13.2.2018 klo 14:02
Uutinen

Yritysten kilpailukykyyn panostettava: SAVO-KARJALAN-TIEYHTEYS KUNTOON

Savon Yrittäjät muistuttaa päättäjiä suuntaamaan katseet Valtatie 9:n kunnostamiseen heti, kun Jännevirran siltatyömaa valmistuu ensi kesänä.

– Valtatie 9 on Tuusniemelle ja koko Savo-Karjalan alueelle äärimmäisen tärkeä tieyhteys. Kyseisellä välillä sijaitsee neljä vilkasta taajamaa, Riistavesi, Tuusniemi, Outokumpu ja Viinijärvi. Tämän talven aikana erityisesti Tuusniemen ja Ohtaansalmen välinen tie on osoittautunut hengenvaaralliseksi, toteaa Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen vieraillessaan Tuusniemellä 13.2.2018.

Kuopio ja Joensuu ovat suomalaisittain suuria kaupunkeja, joiden välillä liikkuu paljon raskasta liikennettä. Yhteinen yliopisto ja sama vaalipiiri aiheuttavat runsaan henkilöautoliikenteen kaupunkien välillä. Lisävaadetta tien hyvälle tasolle tulee antamaan Kuopion Sorsasaloon näillä näkymin muutaman vuoden sisällä valmistuva maailman suurin havusellutehdasinvestointi.

– Havusellutuotanto lisää erittäin merkittävästi liikennettä Itä-Suomen metsäisiltä alueilta länteen; Tuusniemen, Outokummun ja niiden ympärillä olevien kuntien taloudesta metsätalous on hyvinvoinnin ja alueen asuttuna pysymisen kannalta tärkeää. Sujuva, kustannustehokas puuvirta teollisuuden käyttöön on lähes elämän ja kuoleman kysymys. Hyvä tieyhteys on myös muiden alojen yritysten Tuusniemeen sijoittumisen kannalta avainasemassa. Raaka-aineiden on liikuttava sujuvasti ja valmiit tuotteet on kyettävä toimittamaan markkinoille niin, etteivät kilpailijat saa turhaa etumatkaa, Nykänen muistuttaa.

Tuusniemi kaavoittaa yritystensä tarpeisiin

Maakunnan korkeimmat työttömyysluvut ovat pitkään olleet Koillis-Savon seutukunnassa. Viimeisimmän tilaston mukaan Tuusniemellä työttömyysaste oli maakunnan korkein. Syitä tilanteeseen on useita, mutta osaltaan sitä selittää kunnan alhainen työpaikkaomavaraisuus. Toisaalta on olemassa merkkejä myös työttömien ja avointen työpaikkojen kohtaanto-ongelmasta paikkakunnalla esimerkiksi metalliteollisuudessa.

– Työttömyyden vähentämiseksi olemme lähteneet mukaan TE-toimiston kanssa toteutettavaan työllisyyskokeiluun. Rakenteellisen työttömyyden purkaminen ei onnistu yksin kuntasektorin toimesta, vaan siihen tarvitaan myös valtion määrätietoista ja pitkäjänteistä panostusta ja sitoutumista, kertoo Tuusniemen kunnanjohtaja Timo Kiviluoma.
Kunnalla on merkittävä rooli myös suotuisan toimintaympäristön luomiseksi yritystoiminnalle. Keskeisiä välineitä kunnalla tähän ovat kaavoitus ja tonttipolitiikka, niin asumisen kuin yritystoiminnan osalta.

Kiviluoman mukaan näihin haasteisiin on Tuusniemellä tartuttu ja kunnassa on viime aikoina kaavoitettu useita alueita.

– Kaavoitustyötä on edelleen jatkettu määrätietoisesti. Kuntaan on syntymässä useita tontteja yrityksille ja yritysalueen infrastruktuurin rakentaminen on meneillään Kankaalan teollisuusalueella. Kunnassa on panostettu myös yritysten monipuoliseen neuvontaan, Kiviluoma summaa toimenpiteitä.


Tuusniemellä kokoonnuttiin keskustelemaan paikkakunnan kehittämisestä yrittäjyyden kautta. Ohjelmassa oli mm. vierailu Tuusniemen AD-Autohuoltoon. Kuvassa yrittäjä Petri Räsänen (vas.) sekä Tuusniemen kunnanjohtaja Timo Kiviluoma (kesk.) sekä Tuusniemen Yrittäjien puheenjohtaja Eerik Nissinen.

Lisätietoja:

Savon Yrittäjät
Arto Nykänen, toimitusjohtaja
p. 044 368 0501, arto.nykanen(at)yrittajat.fi

Tuusniemen kunta
Timo Kiviluoma, kunnanjohtaja
puh. 044 7209047, timo.kiviluoma(at)tuusniemi.fi

Tuusniemen Yrittäjät ry
Eerik Nissinen, puheenjohtaja
p. 044 343 6252, eerik.nissinen(at)viitakko.fi