hukan perikunta. Elämä on yllätyksiä täynnä kuolemaan saakka, ja niillä on suuria vaikutuksia yrityksen toimintaan.

– Olisi pitänyt olla tarkempi osakkuussopimus, olisi pitänyt vakuuttaa kuolemantapauksen varalta ja kaikkien olisi pitänyt olla kiinnostuneempia taloudesta, vaikka homma oli ammattilaisen hoidossa, luettelee hallituksen puheenjohtajana toimiva Hannu Urjanheimo.

Onneksi kaikilla oli nimenkirjoitusoikeus. Rahallisestikin menetykset olivat mittavia, mutta toivottavasti sillä hinnalla joku muu osaa ottaa opikseen jo ennakkoon. Onneksi tällä kertaa asialla oli joukko kokeneita yrittäjiä, ja yritys jonka vuoksi kannattaa taistella. Megri on nähnyt monet vastoinkäymiset, ja tästäkin selvittiin.

– Toimintaympäristöllä ja esimerkiksi muiden yritysten tarjoamilla palveluilla on suuri merkitys, kiittelevät megriläiset.

Kiitokset ansaitsee myös yrityksen ainoa kokoaikainen työntekijä, kiinteistöistä vastaava Marko Romppanen. Huoltohommien lisäksi hoituu myös jutustelu asiakkaiden kanssa, aito ilomantsilainen puhe tuntuu olevan monen mieleen.

Teksti ja kuvat: Riitta Mikkonen