Kuntosalit ja hallinto-oikeus
Turun hallinto-oikeus pitää Avin päätöstä lainvastaisena. Kuva: Getty Images
1.7.2022 klo 10:10
Uutinen

Kuntosaliketjulle voitto hallinto-oikeudessa – Avin päätös oli lainvastainen: ”Mentiin etukenossa”

Yrittäjien asiantuntija pitää selvänä, että Turun hallinto-oikeuden päätös täytyy ottaa jatkossa huomioon ja lain vaikutukset täytyy selvittää huolellisemmin.

Turun hallinto-oikeus on tehnyt päätöksen, jonka mukaan se kumoaa Aluehallintovirastojen alkuvuonna tekemän määräyksen kuntosalien sulkemisesta lainvastaisena. Kuntosaliketju Liikku teki asiasta valituksen alkuvuonna, kun kuntosalit ja liikuntapaikat määrättiin kiinni koronapandemian takia. Liikun perustaja Johanna Riihijärvi kertoi päätöksestä Twitter-tilillään.

”Toivon, että päätöksen myötä yrittäjien perusoikeuksia ei enää koskaan näin köykäisin perustein loukattaisi”, Riihijärvi twiittasi.

– Tämä on koko ajan ollut myös meidän kantamme. Mitään tilastoja liikuntapaikkojen tartunnoista ei pandemian aikana edes kerätty STM:n eikä THL:n tai Avin toimesta. Tuli tunne, että yrittäjien perusoikeuksia loukattiin esimerkinomaisesti sekä sen takia, että näyttäisi siltä, että edes jotain tehtäisiin. Olen iloinen, että yrittäjien perusoikeuksien törkeä rikkominen on nyt hallinto-oikeudessa linjattu lainvastaiseksi. Olemme hakeneet valitusoikeutta KHO:lta ja toivon, että tämä päätös edesauttaa valitusluvan saamista, Riihijärvi kommentoi Yrittajat.fille.

Kerroimme viime vuoden lopulla Avin määräyksestä, jolla kuntosalit suljettiin 22. joulukuuta lähtien vuoden loppuun. Sittemmin sulkua jatkettiin vielä useilla alueilla 15. tammikuuta asti. Riihijärvi teki valituksen päätöksestä hallinto-oikeuteen 22. päivä joulukuuta.

– Nämä ovat välipäätöksiä, eli asia tullaan vielä käsittelemään hallinto-oikeudessa, mutta lopputulos tuskin muuttuu, elleivät perustelut muutu, Riihijärvi kertoi tuolloin.

Pohjois-Pohjanmaan hallinto-oikeus keskeytti joulukuun lopussa Aluehallintoviraston sulkumääräyksen alueen saleille, jolloin Liikku avasi ovensa asiakkaille Oulussa. 

”Vaikutukset arvioitava jatkossa paremmin”

Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittinen asiantuntija Henrik Wickström on tyytyväinen hallinto-oikeuden päätökseen. Yrittäjät on aikaisemmin tuonut esille, ettei liiketoiminnan harjoittamista pitäisi rajata hallituksen päätöksillä.

– Nyt oikeus totesi, ettei Aluehallintovirastolla ollut riittäviä perusteita toiminnan rajoittamiseen. Näemme tärkeänä, että lain valmistelijoiden täytyy ottaa huomioon tämä päätös jatkossa, jotta vastaavia päätöksiä ei enää tehdä.

Wickströmin mukaan oikeuden ratkaisu kertoo osaltaan siitä, että päättäjät joutuivat säätämään koronapandemian aikana lakeja pikaisella aikataululla ilman, että niiden kaikkia vaikutuksia olisi pystytty arvioimaan.

– Lähdettiin rajoittamaan vahvasti yhtä perusoikeutta eli liiketoiminnan harjoittamista. Sellaisen kynnys pitäisi olla todella korkea. Suomessa mentiin tässä etukenossa, mikä ei ollut oikea ratkaisu. Siinä mielessä hallinto-oikeuden päätös on merkittävä. Jatkossa uutta lainsäädäntöä mietittäessä on tärkeä varautua paremmin vastaaviin tilanteisiin. Lainsäädännön vaikutukset on arvioitava paremmin, Wickström sanoo.

Yrittäjät näkee negatiivisena myös sen, että ihmisten mahdollisuutta päästä huolehtimaan kunnostaan ja terveydestään rajoitettiin pandemian aikana liikuntapaikkoja sulkemalla.

– Tällä on iso merkitys kansanterveydellisestä näkökulmasta, Wickström lisää.

Toimitus
Toimitus