11.7.2022 klo 15:45
Uutinen

Suomen Yrittäjien Wickström HS:ssa kuntosalien sulusta – ”Kuka korvaa tämän yrittäjille”

Turun hallinto-oikeus antoi hiljattain päätöksen, jonka mukaan se kumoaa aluehallintovirastojen alkuvuonna tekemän määräyksen kuntosalien sulkemisesta lainvastaisena. Suomen Yrittäjien Henrik Wickström kysyy nyt Helsingin Sanomissa, kuka korvaa tämän liikuntasaliyrittäjille.

Kuntosaliketju Liikku teki valituksen alkuvuonna, kun aluehallintovirastot määräsivät kuntosalit ja liikuntapaikat kiinni koronapandemian takia.

– Toivon, että päätöksen myötä yrittäjien perusoikeuksia ei enää koskaan näin köykäisin perustein loukattaisi, Liikun perustaja Johanna Riihijärvi kirjoitti Twitterissä, kun hallinto-oikeus oli kumonnut aluehallintovirastojen päätöksen lainvastaisena.

Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittinen asiantuntija Henrik Wickström kirjoittaa samasta asiasta Helsingin Sanomien mielipidepalstalla maanantaina. Hän on tyytyväinen hallinto-oikeuden päätökseen, jossa todettiin sulkemisen olleen lainvastaista.

– Tämä on ollut koko ajan myös Suomen Yrittäjien linja, koska viranomaiset eivät ole pystyneet täsmentämään liikuntasaleista johtuvia koronatartuntoja. Tässä tilanteessa lähdettiin rajoittamaan vahvasti yhtä perusoikeutta eli liiketoiminnan harjoittamista. Kynnys tällaiseen rajoittamiseen pitäisi olla todella korkea, Wickström kirjoittaa HS:n mielipidepalstalla.

– Kysymys kuuluukin, kuka korvaa tämän liikuntasaliyrittäjille. Koronasulusta tuli iso takaisku alalle, joka harjoittaa merkittävää kansanterveyttä edistävää toimintaa.

– Nyt viranomaisten olisi tärkeää voittaa yritysten luottamus. Lainsäädännön tulee jatkossa myös huomioida Turun hallinto-oikeuden linjaus, jotta vastaavilta tilanteilta vältytään tulevaisuudessa, Wickström päättää kirjoituksensa.

– Mitään tilastoja liikuntapaikkojen tartunnoista ei pandemian aikana edes kerätty STM:n eikä THL:n tai Avin toimesta. Tuli tunne, että yrittäjien perusoikeuksia loukattiin esimerkinomaisesti sekä sen takia, että näyttäisi siltä, että edes jotain tehtäisiin. Olen iloinen, että yrittäjien perusoikeuksien törkeä rikkominen on nyt hallinto-oikeudessa linjattu lainvastaiseksi. Olemme hakeneet valitusoikeutta KHO:lta ja toivon, että tämä päätös edesauttaa valitusluvan saamista, valituksen tehnyt Johanna Riihijärvi puolestaan kommentoi heinäkuun alussa Yrittajat.fille.

Toimitus
Toimitus