27.9.2017 klo 10:43
Uutinen

Yrittäjyydelle lisämahdollisuuksia: Kotihoitopalvelujen kehittäminen etenee Kuopiossa yhteisvoimin

Kuopion Yrittäjien ja Kuopion kaupungin suunnitelmat kotihoitopalvelujen kehittämiseksi etenevät. Torstaina 21. syyskuuta pidetyssä yhteistapaamisen toisessa osiossa konkretisoitiin yrittäjien ja kaupungin edustajien yhteisten jatkotoimien sisältöjä ja uusia yhteistoimintamahdollisuuksia.

Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Jouni Ortju iloitsi siitä, että yhteisen illan anti oli hyvin konkreettista ja se voitiin tiivistää neljäksi jatkokehityskohdaksi:

– Jatkossa suunnittelemme Kuopion kaupungin kanssa yhdessä uusia ratkaisuja kotihoitopalvelujen kehittämiseksi ja Kuopion Yrittäjät on omalta osaltaan luvannut edistää tätä asiaa. Lisäksi yrittäjät haluavat kuulla Postin tekemän kotihoitopalvelun pilottihankkeen tuloksista. Kaupunki on luvannut pitää meitä tästä ajan tasalla, Ortju kertoo.

Kolmanneksi kohdaksi Ortju mainitsee sen, että kun kotihoidonpalvelujen iso kilpailutus on ajankohtainen, Kuopion Yrittäjät ja Kuopion kaupunki järjestävät yhteisen markkinavuoropuhelutilaisuuden.

– Neljäs kohta on se, että yhdessä suunnitellaan digitaalisten sote-palvelujen hankkeiden, kuten LivingLab ja Tarjoomo, sekä alan erilaisten pilottien hyödyntäminen yritysten toiminnassa.

Uusia yrittäjiä tarvitaan

Kuopion Yrittäjien, Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon Kylät ry:n järjestämässä Kotihoitopalvelu II -illassa noin 60 osallistujaa sai hyvän tietoiskutyyppisen koosteen kotihoitopalvelujen tämänhetkisestä tilasta ja uusista mahdollisuuksista yritystoiminnan kannalta.

Kotihoidon lähtökohtana on, että vanhukset voisivat asua mahdollisimman pitkään omassa kodissaan hoitolaitoksen sijaan. Kotihoitoa tarvitsevat myös esimerkiksi vammaiset ja kroonisesti sairaat nuoremmatkin henkilöt, joiden kotona asuminen edellyttää avun saamista arjen toimiin.

Kotiin saatavien palvelujen tarve kasvaa nopeasti palvelurakenteen muuttuessa ja väestön ikääntyessä. Tarvetta uudelle yrittäjyydelle on jo esimerkiksi Kuopion reuna-alueilla.

– Kotihoitopalvelun ajankohtaisasioita käsittelevä ensimmäinen kokoontuminen oli 15. kesäkuuta. Nämä tilaisuudet ovat osoittautuneet erittäin tarpeellisiksi, hyödyllisiksi ja konkreettisiksi. Samalla alan ihmiset ovat voineet verkostoitua ja vaihtaa ajatuksia, Ortju kertoo.

Uusimmassa kokoontumisessa olivat esillä muun muassa sote-uudistuksen tilannepäivitys, palvelusetelituottajuuden vaatimukset, kotihoitopalvelujen tuottaminen yhteistyönä, kilpailutuksiin osallistuminen, yrityksille tarjolla olevat koulutusmahdollisuudet ja tietoa yritysrahoituksesta sekä digitaalisuus sote-palvelujen tuottamisen apuvälineenä.

Lisätietoja: Puheenjohtaja Jouni Ortju, Kuopion Yrittäjät ry, jouni.ortju@laatukoulutus.fi

Illan esitysaineistot:

Palvelusetelituottajuus, valvontatarkastaja Kauko Pursiainen, Kuopion kaupunki

Luotettava kumppani –järjestelmä ja HankintaSampo, Jouni Ortju

Hankintaneuvonta yrittäjille, yhteyspäällikkö Mia Simpanen, Savon Yrittäjät

Tuetun kotona asumisen seteli, palveluohjauspäällikkö Hanna Jokinen, Kuopion kaupunki

Miten kotona asumista voi tukea, palvelupäällikkö Kaija Kokkonen, Kuopion kaupunki

Case Lavia, kyläkoordinaattori Tuula Palojärvi, Pohjois-Savon Kylät

Soteuudistus –tilanteen päivitys, kuntoutusjohtaja Mikko Korhonen, Kuopion kaupunki

Digitaalisuus sotepalvelujen tuottamisen apuvälineenä: LivingLab ja Tarjoomo projektisuunnittelija Pauliina Kämäräinen, Kuopion kaupunki

Mistä tukea yrityksen kehittämiseen? yritysasiantuntija Sari Marttila, Ely-keskus, EU-rahoitus/Itä-Suomen suuralue