Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo
1.5.2023 klo 06:36
Uutinen

Yrittäjien Pentikäinen: ”Tarvitaan reilumpi ja kannustavampi työttömyysturva”

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan tulevan hallituksen on uudistettava työttömyysturvaa ainakin kolmella tavalla.

– Tarvitsemme työttömyysturvan, joka on nykyistä reilumpi ja kannustavampi sekä nykyajan työelämän tarpeet paremmin huomioiva. Tarvitaan ainakin kolme muutosta, Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kirjoittaa vappublogissaan.

Pentikäisen mukaan Suomeen on saatava yleinen ansioturva.

– Tällä hetkellä jokainen työelämässä oleva rahoittaa työttömyysvakuutusmaksuilla ansioturvaa, mutta sitä saavat vain kassojen jäsenet. Tämä on epäreilua. Jokaisen ansioturvaa rahoittavan pitäisi päästä sen piiriin. Yleinen ansioturva toisi ansiosidonnaisen muutosturvan riippumatta siitä, onko työttömyyskassan jäsen vai ei, Pentikäinen kirjoittaa.

– Moni yhä luulee tutkimusten mukaan, että ammattiliiton jäsenyys on ansioturvan edellytys, vaikka näin ei ole ollut vuosikausiin, Pentikäinen jatkaa.

Pentikäinen perää myös nykyistä lyhyempää ja vahvemmin porrastettua ansioturvaa, jotta järjestelmä kannustaisi nykyistä nopeammin takaisin työelämään.

– Ansioturvalla olevat ovat työmarkkinoiden näkökulmasta parasta potentiaalia. Heillä on tuoretta työkokemusta. Siksi heidät on hyvä saada nopeasti takaisin työelämään. Tutkimukset osoittavat kiistatta, että työllistyminen vauhdittuu, kun ansioturvan loppu lähenee.

– Lyhyempi työttömyysturva myös palvelisi yritysten kasvua. Tällä hetkellä työvoimapula on monen yrityksen kasvun este, vähintään hidaste.

Kolmanneksi Pentikäinen vaatii ns. yhdistelmävakuutusta, jolloin työttömyysturvaa voisi kerryttää yhtä aikaa sekä yrittäjä- että palkansaajatyöstä.

– Muutos tarvitaan, koska yhä useampi on välillä yrittäjä ja välillä palkansaaja, ja moni on niitä myös yhtä aikaa. Tämä on osa työelämän muutosta. Työttömyysturva on ainut sosiaaliturvan laji, jossa tätä ei huomioida.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus