18.5.2022 klo 16:15
Uutinen

Yrittäjien Kuntabarometri 2022: Päijät-Hämeen kunnissa elinkeinopolitiikka ja yrityspalvelut parantuneet

Kuntien yrityspalveluita ja elinkeinopolitiikkaa mittaavassa Suomen Yrittäjien Kuntabarometrissä yrittäjät antoivat tunnustusta maakuntaan: edelliseen, vuoden 2020 barometriin verrattuna nousua oli joka osa-alueella. Lahti paransi sijoitustaan kokoluokkansa TOP 10 -kuntien joukossa. Kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys oli yrittäjistä kaikkein tärkein elinkeinopolitiikan osa.

Kuntabarometrissä vastaajat antoivat kuntien elinkeinopolitiikasta kokonaisarvosanat asteikolla
1-5. Näiden osalta selvää nousua näkyi suurimmassa osassa Päijät-Hämeen kuntia, erityisen vahvasti lukemia paransivat Hollola ja Heinola. Elinkeinopolitiikan arvosanojen alueellinen keskiarvo nousi Päijät-Hämeessä vuoden 2020 arvosta 2,77 nyt lukemiin 2,92. Koko maan keskiarvo oli 3,08. Kuntien elinkeinopolitiikassa ylivoimaisesti tärkeimmäksi osa-alueeksi päijäthämäläiset vastaajat arvottivat kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyyden; tulokset nousivat kaikissa elinkeinopolitiikan osa-alueissa.

– Suunta on ilahduttava: edelliseen Kuntabarometriin verrattuna Päijät-Hämeessä tulokset paranivat kautta linjan ja myös vastaajien määrä nousi. Jatkuvassa edunvalvontatyössämme ja keskusteluissamme kuntien kanssa näemme, että yritysten ja yrittäjyyden merkitys kuntien elinvoimalle tunnistetaan ja yrittämisen edellytyksiin halutaan panostaa. Nämä tulokset antavat erinomaiset työkalut paikallisyhdistyksillemme jatkaa tärkeää yhteistyötään kuntien kanssa, sanoo Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo.

– Parhaimmillaan kunnan päätöksillä voidaan poistaa yrittäjyyden esteitä, eikä luoda niitä ja edistää investointeja sekä houkutella uusia yrityksiä kuntaan. Jos yritykset eivät pärjää, kunnasta lähtee palveluita, työpaikkoja ja verotuloja, muistuttaa Päijät-Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Juha Tähkänen.

IROResearch kysyi yrittäjiltä Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 1.2.–4.4. Siihen vastasi 9 564 yrittäjää eri puolilta Suomea; Päijät-Hämeessä vastaajia oli 392.

Kaikissa kunnissa hyvää kehitystä, Lahti isojen kaupunkien seitsemäs

Vastaajat arvioivat kuntien elinkeinopolitiikkaa kuuden osa-alueen suhteen: kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys, hankintapolitiikka, yrityspalvelut, elinkeinopolitiikan asema kunnassa, infrastruktuuri sekä koulutus ja osaaminen. Parhaat arvosanat alueen kunnat saavat yrittäjiltä infrastruktuurin (esim. kulkuväylät, vesijohdot, tietoliikenneverkot) sekä yrityspalvelujen hoidosta. Kolmanneksi parhaalla tolalla on koulutus ja osaaminen.

Heinolassa, Hollolassa ja Lahdessa tulokset nousivat jokaisella osa-alueella vuoden 2020 Kuntabarometriin verrattuna ja muissakin kunnissa parannusta näkyi useilla osa-alueilla. Koko maakunnan näkökulmasta keskimäärin eniten tyytyväisyys koheni kuntien hankintapolitiikan sekä koulutuksen ja osaamisen suhteen.

Lahti paransi elinkeinopolitiikan kokonaisarvosanan suhteen sijoitustaan TOP 10 -kuntien joukossa yli 50 000 asukkaan sarjassa: kaupunki nousi vuoden 2020 yhdeksänneltä sijalta nyt seitsemänneksi.

–  Lahdessa on tehty paljon työtä yhdessä yritysten kanssa ja ilahduttavaa, että se näkyy tuloksissa. Uusi yliopisto ja ympäristöpääkaupunkistatus ovat selvästi vahvistaneet Lahden profiilia. Kehitettävää riittää, mutta suunta on ollut oikea, toteaa Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Kuntien kannattaa panostaa aloittavan yrittäjän palveluihin

Yrityspalveluista tärkeimpinä Päijät-Hämeessä pidettiin aloittavan yrittäjän palveluja, sujuvia lupapalveluja sekä verkostoitumista.

–  Hyvät aloittavan yrittäjän palvelut tukevat yrityksen kriittistä alkutaivalta, ja kokeneet yrittäjät tietävät niiden arvon. Tässä hyvä kello kuuluu kauas ja houkuttaa muitakin sijoittumaan kuntaan. Siksi kuntien kannattaa tähän panostaa. Lupien sujuvuus on tärkeää, koska odottaminen maksaa. Verkostoitumismahdollisuudet edistävät paitsi bisnessuhteita ja kauppaa, myös paikallista yrittämisen yhteishenkeä, summaa Heta Vihervirta-Vuontelo.

Tutustu kuntakohtaisiin tuloksiin!

Lähes 10 000 yrittäjien vastauksien alueelliset ja kuntakohtaiset tulokset on julkistettu 18.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Vaasassa. Voit tutustua alueellisiin ja kuntakohtaisiin tuloksiin yrittajat.fi/kuntabarometri2022. Twitterissä keskusteluun voi osallistua aihetunnisteella #kuntabaro.

Media voi käyttää Kunnallisjohdon seminaarin kuvia, jotka ovat saatavissa osoitteessa https://yrittajat.kuvat.fi/kuvat/Tapahtumien+kuvat/Kunnallisjohdon+seminaari+2022/. Yrittäjien Kuntabarometri -kyselyn palkintojenjaon kuvat tulevat sivustolle keskiviikkona 18.5. kello 18 mennessä. Kuvaajana on Esa Siltaloppi.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo, Päijät-Hämeen Yrittäjät, p. 0400 854 995
Puheenjohtaja Juha Tähkänen, Päijät-Hämeen Yrittäjät, p. 0400 938 151

Valtakunnallisista tuloksista: Tanja Matikainen, kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö, 0400 866 648, tanja.matikainen@yrittajat.fi, Suomen Yrittäjät