Mari Laaksonen.
Mari Laaksonen. Kuva: Tero Takalo-Eskola
Yrittäjän asialla
17.5.2022
Mari Laaksonen

Kriisistä toiseen

Vasta kun tuntui, että pää pysyy pinnalla ja koronapandemia laantuu kesää kohden, niin itsenäinen valtio Ukraina, ja samalla koko Eurooppa, on joutunut rauhan aikana raukkamaisen hyökkäyksen kohteeksi. Emme ehtineet vielä purkaa koronarajoituksia, kun toinen valtava kriisi heitti varjonsa yllemme.

Helmikuun 24. päivä jää historiankirjoihin surullisena ja järkyttävänä päivänä, laajamittaisena sotana. Samalla Venäjän hyökkäys päätti pitkän rauhanajan Euroopassa.

Pakotteiden avulla länsimaat pyrkivät yhtenäisesti horjuttamaan Venäjän taloutta. Pakotteiden vaikutukset heijastuvat varmuudella myös Suomen talouteen.

Jokaisella sodalla on hintalappunsa – niin myös tällä järkyttävällä, perusteettomalla ja brutaalilla sodalla Ukrainan kansaa kohtaa, rauhan aikana.

Ukraina taistelee nyt koko Euroopan puolesta. On selvää, että Suomen talousnäkymät supistuvat ja inflaatio koskettaa meitä jokaista. Jokainen suomalainen maksaa osansa solidaarisuudesta Ukrainaa kohtaan, ja se on täysin oikeutettua.

Tämä sota ei ole Venäjän kansan sota, vaan Putinin sota. Kärsijöiksi joutuvat kuitenkin myös Äiti-Venäjän omat kansalaiset. Venäjän pörssi on romahtanut ja rupla on menettänyt arvonsa. Taloudelliset pakotteet tulevat näkymään jokaisen venäläisten elintasossa.

Kysymys kuuluukin: kuinka pitkään ja kuinka paljon venäläiset sietävät omaisuutensa hupenemista ja hylkiömaan roolin omaksumista?

Paluuta entiseen ei ole. Presidenttimme Sauli Niinistön sanoin ”naamiot on riisuttu, vain sodan kylmät kasvot näkyvät”. Venäjä on menettänyt kasvonsa kansainvälisissä yhteisöissä. Maa on menettänyt myös luottamuksen, ja sen palauttaminen tuskin on mahdollista vuosikymmeniin, jos ei vuosisatoihin.
Ukraina on joutunut kyberiskujen kohteeksi jo vuosien ajan ennen Venäjän hyökkäystä. Nyt meidän on Suomessa valmistauduttava kohtaamaan vastaavia iskuja.

On selvää, että sotatoimet aiheuttavat meissä jokaisessa henkistä kuormitusta ja epävarmuuden tunnetta. Vaikeimmankin kriisin keskellä on selviydyttävä arjen rutiineista ja velvoitteista. Kun omat voimat eivät riitä, niin yrittäjäjärjestömme on tukena, tarjoten yrittäjille yhteistyössä Mieli ry:n kanssa kriisipuhelinpäivystystä vuorokauden ympäri. Tätä tukea kannattaa hyödyntää.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan yhdisti hetkessä Euroopan. Euroopan unioni on yhtenäisempi kuin koskaan. Tämän kaltaista hyökkäystä ei olla nähty Euroopassa kahdeksaankymmeneen vuoteen, ja se on myös pelottavaa.

Meillä on Euroopassa vankka arvopohja. Meillä on itsenäisyys ja rauha. Demokratian puolustaminen tulee selkäytimistämme. Vapauteemme kohdistuva uhka on nostanut esiin arvoistamme kumpuavan voiman ja yhdistänyt eurooppalaiset.

Presidentti Niinistön sanoin, ”nyt on pidettävä pää kylmänä”.

Mari Laaksonen
puheenjohtaja
Helsingin Yrittäjät
Twitter: @laaksonen_mari

Kirjoitus on julkaistu alun perin 26.4.2022 Yritystä Stadiin -lehden numerossa 1/2022.

Muita kiinnostavia aiheita

Mari Laaksonen
Mari Laaksonen