Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuntabarometri 2024.
14.5.2024 klo 17:19
Uutinen

Yrittäjien Kuntabarometri: Nivala Suomen parhaimpia yrityskyselyssä

Kuntabarometrissä yrittäjät antoivat tunnustusta alueen kunnille. Parhaiten kunnat ovat suoriutuneet yrityspalveluiden järjestämisessä ja heikoiten hankintojen toteuttamisessa. Valtakunnallisessa vertailussa Keski-Pohjanmaan Yrittäjien alue sijoittui sijalle kuusi ja keskisuurten kaupunkien vertailussa listalle sijalle kaksi ylsi Nivala. Tämä kaikki käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä Yrittäjien kuntabarometrista.

Taloustutkimus kysyi Suomen Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä yrittäjiltä mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 1.2.–8.4. Siihen vastasi 9 627 yrittäjää eri puolilta Suomea, joista 329 vastausta Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueelta. Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialue kattaa koko Keski-Pohjanmaan maakunnan, Kalajokilaakson kunnat sekä Pohjanmaan maakunnasta Kruunupyyn, Luodon, Pedersören ja Pietarsaaren kunnat. Paikallisia yrittäjäyhdistyksiä on alueella yhteensä 23.

  • Yrittäjät arvostavat kuntia ja kunta on yrittäjälle läheinen kumppani. Molemmat tarvitsevat toisiaan. Kun kunnan yritykset menestyvät, kunnan talous on helpompi pitää hyvässä kunnossa ja myös verot kohtuullisina, toteaa Keski-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Jarmo Nahkala

Kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys on yrittäjille elinkeinopolitiikassa tärkeintä. Valtakunnallisessa vertailussa kunnat saivat kuitenkin moitteita hankintojen toteuttamisesta.

–  Erityisen kriittisesti kuntien tulee edelleen tarkastella omaa yhtiötoimintaansa, joka pahimmillaan pienentää verotuloja ja estää kunnan alueella toimivien yritysten kehittymis- ja kasvumahdollisuuksiakin, Nahkala jatkaa.

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien alue menestyi vertailussa hyvin, sijoittuen kuudenneksi koko maan vertailussa. Alueella keskiarvo elinkeinopolitiikan kokonaisarvosanasta oli 3,17. Tämä on parempi kuin maan keskiarvo 3,13.

  • Tämä on hieno uutinen, sanoo Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Mervi Järkkälä. Yhteistyötä on tiivistetty entisestään kuntien ja yrittäjien välillä, ja erilaisia strategiatöitä on käynnistetty alueella. Lisäksi useassa kunnassa on allekirjoitettu erillinen Elinvoimalupaus, kunnan elinvoimaisuuden ylläpitämiseksi ja parantamiseksi, Järkkälä summaa menestystä.

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien alue oli infrastruktuurin valtakunnallisessa vertailussa maan kolmanneksi paras, keskiarvolla 3,25, maan keskiarvon ollessa 3,10. Kunnan infrastruktuuriin oltiin  tyytyväisimpiä Nivalassa, jossa keskiarvo oli 4,13, joka oli myös maan korkein tulos. Kalajoki sijoittui sijalle 9 (ka. 3.70) ja Ylivieska sijalle 17, (ka. 3.36).

Kun verrattiin kunnan toimintaa ulkomaalaisen työvoiman saannista paikkakunnalle, Keski-Pohjanmaan Yrittäjien alue sijoittui valtakunnallisessa vertailussa sijalle viisi. Kuntakohtaisesti vertailussa pärjäsivät parhaiten Kalajoki, Nivala ja Ylivieska. Kalajoki oli valtakunnallisessa vertailussa sijalla neljä keskiarvolla 3,94, maan keskiarvon ollessa 3,09.

Elinkeinopolitiikan asemassa oltiin alueella tyytyväisimpiä Nivalassa, joka oli myös koko maan paras, jossa Nivalan ka. oli 4,15, kun koko maan keskiarvo oli  3,23. Aluevertailussa Kalajoki ja Halsua saivat kiitosta yrittäjiltä, arvosanan ollessa alueen kuntavertailussa Kalajoella 3,93 ja Halsualla 3,92.

  • Kunnissa on tehty tärkeää työtä yrittäjiemme menestymiseksi. Tätä työtä jatketaan nyt yhdessä näiden tulosten perusteella, sanoo Järkkälä.

Parhaimmillaan kunnan päätöksillä voidaan poistaa yrittäjyyden esteitä, eikä luoda niitä, edistää investointeja ja houkutella uusia yrityksiä kuntaan. Kunnan päätöksentekoon oltiin alueella tyytyväisempiä Halsualla, jossa keskiarvo oli 4,08. Toisena Nivala ka. 4,00 ja Kalajoki ka. 3,97 keskiarvoilla. Jos yritykset eivät pärjää, kunnasta lähtee palveluita, työpaikkoja ja verotuloja, toteaa Jarmo Nahkala.

Kunnan hankintapolitiikkaan oltiin alueella tyytyväisimpiä Halsualla, jossa keskiarvo oli 4,10.

– Hankintalain mukaan hankinnat on toteutettava siten, että pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät tasapuolisesti muiden tarjoajien kanssa osallistumaan tarjouskilpailuihin, sanoo Nahkala. Hankintoihin liittyviin solmukohtiin, kuten osaamiseen ja päätöksentekoon, pitää kiinnittää enemmän huomiota, Nahkala lisää.

Kuntien kannattaa edelleen panostaa aloittavan yrittäjän palveluihin

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueella yrittäjien mielestä tärkeimmät elinkeinopolitiikan osa-alueet ovat kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys, toimivat yrityspalvelut sekä elinkeinopolitiikan asema kunnassa.

Kun yrityspalveluista kysyttiin tarkemmin, mitkä palvelut yrittäjät kokevat tärkeimmiksi, kärkeen nousivat aloittavan yrityksen palvelut, rahoitus- ja investointineuvonta sekä yritysten tilaratkaisut. Sen sijaan kansainvälistymispalveluja ja yritysmentori tai kummitoimintaa, yrittäjät eivät näytä kunnilta juuri kaipaavan.

Alueella on panostettu pitkään toimiviin yrityspalveluihin. Tänä vuonna erityisesti tullaan tiedottamaan ja tuottamaan omistajanvaihdoksiin liittyviä palveluita mm. käynnissä olevan YrittäjyysBOOST -hankkeen toimesta sekä tiivistämään entisestään jo hyvällä tolalla olevaa alueen elinkeinoneuvojien osaamista ja verkostoitumista, toteaa Järkkälä.

Yrityspalveluihin oltiin alueella ja valtakunnassa tyytyväisimpiä Nivalassa. Valtakunnallisessa vertailussa keskiarvo oli huikeat 4,46, maan keskiarvon ollessa 3,21.

Tulokset käydään yhdessä kuntien kanssa läpi

Barometrin tulokset ovat tärkeä työkalu. Keski-Pohjanmaan Yrittäjät suosittelee, että paikalliset yrittäjäyhdistykset käyvät tulokset yhdessä läpi kuntien kanssa ja katsovat, missä on onnistuttu ja mitä kehitettävää löytyy. Tavoitteena on sopia jatkotoimista ja mahdollisista tavoitteista seuraavalle mittausjaksolle vuodelle 2026.

Tutustu kuntakohtaisiin tuloksiin!

Lähes 10 000 yrittäjien vastauksien alueelliset ja kuntakohtaiset tulokset on julkistettu 14.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Turussa. Voit tutustua alueellisiin ja kuntakohtaisiin tuloksiin osoitteessa yrittajat.fi/kuntabarometri  

Kuvia median vapaassa käytössä

Media voi käyttää Kunnallisjohdon seminaarin kuvia, jotka ovat saatavissa osoitteessa https://yrittajat.kuvat.fi/kuvat  
Kuvaaja on Vesa-Matti Väärä.

Lisätietoja:

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät: Mervi Järkkälä toimitusjohtaja, 0500 561 145, mervi.jarkkala@yrittajat.fi

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät: Jarmo Nahkala, puheenjohtaja, 0400 767 117, jarmo.nahkala@hyotykuorma.fi

Valtakunnallisista tuloksista: Suomen Yrittäjät, Tanja Matikainen, kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö, 0400 866 648, tanja.matikainen@yrittajat.fi