17.6.2024
Minna Ylilehto

Muistutus lomasta haaveilevalle yrittäjäkollegalle

“Kuolema kuittaa univelat.” Vanha sananlasku, joka kummittelee monen yrittäjän mielen perukoilla. Sitä voisi pitää synkkänä, mutta yrittäjän elämässä se saattaa olla lähempänä todellisuutta kuin moni uskaltautuu arvaamaan. Mutta entäpä jos yrittäjän ei tarvitsisi odottaa tuota lopullista lepotaukoa palautuakseen?

Onneksi vanha klisee itsensä työllä tappavasta yrittäjäraakista alkaa olla jo mennyttä aikaa. Todella moni yrittäjä tänä päivänä ymmärtää työssäjaksamisen tärkeyden ja jopa satsaa siihen aika-ajoin. Toivomisen varaa kuitenkin löytyy, ja paljon. Työhyvinvoinnin asiantuntijana huomaan, että työhyvinvointiin ja palautumiseen liittyy vielä valtavasti ennakkoluuloja ja harhakuvitelmia. Työhyvinvointia pidetään jossakin määrin tarpeettomana höttönä ja palautumista otsikon mukaisena osa-alueena, jota voi rajattomasti siirtää tai sitä yritetään imeä riittämättömällä loma-ajalla varastoon. Näinhän se palautuminen ei kuitenkaan toimi. Palautuminen on jotakin, joka on aktiivista ja tietoista. Se on jotakin, mihin on syytä paneutua, jotta sen voi ottaa haltuun.

Yrittäjän arki on usein täynnä kiirettä, stressiä ja pitkiksi venyviä työpäiviä. On asiakastapaamisia, laskutuksia, markkinointia, ja siinä sivussa pitäisi vielä kehittää liiketoimintaa. Vapaa-ajan käsite hämärtyy, ja puhelin soi usein enemmän kuin joulukuusen valot vilkkuvat. Mutta kuinka pitkälle tätä vauhtia voi jatkaa ennen kuin alkaa oikeasti lipsua reunalta?

Muistutan sinua, arvoisa lukija vanhoista hyvistä peruspilareista.

Uni – yrittäjän paras kaveri (kunhan se tapahtuisi) Uni on elintärkeää, ja siitä on helppo tinkiä, kun työt kasaantuvat. Tiedetään, että riittävä uni parantaa muistia, tehostaa luovuutta ja pitää mielialan korkealla. Mutta milloin yrittäjällä on aikaa nukkua tarpeeksi? Hyvä kysymys. Ehkä kannattaisi yrittää lisätä pieniä, laadukkaita unipätkiä sinne tänne. Joskus jo 15 minuutin torkut voivat tehdä ihmeitä.

Liikunta – piristävä stressinpoistaja Liikunta ei ainoastaan paranna fyysistä kuntoa, vaan myös henkistä hyvinvointia. Se auttaa lievittämään stressiä, parantaa mielialaa ja tuo energiaa päivään. Yrittäjän kannattaa siis pyrkiä ottamaan hetkiä, jolloin pääsee liikkumaan, vaikka se tarkoittaisi vain lyhyttä kävelyä toimiston ympäri. Pienet askeleet voivat johtaa suuriin muutoksiin!

Ravinto – polttoainetta aivoille ja keholle Kiireen keskellä ravitsemus unohtuu helposti. Pikaruoka ja kahvi saattavat tuntua nopeilta ratkaisuilta, mutta ne eivät pitkällä tähtäimellä pidä konetta käynnissä. Säännölliset, terveelliset ateriat antavat tarvittavaa energiaa ja pitävät aivot virkeinä. Muista siis huolehtia siitä, mitä syöt. Hyvä ruoka, parempi mieli, sanotaan.

Sosiaaliset suhteet – yhdessä olemme vahvempia Yrittäminen voi olla yksinäistä puuhaa. Sosiaalinen tuki ja verkostot ovat kuitenkin elintärkeitä. Pidä yhteyttä kollegoihin, ystäviin ja perheeseen. Ja jos mahdollista, hanki mentori tai vertaistukiryhmä. Yhteiset kokemukset ja jaetut vinkit voivat auttaa jaksamaan ja löytämään uusia näkökulmia.

Rentoutuminen ja vapaa-aika – lataudu kuin akku Rentoutuminen ei ole luksusta, se on välttämättömyys. Ota aikaa harrastuksille ja asioille, joista nautit. Lue kirjaa, käy elokuvissa, vietä aikaa luonnossa – mikä tahansa, joka auttaa sinua irrottautumaan työstä hetkeksi. Muista, että olet enemmän kuin työsi, ja mielesi kaipaa muutakin kuin työasioita.

Lopuksi – sinä olet tärkein pääomasi Yrittäjänä sinä olet yrityksesi sydän. Jos et pidä huolta itsestäsi, ei yrityksesi voi kukoistaa. Muista, että työhyvinvointi ei ole vain mukavaa lisäbonusta, vaan se on välttämätöntä menestyksen ja kestävyyden kannalta. Nauru, lepo ja rentoutuminen eivät ole ajan haaskausta, vaan sijoitus tulevaisuuteen.

Joten, vaikka sananlasku “kuolema kuittaa univelat” ehkä tuo hymyn huulillesi sen synkän huumorin kautta, muista, että yrittäjänkin on mahdollista pitää univelat kurissa ja hyvinvointi korkealla jo tässä elämässä. Pidä huolta itsestäsi – sinä olet paras sijoituksesi!

Minna Ylilehto

Yrittäjä, työnohjaaja 
minna.ylilehto@mindvision.fi
+358 40 588 3040
www.mindvision.fi

Minna Ylilehto