Nainen supersankarin asussa.
Yrittäjän asialla
20.6.2022
Taru Vainikainen

Kuukautiskierto avaimena seuraavaan kauppaasi?

Mitä yhteistä on kuukautiskierrolla ja yrittäjyydellä? Oletko ikinä tullut miettineeksi, että näissä kahdessa on paljon samaa? Molemmat osaavat olla välillä kunnon pirulaisia! Suurin yhteinen tekijä on kuitenkin se, että molemmat ovat vuoristoratoja.

Näistä kahdesta kuukautiskierron vuoristorata on säännöllisempi ja se voi toimia avaimenasi yrittäjyyden töyssyisen vuoristoradan pehmentämiseen. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Kurkataan ihan aluksi sinne vuoristorataan:

HYNY kuvio.
Kuvio: Luonnollisen kuukautiskierron hormonivaihtelut. Jokaisen meistä kierto ja hormonivaihtelut ovat yksilöllisiä.

Jep, kovalta näyttää meno. Tässä hormonitasojen vaihteluja kuvaavassa kuvaajassa kuitenkin piilee meidän naisyrittäjien kruununjalokivi.

Yksinkertaisesti sanottuna teet parhaiten kauppaa ja solmit sulavimmin yhteistöitä silloin, kun elät hormonaalisen kukoistuksen ajanjaksoa. Samoin rutiiniomaiselle tehtävälistan tyhjentämiselle ja palautumiselle on omat ideaalit hormonitasojesi määrittämät hetket.

Helsingin Yrittäjien nuoret yrittäjät sarjakuva.

Kyllä, sinä voit olla sarjakuvan lyömätön nainen. Voit kääntää hormonitoiminnan omaksi eduksesi.
Palaten hormonitasojen vaihtelujen kuvaajaan. Myönnettäköön, onhan se melkoinen häkkyrä ensinäkemältä ja siitä voisi kirjoittaa laajemminkin. Mutkat suoriksi tyylillä jaan teille erinomaisen kuukautiskierron vuodenaikavertauksen Maisie Hillin Period Power -kirjasta (2019):

TALVI. Tätä vaihetta ei voi olla tunnistamatta. Tällöin meillä on kuukautiset. Kuukautisvuodon aikana hormonitasomme ovat alhaalla. Energiamme voivat olla alimmillaan. Talvi on hyvää aikaa vetäytyä omiin oloihin, palautua ja reflektoida.

KEVÄT. Ah, linnut laulavat pitkän talven jälkeen ja ilmassa väreilee uuden mahdollisuus! Kuukautisten jälkeen follikulaarivaiheessa hormonitasomme alkavat kohota. Se tekee hyvää mielialallemme ja luovuudellemme. Tällöin kannattaa suunnitella, unelmoida ja aloittaa uusia projekteja.

KESÄ. Mieti, meillä naisilla on kesä kerran kuussa ovulaation aikaan! Tällöin olemme sosiaalisesti parhaimmillamme ja itsevarmuus kukoistaa. Kesä on oivaa aikaa tärkeille palavereille, uusien ihmisten tapaamiselle ja erilaisille neuvotteluille. Ajoita kuukauden tärkein neuvottelu ovulaatiosi tienoille.

SYKSY. Ovulaatiota seuraa syksy, joka jatkuu aina seuraavan talven eli kuukautisten alkamiseen asti. Tällöin hormonitasomme tukevat aikaansaamista. Mielemme voi tuntua erityisen rauhalliselta tehtävälistan tyhjentämistä varten. Syksy voikin olla paras ajankohta projektiesi deadline-päiville.

Miten päästä alkuun kuukautis-rokkari-yrittäjänä?

Ensimmäisenä askeleena kannattaa alkaa pitää kirjaa omasta kuukautiskierrosta. Tämä ei tarkoita pelkästään vuotopäivien, vaan ihan kaiken merkkaamista ylös mielialoista energiatasoihin ja kivuista stressitiloihin. Kirjanpitoa voi tehdä ihan paperille tai käyttää jotain applikaatiota. Esimerkiksi Clue on hyväksi todettu applikaatio kuukautiskierron seurantaan.

Olet myös lämpimästi tervetullut Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien verkoston HYNY:n järjestämään maksuttomaan webinaariin Kuukautiskierto yrittäjyyden kruununjalokivenä torstaina 15.9.2022 klo 9.00-10.00. Pääsemme silloin kurkistamaan hieman syvemmin naisen hormonitoimintaan sekä sen optimointiin yrittäjyyden näkökulmasta. Ehkä juuri sinä nouset ensi syksynä yrittäjyydessä seuraavalle tasolle kuukautiskiertosi avulla?

Ilmoittaudu webinaariin >


Taru Vainikainen.

Taru Vainikainen

Kirjoittaja Taru Vainikainen on kuukautis-rokkari ja Kuuna Oy:n perustaja, yrittäjä ja Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien hallituksen jäsen.

Teksti ja kuvio Taru Vainikainen
Kuva AdobeStock
Sarjakuva Aino Papinniemi

Taru Vainikainen.
Taru Vainikainen