20.12.2019 klo 06:22
Uutinen

Yritysasiakkaat hylkäämässä Postin

Kyselyn perusteella lähes puolet yrityksistä aikoo vähentää Postin asiakkuuttaan. Taustalla on Postin lakko ja sen vaikutukset yrityksille. Yrittäjien tekemän selvityksen mukaan yli kolmannes yrityksistä kärsi työtaistelusta.

Postin työntekijöiden lakko marraskuussa vaikutti isoon osaan Suomen pienistä ja keskisuurista yrityksistä: 36 prosenttia yrityksistä kertoi lakon aiheuttaneen vahinkoa heille.

– Meillä on Postin kanssa sopimus lehden jakamisesta. Normaalioloissa painamme Hämeen Yrityssanomia 15 000 kappaletta. Täytyy myöntää, että lakon takia meni poro nokkaan ja päätimme painaa sitä kolme kertaa enemmän. Jako sujui melkein aikatauluissa, sijaisjärjestelyillä ja paikallisten yritysten tekemänä, kertoo Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka.

Haittaa myös työntekijöille

– Kyselystä käy ilmi, että lakko aiheutti monelle yritykselle suuria vahinkoja. Suurimmat vaikutukset tulevat kuitenkin Postille ja sen työntekijöille, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen toteaa.

Postin lakon vaikutuksia selvitti yrittäjiltä Kantar TNS Suomen Yrittäjien pyynnöstä. Kyselyyn vastasi 1007 yrittäjää eri puolilta Suomea.

Eniten haittaa koitui yli 10 henkilöä työllistäville yrityksille, joista yli puolet kertoi kärsineensä lakosta. Vähiten lakko haittasi yksinyrittäjiä, joista 27 prosenttia kertoi lakon aiheuttaneen heille vahinkoa.

Jakelu toiselle jakeluyhtiölle

45 prosenttia vastaajista ei tehnyt Postin lakon takia muutoksia toimintaansa. 27 prosenttia siirsi toimintaansa digitaalisiin kanaviin ja saman verran yrityksistä siirsi jakelua muille yhtiöille. Kysymyksessä pystyi valitsemaan useamman vaihtoehdon.

46 prosenttia yrityksistä kertoi vähentävänsä jatkossa Postin palveluiden käyttöä. 36 prosenttia aikoo palauttaa asiakkuuden ennalleen. 17 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa ja prosentti aikoo lisätä Postin käyttämistä.

– Me olemme pieni asiakas, mutta vähennämme postin käyttöä noin 30 000 osoitteellisen lähetyksen verran ensi vuonna, Juha Haukka toteaa.

Pentikäinen toivoo kyselytulosten herättävän lakkoilijat.

– Postilakko on hyvä osoitus siitä, että lakko iskee usein pahimmin sen kohteena olevaan yritykseen ja sen henkilöstöön. Lakko on paras tapa sahata omaa oksaa, hän sanoo.

Näin kysyttiin

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1007 pk-yrityksen edustajaa. Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta. Tiedot kerättiin joulukuun 2019 kahden ensimmäisen viikon aikana.