Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Pexels.com & Yrittäjät
14.5.2024 klo 15:45
Uutinen

Yrittäjien kuntabarometri 2024: Espoolla paljon kehitettävää yrityslähtöisyydessä

Espoolaiset yrittäjät eivät ole kovin tyytyväisiä kaupungin yrityslähtöisyyteen. Yrittäjät antavat Espoossa arvosanaksi vain 2,80 (asteikolla 1–5) ja se jää maan keskiarvon alapuolelle. Erityisen tyytymättömiä yrittäjät ovat lupa-asioiden sujuvuuteen, jonka arvosana oli 2,51. Suurten kaupunkien ykkönen on Seinäjoki. Pääkaupunkiseudulta Espoon taakse jäivät sekä Helsinki että Vantaa.

Koko maan osalta kunnat suoriutuvat parhaiten yrityspalveluiden järjestämisessä ja heikoiten hankintojen toteuttamisessa, kertoo Suomen Yrittäjien kuntabarometri. Taloustutkimus kysyi yrittäjiltä mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 1.2.–8.4.2024, ja siihen vastasi 9 627 yrittäjää eri puolilta Suomea. Espoossa kyselyyn vastasi pääosin pienyrittäjiä kokoluokassa alle 10 työntekijää ja useimmat heistä toimivat palvelusektorilla.

Espoolaisten yrittäjien mielestä tärkeimmät yrityspalvelut ovat aloittavan yrityksen palvelut, sujuvat lupapalvelut sekä yrityksen tilaratkaisut. Sen sijaan erityyppiset teknologioiden, energiaratkaisuiden ja digivalmiuksien kehittämispalveluita sekä yleisiä mentorointipalveluita yrittäjät eivät näytä kaupungilta kaipaavan.

Espoossa yrittäjät kokivat parhaiksi osa-alueiksi infrastruktuurin, koulutuksen ja osaamisen kehittämisen sekä yrityspalvelut. Huonoimpina osa-alueina yrittäjät pitivät lupa-asioiden sujuvuutta, hankintoja sekä kaupungin päätöksenteon yrityslähtöisyyttä.

Eniten kehittyneet osa-alueet verrattuna edellisen kahden vuoden takaiseen tutkimukseen olivat kaupungin päätöksenteon yrittäjälähtöisyys, infrastruktuuri ja puoleensavetävyys. Yrityspalveluiden ja elinkeinopolitiikan koettiin huonontuneen viimeisen kahden vuoden aikana.

Kaupunki on yrittäjälle läheinen kumppani. Molemmat tarvitsevat toisiaan. Kun yritykset menestyvät ja kerryttävät verotuloja, kaupungin talous pysyy hyvässä kunnossa. Haluamme osaltamme panostaa vahvasti yhteistyöhön Espoon kaupungin ja yrittäjien välillä,

sanoo Espoon Yrittäjien toimitusjohtaja Esa Kinnunen.

Lisätietoja Espoon alueen tuloksista

Esa Kinnunen

toimitusjohtaja
Espoon Yrittäjät & Espoon Seudun Yrittäjät

Kuntabarometri 2024 – Näissä kunnissa on paras yrittää


Yrittäjien kuntabarometrista selviää myös, missä kunnissa on paras yrittää:
Suurten, yli 50 000 asukkaan kuntien ykkönen on viidettä kertaa peräkkäin Seinäjoki Etelä-Pohjanmaalta. Toiseksi tuli Vaasa ja kolmanneksi Kotka.
Keskikokoisten (10 000–50 000) kuntien ykkönen on viidettä kertaa peräkkäin Lieto Varsinais-Suomesta. Toiseksi tuli Nivala ja kolmanneksi Ylöjärvi.
Pienimpien alle 10 000 asukkaan kuntien ykkönen on Vieremä Pohjois-Savosta.
Toiseksi tuli Alajärvi ja kolmanneksi Muhos.

Lähes 10 000 yrittäjän vastauksien alueelliset ja kuntakohtaiset tulokset julkistettiin 14.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Turussa.

Alueellisiin ja kuntakohtaisiin tuloksiin pääsee tutustumaan:
yrittajat.fi/kuntabarometri.