Kuva: Getty Images
16.6.2022 klo 15:00
Uutinen

Yrittäjä, vielä ei ole liian myöhäistä varautua verkkohäirintään – ”Jos tietoturva pettää tai asiakastiedot joutuvat vääriin käsiin, voi tulla suuria ongelmia”

Noin neljännes yrityksistä on varautunut Suomen Nato-prosessiin liittyvään mahdolliseen häirintään, Yrittäjägallup osoittaa.

Mitä isompi yritys on henkilömäärältään, sitä yleisempää varautuminen häirintään ja kyberuhkiin on. Teollisuuden toimialan yrityksistä 40 prosenttia raportoi varautuneensa häirintään.

Gallupin toteutti tutkimuslaitos Kantar 24.5.–2.6.2022 välisenä aikana. Tutkimukseen vastasi 1 022 pk-yrityksen edustajaa.

Jäsenyysprosessiin liittyvään häirintään varautuneista yrityksistä 53 prosenttia on varautunut kyberuhkiin ja -iskuihin, 53 prosenttia on varautunut kustannusten nousuun ja 36 prosenttia raaka-aineiden saatavuuden vaikeutumiseen. Venäjän sotilaallisiin toimiin on varautunut 12 prosenttia niistä, jotka ilmoittavat yleensä ottaen varautuneensa asiaan.

– Yrityksille on erittäin oleellista, että Nato-prosessi tapahtuisi mahdollisimman sujuvasti ja nopeasti, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät on tukenut vahvasti koko kevään ajan Nato-jäsenyyttä.

– Uskomme, että jäsenyys vahvistaa Suomen turvallisuutta, vapautta ja vakautta. Parasta yrittäjyyspolitiikkaa on varmistaa maan vakaus ja vapaus, Pentikäinen toteaa.

Nato-jäsenyydestä lisää mahdollisuuksia


Yritykset ovat päivittäneet laitteensa, joka kymmenes varannut käteistä Yrittäjägallupissa tutkittiin myös, miten yritykset ovat ylipäätänsä varautuneet kyberuhkiin.

Yritykset ovat varautuneet niihin melko laajalti. Kaikista yrityksistä 56 prosenttia on huolehtinut laitteiden, ohjelmistojen ja järjestelmien päivityksistä ja 41 prosenttia on tehnyt varmuuskopiot kriittisistä dokumenteista.
Yrityksistä 17 prosenttia on investoinut uusiin tietoturvaratkaisuihin, 15 prosenttia on kouluttanut henkilöstöään, 14 prosenttia on varautunut maksuliikenteen vaikeutumiseen ja 13 prosenttia kertoo varanneensa käteistä.

Vain 7 prosenttia on ottanut tieto- tai kyberturvavakuutuksen.

– Varautuminen on monenlaista ja monipuolista. Silti suosittelen, että yrityksissä vielä pohditaan asiantuntijan kanssa, onko varautuminen kunnossa ja miten sitä kenties voi vielä vahvistaa, Pentikäinen sanoo.

– Jos tietojärjestelmät kaatuvat, tietoturva pettää tai asiakastiedot joutuvat vääriin käsiin, voi tulla suuria ongelmia, hän muistuttaa.

– Vielä ei ole liian myöhäistä varautua kyberuhkiin, kirjoittaa Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä tuoreessa blogissaan.

Mikkilä kirjoittaa, että vaikka digitaalisesta turvallisuudesta huolehtiminen on yhä yleisempi osa liiketoiminnan riskienhallintaa, suhtautuu turhan moni yritys edelleen sinisilmäisesti kyberuhkiin.

– Jos kriittiset järjestelmät kaatuvat tai arkaluonteiset tiedot joutuvat vääriin käsiin tai tuhotaan, voi yritykselle koitua suuria ja kalliita ongelmia, Mikkilä toteaa.  

– Mitä monipuolisemmin ja suunnitelmallisemmin yritys on varautunut, sitä pienemmin vaurioin se yllättävistäkin digihäirinnän muodoista selviää. Tämä pätee niin valtiolliseen kuin muuhun rikolliseen kybervaikuttamiseen, joka digitalisaation laajetessa vain yleistyy, Mikkilä jatkaa.

Lue myös Informaatiovaikuttaminen koskee meitä kaikkia – Katso Traficomin video ja lue vinkit suojautumiseen verkossa

Toimitus
Toimitus