YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

20.12.2023
Nina-Mari Turpela

Epävarma aika vaatii varmuutta luovia tekoja

Vuosi on ollut monia tunteita ja käänteitä täynnä, niin yhteiskunnan kuin henkilökohtaisen minän näkökulmasta. Sotien ja levottomuuden vaikutukset jokaisen kansalaisen elämään ovat suuret. Epävarma on aikamme adjektiivi. Meistä jokainen on kohdannut kohoavan kustannuspaineen niin koroissa kuin energian ja ruuan kustannuksissa. Lehdistä saamme lukea ikäviä uutisia yrittäjyyden saralla – konkursseja arvioidaan Suomen Yrittäjien mukaan olevan vuoden loppuun 3000 kappaletta. Konkurssit koskettavat yrittäjien lisäksi yritysten työntekijöitä ja siten kaikkia meitä. Jos korona kuritti palvelualoja, nyt on muiden alojen, erityisesti rakennusalan, vuoro.

Itselleni vuosi on myös ollut käänteentekevä, kun siirryin kuntajohtajan tehtävästä alueen yrittäjäjärjestön toimitusjohtajaksi. Paitsi mielekästä työtä saan kohdata myös näitä haasteita, ja miettiä, miten me voimme olla yritysten ja sitä kautta myös työntekijöiden ja koko alueen elinvoiman puolella. Ensimmäisenä mieleen tulee, että elinvoiman edellytyksiä ei paranneta lakkoilulla tai muilla ylimääräisillä uhkatekijöillä – tilanne on muutenkin tarpeeksi vaikea. Jokainen asuntovelallinen, joka painii korkojensa kanssa voi miettiä, millaisia korkopaineita on yrityksillä, jotka ovat investoineet yritystoimintaansa. Selviytymiskamppailua käydään monin tavoin, myös työnantajuudessa. Tutkimusten mukaan pk-sektorin yritykset pitävät kynsin hampain kiinni tärkeimmästä voimavarastaan eli henkilöstöstä.

Onko AY-liikkeiden puolustaminen työnantajuuden kustannuksella siten todella tätä päivää? Uutisoinnin mukaan AY-liikkeiden ilmoittama jäsenmäärä ei ole todellinen ja siinä lienee vastaus. Meillä Suomessa on näin juristin näkökulmasta erinomaisesti työntekijää puolustava lainsäädäntö, eikä sitä ole tarkoitus heikentää, vaan mahdollistaa työnantajayritysten tasapuolinen kohtelu ja mahdollisuus parantaa työllistymistä. Yhä useampi meistä on nykyään itsensä työnantaja ja samalla työntekijä eli yksinyrittäjä. Historiallinen vastakkainasettelu on keinotekoinen.

Hyvinvointialueiden toiminta on tällä hetkellä lehtien kesto-otsikko. Uudistuksella pyrittiin turvaamaan parempia sote-palveluita, mutta haasteita löytyy niin laadun kuin kustannusten osalta. Merkittävä osa sotepalveluista tuotetaan kustannustehokkaasti yksityisillä palveluntuottajilla, mutta uudistuksen täytäntöönpanossa palveluntuottajat ovat jäämässä paitsioon. Ja mitä nämä yritykset tekevät? Ne työllistävät ja luovat verovaroja, joilla rahoitetaan julkisia palveluja.

Olen työskennellyt sekä julkisten, että yksityisten työnantajien palveluksessa ja tunnistan molempien haasteet. Molempia yhdistää resurssien niukkuus. Yksityissektorilla niukkuus katetaan pelkästään tehokkuuden hakemisella ja innovoinnilla. Verovaroilla katetuissa palveluissa ja hallinnossa pitäisi pyrkiä samaan. On hallitusohjelman mukaista ja meidän veronmaksajien oikeus, että myös hyvinvointialueet kykenevät laskemaan tuotantonsa kustannukset. On myös meidän veronmaksajien oikeus, että yritykset, jotka ovat myös alueen veronmaksajia ja työllistäjiä otetaan huomioon tuottajina niissä palveluissa, joissa se on tarkoituksenmukaisinta ja tehokkainta. Yritysvaikutukset pitää ottaa huomioon päätöksenteossa.

Satakunta on väestöennusteiden mukaan pulassa. Meidän kaikkien tulisi markkinoida Satakuntaa alueena, jonne kannattaa tulla. Tämä on ilmaista hyvän ja mahdollisuuksien luontia. Satakunnalla on tulevaisuutta, mikäli teemme yhdessä töitä sen eteen, että saamme investointeja, opiskelijoita ja heistä pysyvää työvoimaa. Jokaisella satakuntalaisella on mahdollisuus vaikuttaa alueen elinvoimaan käyttämällä alueen tarjoamia palveluita.

Satakuntalaisten yrittäjien usko alueeseen on syksyn pk-yritysbarometrin mukaan tulevaisuudessa parempi kuin Suomessa yleisesti. Tuetaan yhdessä tätä uskoa: tehdään töitä eikä lakkoilla, vaaditaan oikeudenmukaista ja tehokasta työnjakoa julkisen ja yksityisen sektorin välille, markkinoidaan puheissamme maakuntaamme positiivisesti ja tehdään paikallisia ostopäätöksiä. Verkkokauppojen sijaan ostokset voi keskittää alueen yrityksille, jotka maksavat veronsa alueelle. Maailman mullistuksiin ja viruksiin meillä ei juuri ole vaikutusmahdollisuutta, mutta jokainen pystyy parantamaan paikallista elinvoimaa omilla valinnoillaan.

Hyvää joulun aikaa kaikille satakuntalaisille. Toivoa ja tekoja vuodelle 2024.

Nina-Mari Turpela

toimitusjohtaja
Satakunnan Yrittäjät

Nina-Mari Turpela