1.5.2022 klo 09:11
Uutinen

Yrittäjien Pentikäinen vaatii joustavuutta työmarkkinoille: ”Nyt ei pidä haikailla tupoaikaan”

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan Suomen työmarkkinoilla tarvitaan nopeasti työpaikkasopimista ja työrauhaa edistäviä lakimuutoksia.

– Vielä käynnissä oleva työmarkkinakierros on tehnyt tämän päivänselväksi. Lakimuutokset on tehtävä heti seuraavan hallituskauden alussa, jotta Suomen talouden kasvu ja työllisyys vahvistuvat, Pentikäinen kirjoittaa vappublogissaan.

Pentikäisen mukaan vastuu työmarkkinoiden rakenteista on hallituksella ja eduskunnalla.

– Työmarkkinoiden rakenteet eivät muutu, jos lainsäädäntö ei muutu. On vastuutonta ulkoistaa työmarkkinoiden kehittäminen työehtosopimusosapuolille, vaikka heidänkin on tehtävä oma osansa.

– Suomen kasvu tulee vain yritysten kasvun kautta. Siksi tarvitaan rohkeutta tehdä muutoksia, jotka edesauttavat sopimista kaikissa yrityksissä ja kaikilla työpaikoilla, Pentikäinen kirjoittaa.

Lisää paikallista sopimista

Pentikäinen vaatiikin paikallisen sopimisen kieltojen poistamista lainsäädännöstä. Pentikäisen mukaan kiellot rajoittavat sopimista yleissitovaa työehtosopimusta noudattavissa yrityksissä ja yrityskohtaisissa työehtosopimuksissa.

– Tämän muutoksen merkitys korostuu, kun yrityskohtaiset työehtosopimukset ovat lisääntyneet ja lisääntyvät myös jatkossa.

Pentikäisen mukaan työpaikoilla pitää olla myös mahdollisuus yhdessä sopia työehtosopimuksista poiketen, jos työehtosopimus ei palvele yrityksen, työntekijöiden ja asiakkaiden tarpeita.

Kolmanneksi suhteettomat ja kohtuuttomat tukityötaistelut on kiellettävä ja poliittisia lakkoja on rajoitettava työrauhasääntelyllä.

– Työtaisteluoikeus on tärkeä osa vapaata yhteiskuntaa, mutta sitä ei saa käyttää väärin, Pentikäinen kirjoittaa.

– Tällä työmarkkinakierroksella yrityksiä on pakotettu sopimaan ammattiliiton kanssa silloinkin, kun ne ovat jo saaneet työehdot sovittua yhteisymmärryksessä oman henkilöstönsä kanssa. Pakottaminen on tehty kokonaan ulkopuolisen tahon toimesta jopa pysäyttämällä koko liiketoiminta estämällä vienti. Toiminta on työtaisteluoikeuden väärinkäyttöä. Sille ei pidä antaa lainsäädännön suojaa, Pentikäinen jatkaa.

Ei haikailua tupoaikaan

Pentikäinen kirjoittaa työmarkkinoilla elettävän nyt murrosvaihetta, johon liittyy myös kipupisteitä.

– Nyt ei pidä haikailla tupoaikaan. Muutoksen juna etenee. Työpaikkasopiminen lisääntyy vääjäämättä.

Pentikäinen tyrmää kirjoituksessaan myös Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon esityksen siitä, että kilpailukykysopimuksessa sovittujen sosiaalivakuutusmaksujen siirto työnantajilta palkansaajille peruttaisiin.

– Tämä olisi myrkkyä työllisyydelle ja kasvulle. Yrittäjät tuskailevat jo nyt korkeiden sivukulujen kanssa, Pentikäinen kirjoittaa.

– Asiaan pitää löytää ratkaisu tehostamalla työeläkejärjestelmää ja väljentämällä vakavaraisuussääntelyä. Näin voidaan välttää eläkemaksuja uhkaavat merkittävät korotukset.

Mikael Pentikäisen vappublogin voit lukea tästä.

Toimitus
Toimitus