21.12.2021 klo 09:45
Uutinen

Yrittäjien oma akatemia käynnistyy – ”Tarkoituksena luoda kehitystä ja sitä kautta kasvua”

Haku Yrittäjät-akatemiaan alkaa tammikuun lopulla. Tarjolla on monipuolinen kattaus yrittäjän osaamista täydentävää koulutusta.

Suomen Yrittäjät tarttuu yrittäjien koulutushaasteeseen yhteistyössä LähiTapiolan kanssa. Tammikuun loppupuolella lanseerattava Yrittäjät-akatemia tarjoaa monipuolista koulutusta, josta kukin yrittäjä voi valita itselleen parhaiten sopivan kokonaisuuden. Ilmoittautuminen opintoihin alkaa tammikuun lopulla.

– Tarjoamme pk-yrittäjille ja heidän henkilökunnalleen koulutusta, joka tähtää ennen kaikkea liiketoiminnan kehittämiseen. Tarkoituksena on luoda kehitystä ja sitä kautta kasvua, Suomen Yrittäjien viestintäjohtaja Taru Jussila kiteyttää.

– Suomalaisten yrittäjien ja yritysten toimintaedellytysten turvaaminen kaikkialla Suomessa on meille todella tärkeää ja siksi haluamme olla mahdollistamassa laadukasta koulutustarjontaa, kertoo LähiTapiolan yritysliiketoiminnan johtaja Veikko Salonen.

Idea akatemiasta syntyi vuonna 2020 järjestetyllä, yrittäjille suunnatulla palvelumuotoiluleirillä.

– Akatemia auttaa yrittäjiä tunnistamaan liiketoiminnan kehittämiskohteita ja niihin liittyviä osaamistarpeita. Kun suunta on selvä, voi keskittyä omaa liiketoimintaa vauhdittaviin koulutussisältöihin, Yrittäjien projektipäällikkö Päivi Ojala sanoo.

Vastuullisuutta ei pääse 2020-luvulla karkuun.

Viestintäjohtaja Taru Jussila

Suomen Yrittäjien vuoden 2021 digibarometrin mukaan koronakriisi ei ole antanut lisäpontta digitaalisten työkalujen laajempaan käyttöön pk-yrityksissä viimeisen vuoden aikana. Ainoastaan yritysten omat kotisivut ovat lisääntyneet kolme prosenttiyksikköä vuoden aikana. Kotisivut ovat edelleen digitalisaation yleisin hyödyntämismuoto pk-yrityksissä. Nopeasti yleistyneet pilvipalvelut ovat käytössä alle kolmanneksella pienistä yrityksistä.

Yrittäjät-akatemian pääpaino on vastuullisuudessa ja digitalisaatiossa. Jussilan mukaan vastuullisuus tulee yrittäjille vastaan lähitulevaisuudessa lähes kaikessa tekemisessä.

– Vastuullisuutta ei pääse 2020-luvulla karkuun. Suomalaiset pk-yrittäjät tarvitsevat lisää osaamista vastuullisuusasioissa.

Digitalisaatio näkyy koulutuksessa esimerkiksi strategisen osaamisen kehittämiseen liittyvissä sisällöissä. Osalla yrittäjistä voi olla tarvetta kehittää esimerkiksi palvelumuotoilun keinoja.

– Valinnanvaraa tulee olemaan paljon. Kukin yrittäjä voi valita koulutustarjonnasta omat akilleen kantapäänsä, Jussila sanoo.

Oppilaitokset tervetulleita mukaan

Suomen Yrittäjät haastaa mukaan akatemiaan kaikki suomalaiset ammattioppilaitokset, avoimet yliopistot, ammattikorkeakoulut ja yliopistot. Toiveissa on, että oppilaitokset tarjoavat yrittäjille sopivia kursseja ja opintokokonaisuuksia omasta valikoimastaan. Yrittäjäjärjestö täydentää puuttuvia palasia omalla koulutustarjonnallaan.

Yrittäjät-akatemian opinnot suoritetaan pääasiassa verkossa Claned-alustan kautta. Claned Group Oy on lahjoittanut alustansa akatemian käyttöön reilun vuoden ajaksi. Online-opintojen lisäksi vuoden 2022 aikana järjestetään neljä lähipäiväkokonaisuutta.

– Koulutukseen voi osallistua matalalla kynnyksellä kaikkialta Suomesta. Samalla pääsee osaksi yrittäjäverkostoa, jossa opitaan yhdessä ja jaetaan parhaita oivalluksia, Päivi Ojala sanoo.

Akatemiaan on tavoitteena saada mukaan 5 000 yrittäjää. Opinnot on tarkoitettu myös yksinyrittäjille. Samasta yrityksestä voi osallistua useampia henkilöitä.

Yrittäjät-akatemian yhteistyökumppani LähiTapiola tukee koulutusta rahallisella panostuksella. Yrittäjät-akatemian valmentajina toimivat Maarit Halmela ja Hanna Heikkilä.

Pauli Reinikainen