Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä. Kuva: Johanna Erjonsalo
24.7.2023 klo 15:57
Uutinen

Yrittäjien Makkula hämmästelee SAK:n tulkintaa irtisanomissuojasta – ”Tietenkin voidaan tehdä muutoksia”

Suomen Yrittäjien johtajan Janne Makkulan mukaan henkilöperusteiseen irtisanomissuojaan ”voidaan tietenkin tehdä muutoksia”.

SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto totesi maanantaina SAK:n verkkosivuilla julkaistussa tekstissä, että hallitusohjelmaan sisältyvä kirjaus työntekijän irtisanomissuojan heikentämisestä olisi kansainvälisten sopimusten vastainen. Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula hämmästelee SAK:n tulkintaa.

– Tietenkin voidaan tehdä muutoksia. Suomessa on nyt yksi vahvimmista henkilöperusteisista irtisanomissuojista, Makkula sanoo.

– Esimerkiksi Saksassa pienissä yrityksissä henkilöperusteiseen irtisanomiseen riittää, että syy ei ole syrjivä. Myös Tanskassa irtisanominen on erittäin helppoa. On siten perusteetonta väittää, että Suomessa henkilöperusteisen irtisanomisen kynnystä ei voitaisi alentaa, Makkula jatkaa.

– Tietenkin Suomen kansainvälisessä vertailussa hyvin vahvaan irtisanomissuojaan voidaan tehdä muutoksia työllistämisen kynnyksen alentamiseksi, lisää Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Hallitusohjelman kirjauksen mukaan irtisanomiseen riittäisi jatkossa asiallinen syy, kun nykyisin syyn on oltava asiallinen ja painava. SAK:n Lehdon mukaan ”pelkkä asiallisuuden vaatimus ei täytä kansainvälisiä eikä kotimaisiakaan sopimusoikeuden velvoitteita”.

Yrittäjien Makkulan mukaan Lehdon näkemys ei ole linjassa sen kanssa, minkälaisia muutoksia henkilöperusteiseen irtisanomiseen on useissa muissa maissa tehty jo vuosikausia sitten.

– En ole havainnut keskustelua tai väitteitä siitä, että esimerkiksi Saksan tai Tanskan järjestelmät rikkoisivat kansainvälisiä sopimuksia. Päinvastoin niitä on kiitelty siitä, että muutoksilla on saatu aikaan parempi työllisyys ja lisää dynamiikkaa työmarkkinoille. Näyttäisi myös siltä, että näissä maissa myös ay-liike on ymmärtänyt sen, että työmarkkinoille kannattaa tehdä uudistuksia, Makkula sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus