Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

22.5.2024 klo 10:50
Uutinen

Yrittäjyyden suosio kasvaa nuorten keskuudessa – Nämä tekijät yhdistävät yrittäjän polusta kiinnostuneita

45 prosenttia nuorista ilmoittaa voivansa toimia tulevaisuudessa yrittäjänä, kertoo Nuorten yrittäjyys ja talous NYT:n tulevaisuusraportti.

NYT:n kyselyn vastauksista käy ilmi kasvava kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan. Peräti 45 prosenttia vastaajista ilmoitti voivansa toimia yrittäjänä, mikä on viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisenä vuotena.

Myös aiempaa useampi nuori koki yrittäjyyden yhteiskunnallisen merkityksen tärkeäksi. Esimerkiksi lukiolaisista 83 prosenttia koki yritysten yhteiskunnallisen merkityksen tärkeäksi, kun vastaava luku oli vielä vuosi sitten 69 prosenttia.

NYT:n vuosittain toteuttavaan tulevaisuusraporttiin vastasi alkuvuodesta 2024 4 970 nuorta yläkoulusta ja toiselta asteelta. Vastaajista 72 prosenttia oli yläkoulusta, 19 prosenttia lukiosta ja 9 prosenttia ammatillisesta oppilaitoksesta. Kyselyn toteutti Taloustutkimus.

Nämä yhdistävät yrittäjyydestä kiinnostuneita

Tulevaisuusraportin perusteella yrittäjyys houkuttelee erilaisista taustoista tulevia nuoria.

Esimerkiksi vanhempien koulutustaustalla ei ollut merkittävää yhteyttä vastauksiin. Sen sijaan yrittäjyydestä kiinnostuneita nuoria näyttäisi yhdistävän optimistinen asenne sekä yrittäjämäiset työelämäarvot kuten mahdollisuus tehdä päätöksiä ja johtaa, tehdä töitä itsenäisesti ja joustavasti sekä mahdollisuus oppia jatkuvasti uutta. Vanhempien yrittäjyystaustalla oli myös positiivinen yhteys kiinnostukseen.

Sukupuolten väliset erot näkyivät selvästi nuorten yrittäjyysorientaatiossa. Pojista 57 prosenttia ajatteli voivansa toimia myöhemmin yrittäjinä, kun taas tyttöjen kohdalla luku oli 35 prosenttia ja muu sukupuoli -kategoriassa 38 prosenttia.

Mikä NYT?

Nuorten yrittäjyys ja talous NYT on voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tavoitteena on edistää lasten ja nuorten työelämä-, talous-, ja yrittäjyystaitoja.
NYT tarjoaa erilaisia oppimiskokonaisuuksia ja -ympäristöjä esikoulusta toiselle asteelle. Yrityskyliä järjestöllä on yhteensä 14 paikkakunnalla. NYT tarjoaa myös koulutuksia opettajille ja opinto-ohjaajille.
Nuorten NYT -järjestö perustettiin kesäkuussa 2023, kun Nuori Yrittäjyys ry ja Talous ja nuoret TAT yhdistivät toimintansa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus