Financial and economic crisis. Recesion, Depression. Flip image horizontal when things get better.
28.6.2024 klo 11:15
Uutinen

Yritysten nostamien lainojen määrä romahti kolmanneksella – ”On välttämätöntä luoda lisää kasvun kannusteita”

Suomalaiset yritykset nostivat uusia lainoja toukokuussa vain noin 1,7 miljardin euron edestä, Tilastokeskus kertoo.

Vaikka uusien lainojen määrä nousi lievästi huhtikuusta, oli se lähes kolmanneksen vähemmän kuin vuosi sitten toukokuussa, jolloin uusia lainoja nostettiin 2,4 miljardia euroa.

– Suomen talous on saatava kasvuun. Tämä edellyttää sitä, että suomalaiset yritykset uskaltavat investoida ja luoda työtä, joka lisäisi kuluttajien luottamusta kuluttaa ja vahvistaisi siten hyvän kierrettä kasvattamalla talouden aktiviteettia. On välttämätöntä, että yrityksille luodaan lisää kasvun kannusteita, joilla saadaan yrityksiä investoimaan ja työllistämään, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Uusien yrityslainojen keskikorko laski vain lievästi huhtikuusta ja oli edelleen 5,4 prosenttia toukokuussa.

– Pitää uskoa, että kesäkuinen ohjauskoron lasku näkyy jatkossa myös yrityslainoissa, Malinen toteaa.

Kiinnostus uusiin asuntoihin ei vielä näy lainatiskillä

Tilastokeskuksen mukaan toukokuussa 2024 uusia asuntolainoja nostettiin 1,1 miljardin euron edestä, mikä on 8,8 prosenttia vähemmän kuin edellisvuoden toukokuussa ja 33 prosenttia vähemmän kuin toukokuussa keskimäärin vuosina 2011–2023.

– Kuluttajien luottamuksen vahvistuminen ja kasvava kiinnostus uusiin asuntoihin ei vielä näy lainatiskillä. Kiinnostuksen konkretisoituminen edellyttänee vielä loppuvuonna yhden tai kaksi koronlaskua, Malinen sanoo.

Uusien asuntolainojen keskikorko on pysynyt lähes muuttumattomana alkuvuoden 2024. Toukokuussa uusien sijoitusasuntolainojen keskikorko oli 4,52 prosenttia ja omistusasuntolainojen 4,33 prosenttia.

–  On selvää, että korkotason pitää laskea selvästi enemmän ennen kuin ostajat lähtevät suuremmassa määrin asuntokaupoille, huomauttaa Malinen.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen