Yrittäjä, näin haet tuettua lomaa
Tuettujen lomien kysyntä on kasvussa. Kuva: Getty Images
10.7.2024 klo 11:33
Uutinen

Yrittäjille tarkoitettujen tuettujen lomien haku on käynnissä – Jos kiinnostuit, toimi näin

Hakijoita kaivataan lisää, lomien järjestäjä kertoo.

Yrittäjille tarkoitettujen, niin sanottujen tuettujen lomien hakuaika on käynnissä tulevalle syksylle. Lomia järjestävästä Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:stä (MTLH) kerrotaan, että tänä vuonna hakijoiden määrä on ollut laskussa.

– Viime vuonna yrittäjille suunnattuihin lomiin oli 2 693 hakijaa, nyt vasta 1 310 hakijaa. Hakijoita saisi tulla runsaasti lisää, MTLH ry:n suunnittelija Sirpa Otava kertoo.

Tuetun loman luonteeseen kuuluu, että merkittävä osa kuluista maksetaan lomalaisen puolesta. Yrittäjälle jää maksettavaksi omavastuumaksu 125 euroa ja matkakulut lomakohteeseen. Loman hinnassa ovat mukana ruokailut, majoitus ja järjestettyä ohjelmaa.

Tällä hetkellä haettavina ovat lokakuussa järjestettävät lomat. MTLH järjestää lokakuussa kaksi yrittäjien tuettua lomajaksoa. Kaksi niistä järjestetään Kuortaneen Urheiluopistolla ja yksi Sport & Spa Vesileppiksessä. Lomien hakuaika päättyy 27. heinäkuuta.

Tuetut lomat on tarkoitettu pienituloisille yrittäjille, joiden olisi taloudellisesti haastavaa tai mahdotonta päästä lomalle. Myös terveydelliset ja sosiaaliset perusteet huomioidaan valinnassa.

Ensikertalaiset etusijalla

Tuettujen lomien myöntämiskriteereihin on tullut muutos vuoden 2024 alusta. Lomatukea voidaan myöntää samalle henkilölle korkeintaan kolmen vuoden välein ja enintään kolmesti kymmenen vuoden aikana.

– Ensimmäistä kertaa tuettua lomaa hakevat ovat etusijalla valinnoissa. Tällä pyritään siihen, että mahdollisimman moni tuetun loman tarpeessa oleva saisi mahdollisuuden lomaan ainakin kerran, Sirpa Otava kertoo.

Tuetut lomat on tarkoitettu pienituloisille yrittäjille, joiden olisi taloudellisesti haastavaa tai mahdotonta päästä lomalle. Myös terveydelliset ja sosiaaliset perusteet huomioidaan valinnassa.

Yleinen kustannustason nousu on pienentänyt jonkin verran tarjolla olevien lomien määrää.

– Nähtäväksi jää, millaisia muutoksia rahoitukseen tulee hallituksen järjestöille suunnattujen valtionavustusten leikkausten vuoksi, Otava jatkaa.

Lomatukea voidaan myöntää samalle henkilölle korkeintaan kolmen vuoden välein.

Näin haet lomaa

MTLH neuvoo hakijoita kuvailemaan hakemuksessa tämänhetkistä elämäntilannetta ja kertomaan, miksi hakija tarvitsee tuettua lomaa. Hakemuksessa kysytään hakijan taloudellista tilannetta ja pyydetään sosiaalisia ja terveydellisiä perusteluja, jollaisia voivat olla esimerkiksi vaikea taloudellinen tilanne, omaishoitajuus, yksinäisyys, vertaistuen tarve, perhehaasteet, sairaudet ja vammat. Lomaa voi hakea täältä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen