22.5.2020 klo 09:32
Uutinen

Yrityksistä lähes puolet ilmoittaa koronakriisin jälkeen sopeuttavansa liiketoimintaa Pohjois-Pohjanmaalla!

PDF iconyritysten_talousnakymat_kaikki.pdf

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät teki toukokuun alussa kyselyn jäsenyrittäjille koronakriisin vaikutuksista ja tulevaisuuden näkymistä oman liiketoiminnan suhteen. Vain 3% vastanneista yrityksistä ilmoittaa liiketoiminnan vilkastumisesta ja 19% vastanneista ilmoittaa, ettei koronakriisillä ole ollut vaikutusta liiketoimintaan, mutta loput vastaajista ilmoittavat liiketoiminnan vähentymisestä. Vastanneista peräti 23% ilmoittaa liiketoiminnan vähentyneet yli 50%, vastanneista 20% ilmoittaa liiketoiminnan vähentyneet 25-50% ja 17% ilmoittaa liiketoiminnan vähentyneen10-25 %.

Koronakriisin vaikutukset yritysten liiketoimintaan ovat olleet alueellamme varsin mittavat. Tämä tilanne voi haastaa monen yrityksen olemassaoloa. Noin puolet yrityksistä on jo hakenutkin tukea ja toivottavasti yleistuki samoin kuin ravintolatuki saadaan pian yritysten käyttöön, summaa tulosta Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen.

Toimialoittain tarkasteltuna erityisesti koronakriisi on vaikuttanut alueellamme erikoiskauppaan, sillä yli 40% ilmoittaa liikevaihdon vähentyneet yli 50% (liite kuva). Vähentyneiden kuljetusten osalta kuljetussektori ilmoittaa vaikutusten olevan suuret. Liiketoiminta on kasvanut ict ja vähittäiskaupan aloilla. Rakentamisen toimialaan vaikutukset ovat olleet vielä vähäisemmät.

Yksinyrittäjistä lähes 12% ilmoittaa koronakriisin vaikuttaneen siihen, että on joutunut lopettamaan liiketoiminnan. Yli puolet yrityksistä ilmoittaa, että suunnittelee sopeuttamistoimia yrityksessään. Yleisimmin käytettyjä sopeuttamiskeinoja ovat henkilöstön lomautukset, maksuaikojen ja vuokrien järjestelyt. Muita toimia kysyttäessä moni yrittäjä ilmoittaa jättävänsä oman palkanmaksun väliin koronakriisin aikana, avaa kyselyä Kolehmainen.

Lähes 50% yrityksistä on hakenut erilaisia tukia koronatilanteen takia. Ely:n tukea ja yksinyrittäjätukea on haettu eniten sekä kuntien tarjoamia omia tukia. Yrityksistä 62% arvioi liikevaihdon pienenevän vuoden loppuun mentäessä, kuitenkin yli 70% vastaajista arvio henkilöstön määrän pysyvän ennallaan.

Vastaajista 49% ilmoittaa koronakriisin jälkeen jatkavansa liiketoimintaa sopeutettuna.

Tämä on mielestämme merkittävä tieto. Nyt koko yhteiskunnassa tulee yrittäjiä kuunnella herkällä korvalla, miten yrittäjyys muuttuu. Tarkoittaako tämä mahdollisesti sitä, että yritysten tuottamat palvelut muuttuvat ja syntyykö ihan uutta liiketoimintaa? Miten koronakriisi muuttaa ihmisten kulutuskäyttäytymistä ja miten nk. digiloikka vaikuttaa yritysten toimintaan ja kuinka pysyvästi, summaa kyselyä Kolehmainen.

Lisätietoja: Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen p. 050 5277 288.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät tekivät jäsenyrittäjille 4.-10.5. alueen yritysten talousnäkymiä kartoittaneen kyselyn koronakriisin vaikutuksista. Kyselyyn vastasi 628 Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien jäsenyrittäjää. Vastaajista n. 38% oli yksinyrittäjiä ja loput työllistäviä yrityksiä. Vastaajissa 48% yrityksistä ilmoitti toimialakseen palvelut, 14% rakentamisen, erikoiskauppa 10%, sote- ja hyvinvointipalvelut 10%, teollisuus 8%, ict 4%, kuljetus 4% ja vähittäiskauppa 2%.