Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrittäjien asiantuntija huomasi asiavirheen lukion oppikirjassa
Harri Hellstén havaitsi oppikirjassa virheitä liittyen työttömyyskorvaukseen. Kuva: Getty Images
8.4.2024 klo 11:50
Uutinen

Yrittäjien asiantuntija löysi räikeän virheen yläkoulun oppikirjasta – Sanoma Pro myönsi heti

Suomen Yrittäjien Harri Hellstén nosti asian esille viestipalvelu X:ssä.

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén hämmästyi lukemaansa kuulusteltuaan yhdeksättä luokkaa käyvältä lapseltaan yhteiskuntaopin koealueen aineistoa.

Hellstén havaitsi oppikirjassa virheitä liittyen työttömyyskorvaukseen. Kirjassa väitetään, että työtön voi saada ansiopäivärahaa ammattiliitosta.

Tosiasiassa ammattiliitto ei maksa ansiopäivärahaa tai mitään muutakaan työttömyysetuutta.

– Ammattiliittoon kuulumalla ei saa ansiopäivärahaa, vaan sitä saadakseen pitää aina kuulua työttömyyskassaan. Kassaan kuuluminen ei edellytä liittoon kuulumista. Liitto ei myöskään maksa ansiopäivärahaa miltään osin, vaan sen rahoitus tulee verovaroista, työttömyysvakuutusmaksuista ja työttömyyskassan jäsenmaksuista, Hellstén oikaisee.

Oppikirjassa annetaan virheellistä tietoa.

Yhteiskuntaopin oppikirjassa kerrottiin myös, että työpaikoilla on nimetty, ammattiliittoa edustava luottamusmies. Hellstén oikaisee tekstiä.

– Työpaikoille ei nimetä ammattiliittoa edustavaa luottamusmiestä vaan (pääsääntöisesti) ammattiliiton jäsenet työpaikalla valitsevat sellaisen keskuudestaan. Luottamusmies löytyy TEM:n mukaan vain noin kolmanneksesta yksityisen sektorin yrityksiä, hän huomauttaa.

Hellstén nosti asian esille viestipalvelu X:ssä.

Sanoma Pro myöntää virheen

Hellstén ihmettelee, miten räikeästi väärä tietoa on päätynyt oppikirjaan.

– En enää ihmettele, että Suomen Yrittäjien kyselyiden mukaan iso osa kansasta ei tiedä, että liitot eivät maksa ansiopäivärahaa, jos oppikirjoissa tieto on tällaista. Tässä ei ole kyse mistään epätarkkuudesta tai yksinkertaistamisesta vaan pelkään, että kyse on tietoisesti valitusta väärän tiedon levittämisestä.

Tästä kirjasta on kyse.

Viestipalvelu X:ssä esiin nostettu virhe poiki vastauksen kyseistä oppikirjaa kustantavalta Sanoma Prolta. Yhtiö myöntää virheen.

”Olemme pahoillamme, että kirjassa on virhe. Olemme parhaillaan uudistamassa kirjaa, joten virhe tullaan korjaamaan samassa yhteydessä”, Sanoma Pron asiakaspalvelu vastasi Hellsténille.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen