YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjätarina: Metans Oy osti Metallityö Tanskasen liiketoiminnan
Toimivan yrityksen ostaminen on fiksu tapa ryhtyä yrittäjäksi.
Tätä mieltä on myös Metans Oy:n tuore yrittäjä Antti Apilo, joka osti Metallityö Tanskasen liiketoiminnan syyskuun lopulla.
Yrittäjä Kari Tanskanen perusti Metallityö Tanskasen vuonna 2005. Joensuun Salpakankaan tuotantotiloissa on valmistettu alumiini- ja teräsrakenteita muun muassa rakennusliikkeille ja julkisyhteisöille. Lähes 14 vuoden yrittäjäuransa aikana Tanskanen rakensi yhtiöstä vakaan menestyjän, jonka osaamiseen ja palvelukykyyn asiakkaat ovat tottuneet luottamaan. Viimeiseksi jäävällä tilikaudella liikevaihto kipuaa yli 400 000 euron. Yhtiö on yrittäjän lisäksi työllistänyt kaksi muuta työntekijää.
Metans Oy:n perustajayrittäjän Antti Apilon ajatus yrittäjyydestä ehti hautua parisen vuotta. Vaihtoehto olisi ollut lähteä liikkeelle tyhjästä – pienellä pääomalla ja itsensä työllistäen. Pohdintojen edetessä mieli muuttui.
Apilolle Metallityö Tanskasen liiketoiminta tarjosi juuri niitä asioita, joita toimivan yrityksen ostamiseen parhaimmillaan voi sisältyä: terveen ja kannattavan liiketoimintapohjan, laajan ja monipuolisen asiakaskunnan, hyvän imagon ja neuvonnallisen yhteistyön luopuvan yrittäjän kanssa. Siirtymävaiheessa käytetään mestari-kisälli koulutusta, jonka avulla myyjä perehdyttää jatkajaa yrityksen liiketoimintaan.
Mutkatonta yhteistyötä
Kari Tanskaselle ajatus yrityksestä luopumisesta kiteytyi vuoden 2018 lopulla.
– Osaltaan luopumisajatukset liittyvät terveydellisiin syihin. Ajattelin, että on viisaampaa hypätä sivuun mieluummin ajoissa kuin vasta kehäraakkina. Ja olihan se suurin yrittämisen nälkäkin jo vähän hiipunut, Tanskanen taustoittaa motiivejaan panna sana luopumisajatuksesta liikkeelle.
Viesti kiiri Pohjois-Karjalan Yrittäjien projektipäällikön Jan Kontiaisen korviin. Yrittäjäjärjestössä Kontiaisen työnä on omistajanvaihdoksia edesauttavan Jatkis-hankkeen kautta etsiä jatkajia yrityksiin. Metallityö Tanskanen Oy oli hankkeen ensimmäisiä asiakkaita.
– Ennen yrityskauppaa myyjää sparrataan valmistautumisessa. Pureudumme yrityksen liiketoimintaan ja luomme yhdessä edellytykset myydä yritys – toisin sanoen tuotteistamme yrityksen. Näin tehtiin myös Tanskasen kanssa.
Kontiainen ja Tanskanen palaveerasivat aiheesta pariin otteeseen. Pian tapaamisten jälkeen konkretisoitui Business Joensuun ja Pohjois-Karjalan Yrittäjien sujuva yhteistyö; oli aika ottaa yhteyttä Business Joensuun yritysasiantuntija Jouko Piiraiseen.
Business Joensuu auttoi ostajaa laatimaan aineistoa rahoittajia varten.
– Tiesin, että Antilla oli ollut haku päällä jo parisen vuotta. Matkan varrella meillä oli joitakin potentiaaleja yrityksiä ollut jo esilläkin. Kun kuulin Kontiaiselta Metallityö Tanskasen tilanteesta, asiat yhdistyivät oikein ja otimme Anttiin yhteyttä, Piirainen kertoo.
Energiaa ja motivaatiota!
Antti Apilo kehuu kursailematta yrittäjäjärjestöltä ja Business Joensuulta saamaansa tukea ja neuvoja.
– Tällaiseen kauppaan sisältyy valtavan paljon huomioitavia asioita. Olen aiemmin työskennellyt palkkatöissä – tosin sellaisissa, jossa projektien organisoinnissa on pitänyt itsekin ottaa paljon vastuuta. Tämän prosessin aikana olen päässyt jyvälle monista asioista tunnuslukujen tutkimista myöten, pohtii Apilo suunnaten likimain suoraan kauppakirjojen allekirjoitustilanteesta yrittäjäkurssille.
– Yrittäjyys vaatii paljon virtaa – energiaa ja motivaatiota. Juuri niitä asioita Antissa tunnistan, lisää Kari Tanskanen.
Niinpä hädin tuskin ehti kauppakirjojen allekirjoitusten muste kuivua, kun Apilo ja Tanskasen suunnittelivat täyttä päätä seuraavia kehityskuvioita yrityskauppaa rahoittaneen Pohjois-Karjalan Osuuspankin neuvottelupöydän ääressä.
– Suunnitelmissa on laajentaa tekemistä raskaampiinkin kokoonpanon ja hitsauksen töihin, kasvattaa asiakaspohjaa, Apilo vinkkaa.
Jatkis-hankkeen projektipäällikkö Kontiaisella sekä Business Joensuu Piiraisella on heilläkin neuvoja tuoreelle yrittäjälle:
– Pidä liiketoimintasuunnitelma ajan tasalla, se auttaa johtamisessa ja aikanaan firman eteenpäin myynnissä, neuvoo Kontiainen.
– Business Joensuun työkalupakkia kun katson, niin jatkossa kasvuvalmennuspalvelulla olisi annettavaa. Valmennuksen aikana tunnistetaan ja taklataan kasvun esteet sekä valitaan tärkeimmät kasvun tekijät ja synnytetään yrityksen itsensä näköinen ja kokoinen kasvusuunnitelma., lisää Piirainen. Hän viittaa kesäkuun 2021 loppuun saakka jatkuvaan projektiin, joka on suunnattu yrityksille, joilla perusliiketoiminta on kunnossa ja halua ja tahtoa kasvuun löytyy.
Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen
Kuva: Jarno Artika
JATKIS-HANKE – sujuvia yrityskauppoja
- Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry:n hanke käynnistyi 1/2019
- Hanke päättyy 12/2020
- Tavoitteena on edistää yrityskauppojen syntymistä ja lisätä niitä maakunnassa.
- Yritykset osallistuvat hankkeeseen ja valmistautuvat yrityskauppaan lähivuosien aikana.
- Tällä hetkellä noin 60 yritystä osallistuu hankkeeseen ja suunnittelee tekevänsä yrityskaupan vuoden sisällä. Yrityksissä tehdään konkreettisia toimia hankkeen aikana.
- Uusia yrityksiä otetaan mukaan hankkeeseen vuoden 2020 puoleen väliin saakka, jonka jälkeen yritykset ohjataan kehitysyhtiöiden ja muiden toimijoiden puoleen.
- Hankkeeseen osallistuminen ei maksa yrityksille mitään. ELY-keskus rahoittaa hankkeen Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry:n, Business Joensuun, Keti Oy:n, Lieke Oy:n, Pikes Oy:n ja Juuan kunnan kanssa yhdessä.
- Projektipäällikkönä toimii Jan Kontiainen, jan.kontiainen@yrittajat.fi ja projektiassistenttina Joonas Hiltunen, joonas.hiltunen@yrittajat.fi