25.12.2019 klo 09:04
Uutinen

Yrittäjätarina – Tavoitteena tehokkuus ja selkeät tulokset

Kun ylimääräinen kustannus otetaan pois, niin syntyy säästöjä, sanoo Hankintatoimisto IH oy:n yrittäjä Iikka Holopainen.

Hankintatoimisto IH oy on nimensä mukaisesti hankintatoimeen perehtynyt yritys. Yrittäjä Iikka Holopainen, 38, kertoo, että huomion kiinnittäminen hankintoihin voi tuoda säästöjä yritykselle. Etenkin keskisuuret- ja suuret yritykset ovat sellaisia, joissa ostoja tehdään paljon, ja silloin säästöt voivat olla massiivisia.

Toimintaa on mahdollista optimoida

Iikka Holopaisen kokemus ja asiantuntemus hankintoihin on tullut vuosien mittaan työn kautta. Hän kertookin, että Suomessa asiaan on vaikea saada ajantasaista koulutusta. Hankintojen ulkoistaminen on Suomessa vielä harvinaista, mutta arkipäivää muualla Euroopassa.

– Historiani on teollisuuden parissa. Käytännössä olen ostanut Aasiasta mittatilauksena toimitettuja wlan-moduuleita, terästä, palveluita, muovia, kemiaa, logistiikkaa, hoitanut tullausta ja niin edelleen.

Holopainen sanoo, että ei ole juurikaan sellaista asiaa, jota ei voisi ostaa.

Hankintatoimi on käytännössä sitä, että järjestetään tuotannolle edellytykset toimia. Ostaja valvoo, että yritykseen tulee tarvittavat tuotteet ja tarvikkeet.

Kaikesta voi myös säästää.

– Mahdollisten säästöjen saaminen on mitattavissa oleva suure. Jos hankittavien materiaalien hinnat eivät ole sidottu maailmanmarkkinoihin, voidaan tyypillisesti saavuttaa hankinnoissa 5–20 prosentin säästöt, Holopainen informoi.

– Hyvä ostaja voi työskennellä alasta riippumatta melkein missä vain, kuten teollisuuden alalla tai vähittäiskaupassa. Lähes kaikkien pitää ostaa ja tuottaa palveluita, ja toimintaa on mahdollista optimoida.

Poikkeava ansaintalogiikka

Yleensä yrityksellä on harvoin mahdollisuutta palkata omaa ostajaa, ennen kuin resurssit ovat tarpeeksi suuret. Toisin sanoen, yrityksellä pitäisi olla jo yli miljoonan liikevaihto, että ostaja voitaisiin palkata. Tätä pienemmille yrityksille on olemassa hankintapuolen konsultaatiopalveluita.

Iikka Holopaisen mukaan konsultaatiopalvelut ovat usein hinnakkaita ja etukäteen maksettavia, ilman tietoa lopputuloksesta. Hankintatoimisto IH oy:n ansaintalogiikka on perinteisistä konsultointiyrityksistä poikkeava. Se veloittaa provisiomaksun palveluksistaan vasta jälkikäteen, kun asiakas jo tietää, mitä säästöjä hankintamuutoksista on syntynyt. Tällainen tapa toimia on asiakkaalle riskitön.

– Tulot muodostuvat vasta sen jälkeen, kun yritysasiakkaalle on muodostunut tehdyistä toimenpiteistä säästöjä. Toisin sanoen, saavutetuista säästöistä maksetaan prosenttiosuus. Tällöin palvelumaksukaan ei nouse rasitteeksi asiakasyritykselle.

Holopainen kertoo, että yrityksen markkina-alue on erityisesti keskisuuret yritykset, joilla ei ole omaa hankintaa.

– Järjestämme tuotehankinnat, kiinnitämme huomiota laatuun ja hintaan. Oikein järjestetyillä hankinnoilla voidaan tyypillisesti saavuttaa 5­–20 prosentit säästöt hankinnoissa vuosittain. Tavaranosto tehdään asiakkaan toivomusten mukaan: voidaan pohtia, paljonko halutaan varastoa, toimitusaikaa tai varaosia. Näihin kaikkiin on olemassa laskentakaavat ja työmenetelmät. Teen ehdotukset ja asiakas päättää itse, mitä ehdotuksia ottaa käyttöön.

Hankintatoimisto IH oy
  • Perustettu 2019
  • Voi toimia yrityksen hankkijana jälkikäteen maksettavalla provisiopalkkauksella, tuntipalkalla tai projektiluontoisesti vaikkapa kapasiteetin paikkaajana
  • Yrittäjä ollut mukana 20 vuotta Pohjois-Karjalan teollisuudesta, joista viimeiset 10 vuotta keskittynyt hankinta-laatupuolen toimihenkilön tehtäviin ja erikoistunut strategisiin hankintoihin.
  • Hankinnan säästöt voivat muodostua mm. logistiikasta, suorista ostokustannuksista, varastokustannuksista ja laatukustannuksista.
  • Tutustu yritykseen: www.hankintatoimisto.com

Teksti ja kuva: Suvi Palosaari