Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

360 astetta
29.5.2024
Tiia Keskinen

Nuori Yrittäjä, mikä se on?

Minä olen nuori yrittäjä. Olen perustanut yritykseni 22-vuotiaana, minulla on pieniä lapsia, asuntolainaa liikaa maksettavaksi ja vasta muutama kymmen isompi virhe yrittäjyydessä tehtynä.

Olen usein ollut nuorin järjestömme yrittäjäporukassa, oli kyse sitten paikallisista bileistä tai luottamustehtäväporukoista. Vanhasieluisena syntyneelle varttuneemmassa porukassa oleminen on enemmän kuin istuvaa, mutta arjen ongelmat eivät toki ole samoilla raiteilla itseään muutaman kymmen vuotta vanhemman kollegan kanssa. Toisilla murheena on omien teinien ulkona kukkuminen, toisilla uimajuoksuvuoron muuttaminen aamu kymmenestä päivä yhteentoista. Toisilla arkea painaa päiväkotilakot yhdistettynä 60 tuntiseen työviikkoon.

Suomen Yrittäjissä virallisesti nuorina yrittäjinä pidetään kaikkia maksimissaan 36-vuotiaita.

Kun kysyin yli kolmekymmentä vuotta yrittäjänä olleelta, yli viisikymppiseltä, kuka tai mikä on nuori yrittäjä, hän vastaa; alle 25-vuotias, yrittäjänä ensikertalaisena oleva nuorukainen. Toinen viisikymppinen kertoo, että nuori yrittäjä on todennäköisesti pienten lasten vanhempi, alle neljäkymppinen nuori tyyppi, jolla on yritys.

Itse allekirjoitan ensimmäisen vastauksen, jonka oletan olevan yleisempi vastaus 2020-luvulla. Eittämättä nuori yrittäjä 80-luvulla on ollut usein yli kolmekymppinen, jo joitakin elämän kompastuskiviä ylittänyt henkilö. Mutta 2020-luvulla 15-18-vuotias yrittäjä ei ole ihmeasia lainkaan.

Ovatko 15 -vuotias ja 36-vuotias yrittäjä molemmat kuitenkin nuoria yrittäjiä? No pakko olla, koska eihän 36 – vuotias voi olla vielä ”vanha yrittäjä”?

Mutta onko 36-vuotias 15-vuotiaan mielestä nuori? Ei taida olla.

Kun itse kuulin 22-vuotiaan yrittäjän suusta ”Luulin, että täällä on vain nuoria yrittäjiä” -kommentin tilausuudessa, jossa oli vain alle 35- vuotiaita, tajusin, ettei 35-vuotias yrittäjä ole kyllä ”nuori yrittäjä” lainkaan. Yli kolmekymppisistä yrittäjistä useat ovat jo konkareita yrityksen/yrityksien pyörittämisessä. Monilla on useampi perustettu yritys, jopa jokunen konkurssikin takana.

Nyt kun juttelin 16- vuotiaan, kolme vuotta yrittäjänä toimineen kanssa, oli hänelläkin ”nuorista yrittäjistä” täysin erilainen käsitys. Käsitys, että ”Nuoret yrittäjät olisi oikeasti nuoria”.

Mennäänkö nyt järjestön nuorentamisessa tylsästi TAAS konkareita suosivan näköiseen eliittikerhoon, kun me kolmekymppiset edustamme nuoria yrittäjiä? Nuorentuuko järjestön ilme tarpeeksi, kun alle 25-vuotiaita yrittäjiä on maa pullollaan mutta järjestö näkee lähemmäs nelikymppiset konkarit vielä nuorina yrittäjinä?

En taida ollakaan nuori yrittäjä.

Olen 35-vuotias, 13 vuotta yrittäjänä toiminut tyyppi, joka edustaa nuoria järjestössämme vain siksi, että järjestö on hidas myös nuorennusleikkauksessaan. Ja nyt kun meitä kolmekymppisiä on saatu enenevissä määrin aktiiveiksi ja huokaistu, on unohdettu kelkasta se oikeasti nuori yrittäjä. Yrittäjä, jolla on todennäköisesti vielä enemmän haasteita yrittäjyytensä alkupoluilla. Yrittäjä, joka ei ole enää harvinainen näky Suomessa ja taatusti hyötyisi ja tarvitsisi järjestömme tarjoamia apuja.

Vaikka en ole vanha tyyppi vielä, niin nuorentuakseen järjestömme ei saisi minua enää nähdä nuorena yrittäjänä. Se tekee järjestöstä seniilin.

Tiia Keskinen
Kirjoittaja on 35-vuotias nuorten yrittäjien johtoryhmän jäsen ja Vantaan tulkkikeskus Oy:n toimitusjohtaja

Tiia Keskinen